Paikallisuutiset

Uurnalehto valmistumassa Ähtävälle: Vanhalle hautausmaalle kappelin kupeeseen tuleva uurnalehto otetaan käyttöön elokuussa

Ähtävän vanhalle hautausmaalle on valmistumassa uurnalehto. Seurakuntayhtymän hautausmaista uurnalehto puuttuu Ähtävän jälkeen enää Purmolta.
Ähtävän vanhalle hautausmaalle on valmistumassa uurnalehto. Seurakuntayhtymän hautausmaista uurnalehto puuttuu Ähtävän jälkeen enää Purmolta. Kuva: Pirkko Högkulla

Pedersöre/Ähtävä

Ähtävän hautausmaalle on valmistumassa uurnalehto. Se sijoittuu vanhalle puolelle kauniille paikalle metsikön reunaan, kahdeksankulmaisen siunauskappelin kupeeseen.

Uurnalehto otetaan käyttöön elokuussa. Parhaillaan alueella on käynnissä istutustyö. Paikalta on mm. siirretty pois vanhoja ristejä. Mitään ei ole poistettu, vaan ne on sijoitettu lähelle muiden vanhojen ristien rivistöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ähtävän uurnalehto on samantyyppinen kuin Pietarsaaren uudella hautausmaalla ja Pedersören hautausmaalla. Paikalle tulee alkuun kaksi, 140 cm korkeaa ja 80 cm leveää kiveä, johon asennetaan taulu. Tauluun kiinnitetään muistolaatta, johon tulee vainajan nimi. Kivellisen muistopaikan edustalla on paikka kynttilöille ja leikkokukille.

Uurna lasketaan yhteiselle hautakentällä. Uurnahaudasta uurnalehto eroaa siinä, etteivät uurnalehtoon hautaamisessa omaiset tiedä uurnan tarkkaa sijaintia.

Myös Marieksi Ähtävän vanhaa hautausmaata kutsutaan. Tarinan mukaan se nimettiin sinne ensimmäisenä haudatun pienen Marie-tytön mukaan.

Hautausmaa otettiin käyttöön 1892 kun nykyinen siunauskappeli, silloinen talvihauta, vihittiin käyttöön. Entiseen aikaan talvihautaa käytettiin vainajien sijoituspaikkana kun maan jäätyminen esti hautojen kaivamisen. Kun routa suli voitiin vainaja haudata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pari vuotta sitten toteutetun mittavan remontin ansiosta kappelissa voidaan järjestää 35-40 hengen siunaustilaisuuksia keväisin, kesäisin ja syksyisin. Talvisin tilaisuuksia ei pidetä, sillä kappelia ei lämmitetä.

Ikkunoita koristaa pietarsaarelaisen Jari Hangassalon lasiteos ”Minä olen ylösnousemus ja elämä”.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä