Paikallisuutiset

Ystävä toi uutta iloa elämään – leskeksi jäänyt pietarsaarelainen Kerttu Rasku kärsi yksinäisyydestä, kunnes Pietarsaaren ystävätoiminnan kautta löytyi ystävä

Pietarsaaren suomenkielinen ystävätoiminta on tuonut iloa vapaaehtoisen Ninna Martikaisen (vas.), ystävävälittäjä Marjo Rinta-mäen ja ystävätoiminnan asiakkaan Kerttu Raskun elämään.  Maija Myllymäki
Pietarsaaren suomenkielinen ystävätoiminta on tuonut iloa vapaaehtoisen Ninna Martikaisen (vas.), ystävävälittäjä Marjo Rinta-mäen ja ystävätoiminnan asiakkaan Kerttu Raskun elämään. Maija Myllymäki Kuva: Maija Myllymäki

Pietarsaarelaisen 75-vuotiaanKerttu Raskun ovikello soi, ja oven takana odottaa jälleen useiden päivien ajan kaivattu vierailija, 24-vuotias ystäväNinna Martikainen.

Ensin istahdetaan alas vaihtamaan kuulumisia, jonka jälkeen juodaan pullakahvit. Loppuilta kuluukin käsitöiden parissa tai sitten vaikkapa ihan vain televisiota katsellessa. Ja jos ulkona sattuu olemaan hyvä ilma, saattaa kaksikko pistäytyä kävelylenkilläkin.

Pietarsaarelaiset Rasku ja Martikainen ovat ystäväpari. He löysivät toisensa Pietarsaaressa toimivan Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta. Martikainen toimii vapaaehtoisena ystävänä, ja Rasku on hänen ystäväasiakkaansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ystävätoiminnan tavoitteena on lievittää yksinäisyyttä välittämällä ystäviä yksinäisyydestä kärsiville ja toisen ihmisen seuraa kaipaaville. Vapaaehtoisena ystävänä voi toimia kuka tahansa ystävätoiminnasta kiinnostunut, joka on suorittanut Punaisen Ristin järjestämän ystävätoiminnan peruskurssin, kertoo Pietarsaaren suomenkielisen ystävätoiminnan ystävävälittäjä Marjo Rintamäki.

”Itse kaipasin ikäihmisen seuraa, sillä omat isovanhempani asuvat kaukana toisella puolella Suomea.” Ninna Martikainen

Rintamäki saa yhteydenottoja yksinäisyydestä kärsiviltä ja ystävää vailla olevilta ihmisiltä itseltään, mutta ensimmäinen yhteydenotto voi tapahtua myös esimerkiksi kotihoidon tai mielenterveystoimiston kautta.

Kun yhteydenotto tulee, Rintamäki on yhteydessä asiakkaaseen ja vapaaehtoiseen, joiden kanssa hän sopii yhteisen tapaamisen. Mikäli yhteisen tapaamisen jälkeen asiakas ja vapaaehtoinen ovat halukkaita jatkamaan tapaamisia ystäväparina, sopivat he uuden tapaamisajan keskenään.

– Tapaamisajankohdat ja niiden määrä sovitaan aina ystäväparin kesken. Ystäväpari voi lopettaa ystävätapaamiset milloin vain, mikäli jompi kumpi niin jossain vaiheessa toivoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Martikainen ja Rasku ovat tavanneet toisiaan viikoittain noin puolen vuoden ajan. Ennen ystävän löytymistä, Rasku kärsi pitkään yksinäisyydestä.

– Muutimme mieheni kanssa yhdessä Pietarsaareen 50 vuotta sitten. Kun hän kuoli, koin jääväni täysin yksin, sillä kaikki sukulaiseni asuvat satojen kilometrien päässä Pietarsaaresta. Yksinäisyys – se on kyllä se kaikista pahin asia.

– Ystävätoiminta on antanut minulle niin paljon iloa ja sisältöä elämään, että se on ihan sanoinkuvaamatonta. Ei elämässä olisi muuten ketään tai mitään, jos ei olisi ystävää. Nyt minulla on joka viikko jotain, mitä odottaa, hän iloitsee.

Ystävätoiminta ei palvele ainoastaan asiakasta, vaan antaa paljon myös vapaaehtoiselle itselleen, Martikainen muistuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Itse kaipasin ikäihmisen seuraa, sillä omat isovanhempani asuvat kaukana toisella puolella Suomea. Tykkään tehdä myös paljon käsitöitä, joten toivoin, että saisin ystävän, jonka kanssa voisin jakaa yhteisen harrastuksen, hän kertoo.

Martikaisen vieressä istuva Rasku sanoo, että sama pätee myös toisinpäin: nuoremman ihmisen seura on tehnyt hyvää ikäihmiselle.

– Minusta on ihana, että saan olla tällaisen nuoren naisen seurassa. Nuoremmilla ihmisillä kun on niin erilainen ajatusmaailma, että jokaisella tapaamisellamme olen saanut aina itselleni jotain uutta ajateltavaa. Ilman näitä nuoria ihmisiähän sitä ihan kokonaan nuutuisi tähän vanhuuteen. Nyt mieli ei voi muuta kuin pysyä virkeänä, hän naurahtaa.

Ystävätoiminnan ansiosta Rasku on päässyt myös aloittamaan uudelleen rakkaan harrastuksensa, pitsinnypläyksen.

– Terveysongelmien takia harrastus jäi täysin tauolle 25 vuoden ajaksi. Yritin aloittaa harrastusta ensin uudelleen itse, mutta ei siitä mitään tullut, kun vuosien varrella olivat kaikki tekniikat päässeet mielestä unohtumaan, Rasku harmittelee.

25 vuoden jälkeen kaapissa lojunut keskeneräinen työ näki uudelleen päivänvalon, kun Rasku otti sen mukaansa työnväenopiston pitsinnypläyskurssille, jonne hän lähti yhdessä Martikaisen kanssa.

– Jollei Ninna olisi lähtenyt mukaani, olisi tämäkin harrastus jäänyt varmasti aloittamatta. Ja nyt kun ollaan jo muutaman kerran kurssilla käyty, ei minun ole tarvinut enää ohjaajaltakaan juuri neuvoa kysyä.

– Sieltä se vanha mestari hiljalleen nousee esiin, toteaa vieressä istuva Martikainen hymyillen.

Punainen Risti järjestää Pietarsaaressa vapaaehtoiseksi ystäväksi haluaville maksuttoman Ystävätoiminnan peruskurssin tammikuun lopussa ja Ystävätoiminnan jatkokurssin helmikuun alussa. Kursseille on ennakkoilmoittautuminen.

Lisää tietoa Pietarsaaren ystävätoiminnasta ja tulevista ystävätoiminnan kursseista löytyy osoitteesta: https://rednet.punainenristi.fi/pietarsaari.

Punaisen Ristin ystävätoiminta

Punaisen Ristin ystävätoiminnan tavoitteena on lievittää kaikenikäisten yksinäisyyttä välittämällä ystäviä toisen ihmisen seuraa kaipaaville.

Ystäväparin muodostavat vapaaehtoinen ystävä ja ystävää kaipaava asiakas.

Vapaaehtoisena ystävänä voi toimia kuka tahansa toiminnasta kiinnostunut, joka on suorittanut Suomen Punaisen Ristin järjestämän ystävätoiminnan peruskurssin.

Kahdenkeskiset ystävätapaamiset voivat sisältää esimerkiksi keskustelua, kahvittelua ja yhteistä ajanviettoa harrastuksen parissa.

Pietarsaaressa ystävätoimintaa tarjotaan suomen ja ruotsin kielellä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä