lauantai 29.2.2020 | 03:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lähes 60 puhallusta yhteen hiileen – Laivaston soittokunta konsertoi yhdessä paikallisten muusikoiden kanssa

Heimo Riihimäki Pietarsaaren Sanomat
To 16.1.2020 klo 18:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tiistaina soivat Schaumansalissa lukuisat televisiosarjojen tunnussävelmät. Laivaston soittokunta tulee Turusta musisoimaan Allegro Wind Bandin kanssa. Allegro Wind Bandiin on koottu Wava-opiston musiikkilinjan ja Yrkesakademin opiskelijoita sekä seudun harrastajamuusikoita.

Tiistaina kävi kapellimestari Matti Laiho Pietarsaaressa ja veti harjoitukset paikallisten soittajien kanssa.

– Se oli positiivinen kokemus, Matti Laiho luonnehtii.

– Huomasi, että Peter Roos on harjoittanut ohjelmistoa etukäteen ja painottanut samoja asioita kuin minäkin, soiton dynamiikasta alkaen.

Peter Roos on Wava-opiston rehtori ja itsekin entinen sotilassoittaja, hän soitti aikoinaan varusmiessoittokunnassa Hämeenlinnassa.

Miten sotilassoittokunta päättyi soittamaan tv-tunnareita?

– Meillä oli viime vuonna sama ohjelma, kun olimme Rauman soittokunnan ja Turun konservatorion vieraina, Matti Laiho kertoo.

– Televisiota on katsottu Suomessa pitkään ja eri sarjojen tunnusmusiikit ovat tuttuja jo monille sukupolville. Tämä on koko perheelle sopiva ohjelmisto.

Tv-tunnareita ei valittu niiden helppouden takia.

– Ammattisoittajille nämä sovitukset ovat keskinkertaisen vaikeita, mutta harrastajille niissä voi olla haastetta. Sitä paitsi monet tv-melodiat ovat varsin hyvin sävellettyjä, niiden avulla katsoja on saatu virittäytymään sarjan tunnelmaan.

Matti Laiho on itsekin säveltäjä.

– Olen säveltänyt muun muassa puhallinsinfonian. TV-ohjelmistoon tein yhden sovituksen. Se on The Pacificin tunnari.

Matti Laihon omia suosikkeja tiistain ohjelmassa ovat muun muassa Myrskylinnut ja Taistelutähti Galactica. Ohjelmassa on myös muun muassa Simpsonien, Transformersien ja Dr Who:n tunnussävelet sekä Pikku Kakkosen Jäävaroitus.

– Kun laivaston soittokunnassa on 32 puhaltajaa ja Pietarsaaren seudulta tulee 25 puhaltajaa lisää, niin soinnista saa tarpeen tullen varsin mahtipontisen.

Laivaston soittokunta täytti viime vuonna 100 vuotta. Soittokunnalla on vuodessa kymmenkunta konserttia, mutta kaikkiaan esiintymisiä on parisen sataa. Soittokunta voidaan näet jakaa kahteen soitto-osastoon tai pienryhmiin, joita voidaan hyödyntää eri kokoisissa tilaisuuksissa.

Yhteydenpito siviilielämään on luonteva osa toimintaa.

– Esimerkiksi tiistaikonsertin tapaiset tilaisuudet ovat osittain puhallinmusiikin edistämistä, osittain rekrytointia. Viime vuosina olemme tehneet aiempaa pitempiä vierailumatkoja, kun maakuntien sotilassoittokuntia on lakkautettu.

Historiallisesti sotilassoittokunnilla on ollut huomattava merkitys paikkakuntien musiikkiharrastukselle. Muusikot ovat toimineet opettajina ja ohjaajina.

– Itse johdan Loimaan soittokuntaa ja Turun Työväen soittokuntaa, Matti Laiho kertoo.

– Puhallinorkestereissa eri-ikäiset ihmiset tutustuvat toisiinsa ongelmitta.

Matti Laiho liittyi Laivaston soittokuntaan 2006, noin 2,5 vuotta sitten hänestä tuli sen apulaiskapellimestari.

#