Paikallisuutiset

Koronakriisi ei näillä näkymin vaikuta kaupungin kesätöihin: - Ysiluokkalaisella Elviralla on peräti kolme paikkaa mistä valita

Elvira Nyrösen onnen hyppy kesäduunille.
Elvira Nyrösen onnen hyppy kesäduunille. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Pietarsaaren kaupunki palkkaa tänä kesänä noin 80 nuorta. Tekemistä löytyy 16-26 -vuotiaille nuorille kaupungin eri sektoreilla päivähoidosta kulttuuriin ja vapaa-aikaan, siivouksesta puistojen ja viheralueiden hoitoon.

Tänä vuonna kesätöihin saatiin yli kaksisataa hakemusta. Paikan saaneet on valittu. Valinta on tehty arpomalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämänhetkisen tiedon perusteella kesätyöt käynnistyvät aikataulussaan. Tilannetta pohditaan sitten uudelleen, mikä tulee tiukennuksia ja uusia suosituksia koronatilanteen vuoksi. Noudatamme viranomaisohjeita, toteaa Pietarsaaren kaupungin henkilöstöjohtajaEva-Maria Emet.

Kaupungin kesätyötä ovat voineet hakea ennen 1.6.2004 syntyneet koululaiset ja opiskelijat. Työsuhteen kesto on noin neljä viikkoa.

UPM Pietarsaari palkkaa normaaliin tapaa niin ikään noin 80 kesätyöntekijää sellutehtaalle, Alholman sahalle ja UPM Metsän puunhankintaan.

– Kesätyöt pyörivät niin normaalisti kuin poikkeusoloissa se on mahdollista. Koronakriisi vaikuttaa koko toimintaan ja jokaiseen työntekijään, toteaa tehtaanjohtajaSimon Fagerudd.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koko tehdas on mm. lokeroitu. Osastojen välillä ei liikuta ja lähikontaktia vältetään kaikin tavoin. Yhtä aikaa saa samassa huoneessa olla neljä henkilöä. Ruokala on auki vain urakoitsijoille; muilla on mukana omat eväät.

Sellutehtaalla on tarjolla pääosin prosessitehtäviä puunkäsittelyssä, kuitulinjoilla, talteenotossa ja kuivatuskoneilla. Työympäristönä on tuotannon lisäksi luonto, laboratorio ja toimisto.

Sahalla kesätyöt sijoittuvat paitsi sahan myös kuivaamon ja mm. tasaamon tehtäviin. Sahan tuotantoseisokin aikana kesätyöntekijät saavat usein toimia myös palovartioinnissa ja tehdä pienempiä kunnostustehtäviä.

Seurakuntayhtymässä päätös kesätöiden kohtalosta tehdään hallintojohtajaDiana Söderbackan mukaan ehkä pääsiäisen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä en voi sanoa. Käymme ensin yt-neuvottelut ja katsotaan tilanne sitten.

Hautausmaille Pietarsaareen, Pedersöreen, Purmolle ja Ähtävälle on haettu yhteensä noin kolmeakymmentä kesätyöntekijää. Hakemusten määrä jäi tänä vuonna 150:een, vaikka niitä odotettiin tuplasti enemmän.

Seurakunnan kesätöihin ovat voineet hakea vuonna 2003 tai aikaisemmin syntyneet. Tarjolla on yleistä puutarhatyötä kukkien istutuksista ruohon leikkaukseen

Tavallisesti kesätyökautta käynnistellään toukokuussa ja lopetellaan elo-syyskuussa. Yhden työjakson kesto on yleensä viisi viikkoa.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Elvira Nyrönen kertoo, että nuoret ovat innokkaasti hakeneet kesätöitä entiseen tapaan ja niitä vaikuttaa olevan myös tarjolla.

– Koronaviruksen vuoksi tilanne tuntuu tietenkin epävarmemmalta.

– Nuoret haluavat tienata omaa rahaa, aloitella itsenäistymistä ja saada kokemusta työelämästä.

Oxhamnilla ysiluokkaa käyvällä Nyrösellä itsellään on peräti kolme paikkaa mistä valita mieluisin kesäduuni.

– Sain paikan Pietarsaaren kaupungilta, marjamyynnistä ja Cityryhmästä. Kaupungin työ sijoittuisi nuorisotoimeen Tupikselle.

Mikään työ ei suoraan liity haaveammattiin.

– Olin tet-harjoittelussa eduskunnassa Anna-Maja Henrikssonin luona ja innostuin oikeustieteellisestä alasta entistä enemmän.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä