Paikallisuutiset

Juurestaan leipäkin kasvaa: Fageruddin leipomo viettää 60 -vuotispäivää - "lähileivälle kysyntää, tuontileipä on uhka"

Ulf Fagerudd hankki raskituslaitteen Belgiasta.
Ulf Fagerudd hankki raskituslaitteen Belgiasta. Kuva: Heimo Riihimäki

Luoto

– Lähileivälle on kysyntää, mutta tuontileipä on uhka. Kaikista leipomotuotteista jopa neljännes tuodaan nykyisin ulkoa.

Ulf Fagerudd kommentoi leipomoalan tilaa Fageruddin leipomon 60-vuotispäivän alla. Juhlapäivä on 4. heinäkuuta, mutta sattuneesta (korona-) syystä isompia juhlia harkitaan vasta syksyksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka leipä on mitä perinteisin elintarvike, niin tuotekehittelyä tarvitaan koko ajan. Muodit muuttuvat.

– Toistakymmentä vuotta sitten tulivat muotiin karppaus- ja GI -leivät. Me emme lähteneet täysillä mukaan tuohon villitykseen, mutta kehitimme silti sämpylän, jossa oli hieman vähemmän hiilihydraatteja.

Tällä hetkellä Fageruddilla uskotaan taikinajuureen eli raskiin. Raski valmistetaan vedestä, jauhoista ja raskinsiemenestä..

– Käynnistimme kolme vuotta sitten projektin Helsingin Yliopiston ja VTT:n kanssa. Halusimme löytää oikein hyvän taikinajuuren. Projektiin liittyen hankimme Belgiasta raskituslaitteiston, jolla saamme joka päivä uutta juurta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juuriprojekti ei ollut halpa, mutta Ulf Fageruddin mielestä se kannatti. Melkein kaikissa Fageruddin ruoka- ja kahvileivissä on nykyisin taikinajuurta.

– Leipä syntyy vähemmällä suolalla ja vähemmillä lisäaineilla, silti se säilyy hyvin, Ulf Fagerudd perustelee.

Fagerudd on keskittynyt ruokaleipiin, vain kymmenesosa tuotteista on leivonnaisia. Leipämalleja onkin sitten sitäkin enemmän.

– Tuotteita on varmaan sata, mutta itse asiassa valikoimamme on aika kapea verrattuna alan isoihin toimijoihin

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leipomon perusti Roger Fagerudd heinäkuun neljäntenä päivänä vuonna 1960. Roger pyöritti leipomoa yhdessä vaimonsa Ulla Fageruddin kanssa.

Ulf Fagerudd ja vaimonsa Leea ottivat yrityksen hoitoonsa vuonna 1970.

– Tällä hetkellä leipomo työllistää 12 henkilöä. Kesäisin tarvitaan vielä puoli tusinaa tekijää lisää. Leipomon markkina-alue ulottuu Kokkolasta Vaasan seudulle.

Leipomokiinteistöä on remontoitu ja laajennettu useita kertoja. Viimeksi leipomoa laajennettiin 2003.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä