Paikallisuutiset

Kielikylvyn aloitukseen vähemmän paikkoja: varhaiskasvatuksen ryhmäkoot pienenevät syksyn tullen

Uusi kielikylpykoulu on rakenteilla. Varhaiskasvatuksen lakimuutoksen takia kielikylvyn 5-vuotiaina aloittavien määrä pienenee. Pietarsaaressa yritetään kuitenkin säilyttää 25 oppilaan luokat lasten tullessa esiopetusikään.
Uusi kielikylpykoulu on rakenteilla. Varhaiskasvatuksen lakimuutoksen takia kielikylvyn 5-vuotiaina aloittavien määrä pienenee. Pietarsaaressa yritetään kuitenkin säilyttää 25 oppilaan luokat lasten tullessa esiopetusikään. Kuva: Havainnekuva / NAC Arkkitehdit Oy

Kielikylpykouluun 5-vuotiaina otettavien oppilaiden määrä vähenee tulevaisuudessa. Syynä on maan hallituksen linjaus varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentämisestä.

Uuden varhaiskasvatuslain mukaan 3–5-vuotiaiden lasten päivähoito-osastoilla on enimmillään kolme aikuista 21 lasta kohden, eli seitsemän lasta yhtä aikuista kohden. Nykyisin osastolla voi olla 24 lasta.

Tämä tarkoittaisi sitä, että myös kielikylvyn varhaiskasvatusryhmät voisivat olla enintään 21 lapsen suuruisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä tulee voimaan ensi syksystä, joten meidän on mietittävä, miten toimitaan tilanteessa, jossa kielikylpyyn on tuota enemmän halukkaita, Pietarsaaren varhaiskasvatusjohtajaMatilda Engström kertoo.

Pietarsaaren sivistyslautakunta päätti vuonna 2017, että kielikylvyssä aloittaa vuosittain yksi suomenkielinen ja kaksi ruotsinkielistä opetusryhmää, joissa kussakin on 25 lasta.

Kielikylpy alkaa 5-vuotiaana, josta lapset siirtyvät 6-vuotiaina esiopetukseen. Esiopetusryhmiin otetaan Pietarsaaressa enimmillään 25 lasta.

Sivistyslautakunta pohti keskiviikkona myös vaihtoehtoa, jossa kielikylvyn ryhmäkokoa pienennettäisiin 21 oppilaaseen. Vanha malli haluttiin kuitenkin säilyttää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mikäli kiinnostuneita on tuota enemmän, koulutoimenjohtaja voi tehdä päätöksen lapsen aloittamisesta myöhemmin. Tapauskohtaisesti arvioidaan, onko lapsella tarvittavat taidot siihen, Engström kertoo.

Kielikylvyn aloittajat arvotaan jatkossakin, jos hakijoita on enemmän kuin ryhmissä on tilaa. Paikkaa vaille jääneet sijoittuvat arvonnan perusteella jonotuslistalle.

– Kriteereistä ei poiketa, eli kielikylpyyn tulijoiden perheissä kotikielen on oltava joko suomi tai ruotsi. Mutta jos toisena kotikielenä on esimerkiksi englanti, kielikylpyyn voi päästä, Engström sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä