lauantai 8.8.2020 | 06:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Lakko pysäyttäisi metsäteollisuuden" – Teollisuusliiton, Paperiliiton ja Ammattiliitto Pron lakko kirpaisisi Pietarsaaressa huomattavasti enemmän kuin Kokkolassa

Jouni Nikula
Ma 13.1.2020 klo 14:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Teollisuusliitto, Paperiliitto sekä Ammattiliitto Pro ovat julistaneet lakonuhan 27. tammikuuta alkaen. Toteutuessaan lakot kestäisivät kaksi viikkoa.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan ilmoitettujen työtaisteluiden bruttokansantuotetta alentava vaikutus olisi 500–600 miljoonaa euroa.

Liiton tiedotteen mukaan liikevaihdolla mitattuna "menetys olisi paljon suurempi, jopa 1,5-2 miljardin euron suuruusluokkaa".

Boliden Kokkolan tehtaalla lakon vaikutukset olisivat melko pienet.

– Meidän kohdallamme lakko koskettaisi vain toimihenkilöitä, sillä suurin osa työntekijöistämme kuuluu metalliin (Metalliliitto). Käymme mahdollisia vaikutuksia parhaillaan läpi, mutta vaikutukset jäävät vähäisemmiksi kuin esimerkiksi paperipuolella, uskoo Boliden Kokkolan toimitusjohtaja Antti Kontiainen.

UPM Pietarsaaren tehtaanjohtaja Simon Fagerudd ei halua tarkemmin kommentoida mahdollisen lakon vaikutuksia tehtaan toimintaan.

– Onhan meillä paperiliittolaisia, hän sanoo.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén on suorasanaisempi.

– Lakko tarkoittaisi koko metsäteollisuuden tuotannon pysähtymistä kahdeksi viikoksi. Kaikki jäsenemme ovat lakon piirissä. Se koskisi koko toimialaa. Vuoden 2005 jälkeen näin vakavaa lakkoa ei ole ollut, Hollmén sanoo.

Paperiliitto kertoi sunnuntaina katkaisseensa neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta Metsäteollisuus ry:n kanssa ja aloittavansa kaksiviikkoisen lakon 27. tammikuuta, jos osapuolet eivät pääse sopuun työehdoista ennen sitä.

Lakon piirissä on 67 työpaikkaa ja 9 000 työntekijää, joten lakoon osallistuvat käytännössä kaikki paperi-, kartonki- ja selluloosatehtaiden työntekijät.

Keskusteluja palkankorotuksista ei ole Paperiliiton mukaan edes vielä aloitettu. Ratkaisematta on myös kilpailukykysopimuksen mukainen 24 tunnin vuotuinen työajan lisäys.

Teknologiateollisuus taas on arvostellut Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron sunnuntaina antamia lakkovaroituksia. Työnantajapuoli arvostelee muun muassa sitä, että Teollisuusliitto haluaa laajentaa oman sopimuksensa soveltamisalaa myös aliurakoitsijoiden kaivosalueella tekemään työhön.

Teollisuusliiton työnseisaus sisältää työtehtäviä yli kahdella sadalla työpaikalla. Nämä työtehtävät liittyvät kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloihin.

#