lauantai 28.3.2020 | 10:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaarelaisilla rakennuksilla työt jatkuvat – tavarantoimitusten kohtaloa jännitetään

Pentti Höri
Ma 23.3.2020 klo 17:22

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Myös rakennusalalla eletään kokonaisuutena epävarmoja aikoja. Pietarsaaren seudulla käynnissä olevat suuremmat kohteet kuitenkin etenevät ainakin toistaiseksi lähes suunnitellusti.

Työvoima on pääosin paikallista ja käytettävissä. Tavarantoimitukset tai mahdolliset tulevat, uudet rajoitukset askarruttavat rakentajia.

Pietarsaarelaisen rakennusyhtiö Jake Byggin myyntipäällikkö Jonny Asplund myöntää, että yrityksen tilanne on tällä hetkellä parempi kuin monella muulla.

– Meillä on meneillään kohteita, joissa tilaajana on julkinen yhteisö. Lisäksi oma Solkullaan valmistuva asuntotuotantomme on pääosin myyty. Tilanteemme on toistaiseksi turvallinen ainakin muutaman kuukauden ajan, elleivät asiakkaat ajaudu rahoitusvaikeuksiin, Asplund kertoo.

Julkisista kohteista Jake Byggillä on työn alla Alavetelin koulu, jonka pitäisi valmistua elokuun loppuun mennessä, sekä ammattikoulu Optiman keittiö-, leipomo-, ravintola- ja ruokasalisaneeraus. Optiman urakan on määrä valmistua heinäkuun lopussa.

Viimemainitun kanssa epävarmuustekijät kasvoivat viikonlopun aikana, kun Italia ajoi koronakriisin takia teollisuustuotantonsa alas.

– Sieltä pitäisi tulla laitteita ja komponentteja, mutta nyt niiden saatavuus on epävarmaa. Emme osaa sanoa, kuinka pitkään kyseinen tehdas on kiinni. Se toimittaa tavaraa myös muun muassa suurkeittiöille ja sairaaloille, joten mikäli kyse on vain parin viikon sulkemisesta, tarvitsemamme toimitukset parin kuukauden kuluttua saattavat onnistua, Asplund arvioi.

Siinä tapauksessa, että saneeraus viivästyisi, Optiman johtajan Max Gripenbergin mukaan leipomo- ja kondiittorilinjoille olisi löydettävä syksyllä opetustilat toisaalta.

– Ratkaisu olisi vain löydettävä. Esimerkiksi jokin yhteistyösopimus leipomoiden kanssa. Opiskelijoiden ruokailu pystytään hoitamaan jatkamalla jo nyt voimassaollutta järjestelyä, jossa ruoka valmistetaan Lannäslundin yksikössämme ja toimitetaan koululle.

Jake Byggin työvoima on kokonaan kotimaista, joten lukuisiin muihin suomalaisiin rakennustyömaihin iskevä työvoimapula ei pietarsaarelaisyrityksen toimintaan vaikuta.

– Kun ulkomaalaiset työntekijät on kotiutettu, voi joillakin aloilla tulla kovakin pula työvoimasta.

Tulevaisuutta on Jonny Asplundin mukaan vaikea tässä vaiheessa koronakriisiä ennustaa, mutta ongelmia on varmasti tulossa rakennusalallekin.

– Vaikutukset näkyvät viipeellä, kuukausien kuluttua. Rakennusliikkeiden välillä on isoja eroja riippuen siitä, millaiseksi asiakkaiden rahoitustilanne muuttuu, tai onko rakennusfirmoille jäänyt varoja jotka voi ottaa tässä tilanteessa käyttöön. Syviä jälkiä tästä tulee joka tapauksessa.

Kielikylpykoulun on määrä valmistua heinäkuun loppuun mennessä. Vastaava työnjohtaja Arto Ruuhinen pääurakoitsija PEAB Oy:ltä uskoo aikataulun pitävän – vaikka kristallipalloa hänkään ei sano omistavansa.

– Tilanne elää joka päivä. Koulu valmistuu, ellei tule uusia kieltoja tai sulkuja. Olemme urakan kanssa hyvässä vaiheessa. Tavaran toimitukset ovat valtaosin tulleet. Sisustustyöt ovat menossa, ulkopuolella on enemmän tekemistä.

Ruuhinen kertoo rakennustyövoiman olevan kotimaista ja paikallista, joten sen suhteen ongelmia ei ole tiedossa.

Siikaluodon rautatien alikulkutyömaalla Pietarsaaren keskustassa on toistaiseksi töitä jatkettu normaaliin tapaan.

– Seuraamme tietenkin päivä päivältä, mitä tapahtuu, työmaapäällikkö Joonas Kauppinen Kreate Oy:stä toteaa.

Ongelmia alkaa tulla, mikäli rakennusmateriaalin toimituksiin tulee häiriöitä, tai jos työntekijöiden parissa alkaa ilmetä sairastumisia.

– Betonia, mursketta ja muuta materiaalia kuluu. Toistaiseksi niitä on saatu.

Kreaten työmaalla henkilöstön keskivahvuus on vajaat 10 henkilöä, ja työvoima on Kauppisen mukaan pääosin kotimaista.

Siikaluodon alikulun on määrä valmistua marraskuun lopussa tänä vuonna. Tähän saakka aikataulu on pitänyt.

#