Paikallisuutiset

Joulukodin kuningatar kurkottaa kattoon: – Jos huonekorkeutta on neljä metriä halutaan tilaan usein yli kolme metriä pitkä kuusi.

Uusikaarlepyy

Joulupuuviljelmillä elellään vuoden kiireisintä aikaa kun kuuset pitää kaataa, pakata ja kuljettaa myyntiin. PedersöreläiselläAnders Sulkakoskella on edessään neljäs joulu kuusenkasvattajana. Viljelmä Kovjoella pukkaa tuuheaoksista siperiankuusta.

Kuusenkasvatus joulukodin kuningattareksi on ympärivuotista työtä, johon kuuluu vaikkapa esiin puskevan heinän torjuntaa ja vuosittain tehtävää muotoleikkausta. Viljelty puu on kasvanut helposti kymmenen vuotta ennen päätymistään kuusenjalkaan tähti latvassaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmisensataa, Sulkakoski veikkaa kasvattamiensa siperiankuusten menekiksi tänä jouluna.

Suosituin on parimetrinen, tuuhea joulupuu. Omat kannattajansa löytyvät myös harvemmansorttisille kuusille.

Kun pedersöreläinen kuusenkasvattaja aloittaa myyntiurakkansa ensi maanantaina on tavaratalon pihalla Pietarsaaressa mukana taas myös normaalia reilumpikokoisia yksilöitä. Valikoimaan kuuluu lisäksi mm. ruukkukuusia.

– Joulupuu valitaan harkiten. Oikeastaan kaikenlaisia kuusia menee, isoja, pieniä, tuuheita, vähemmän tuuheita, mutta korkeampienkin joulupuiden kysyntä on ollut kasvamaan päin. Monissa uusissa taloissa on näet korkeita huoneita. Jos kattoon on neljä metriä, tilaan halutaan näyttävä, usein 3,5-metriä pitkä kuusikin, on Sulkakoski pannut merkille.

– Suosituin on parimetrinen, tuuhea joulupuu. Omat kannattajansa löytyvät myös harvemmansorttisille kuusille. Niihin saakin pallot nätisti roikkumaan ilmassa kun oksien välillä on tilaa, Sulkakoski kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sulkakosken hoidossa oleva siperiankuusiviljelmä sijaitsee sähkölinjan alla kasitien varrella Uudenkaarlepyn Kovjoella. Metsätaloutta Lannäslundilla opettava Sulkakoski tunnustautuu muutoinkin täysin puuhulluksi ihmiseksi. Mielipuu on pihlaja ja perinteisen metsänhoidon ohella erikoisempana osaamisalana on visakoivujen viljely.

– Joulupuiden kasvatus taas on mieluista puuhaa muun muassa siksi, että kaadetun puun tilalle istutetaan aina uusi – tasapaino säilyy metsävaroissa. Lisäksi joulukuusi tavallisesti hävitetään polttamalla se energiaksi.

Hehtaarin kokoisella palstalla kasvaa tällä hetkellä noin 1500 siperiankuusta. Jos istuttaisi tiheään, siis noin puolentoista metrin välein, tilukselle saisi mahtumaan reilusti yli tuplamäärä.

– Siperiankuusi eroaa perinteisestä suomalaisesta metsäkuusesta mm. neulasten osalta. Siperiankuusessa on paksummat neulaset ja ne ovat alapinnaltaan hopeanharmaita. Hieman vanhemman siperiankuusen vuotuinen kasvuvauhti voi olla melko reipasta, jopa 50-60 senttimetriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsäpalstan vanhimmat asukkaat ovat ehtineet noin kymmenvuotiaiksi, mikä metsänhoitajan vinkkelistä tarkoittaa lukemattomia työtunteja.

– Kuusenkasvatus on ympärivuotista ja pitkäjänteistä työtä. Pelkästään markkinoiden rakentaminen on oma lukunsa ja siihen menee helposti kaksi kolme vuotta. Toisin sanoen, en ole kuusen kasvatuksella päässyt rikastumaan, Sulkakoski naurahtaa.

– Hinta liikkuu keskimäärin neljässäkympissä, siitä maksetaan taimet ja hoito. Myynti pyörii ainakin jouluaaton kynnykselle asti. Viime vuonna olin muuten myymässä jouluaattonakin, mutta kaupaksi meni vain pari kuusta.

Pääsääntöisesti joulupuu hankitaankin viikkoa, mutta viimeistään muutamia päiviä, ennen h-hetkeä.

Muotoleikkaus on kuusen kasvatuksessa oma taitolajinsa.

– Muotoleikkaus tehdään vuosittain, kevättalvella.

Oikein leikkaamalla joulupuusta saa sopivan pitkän, tuuhean, tasaisen ja symmetrisen. Tärkeää on leikata latva oikein, ettei puusta tule monilatvaista.

– On paljon sääntöjä ja sitten taas poikkeuksia siitä miten oksistoa pitää eikä pidä leikata. Sanotaan siis niin, että kantapään kautta olen homman oppinut, Anders Sulkakoski tuumii.

Suomessa pystytetään noin 1,4 miljoonaa joulukuusta tulevana jouluna. Suomessa joulukuusiksi kasvatettuja on niistä suuri enemmistö tai vajaa miljoona. Suurin osa on peräisin kuusiviljelmiltä. Omasta metsästä haetaan noin 300 000 puuta ja ulkomailta tuodaan loput, noin 150 000 puuta.

Joulupuu tallin kautta sisälle

Suomessa pystytetään noin 1,4 miljoonaa joulukuusta tänäkin jouluna. Näistä vajaa miljoona on Suomessa joulukuusiksi kasvatettuja.

Enemmistö on peräisin kuusiviljelmiltä. Omasta metsästä haetaan noin 300 000 puuta.

Yli kymmenen kilometrin kuljetusmatkalla kuusi tulee pakata muoviin, pressuun tai pussiin.

Jäätynyt kuusi pitää sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista kapillaarisen virtauksen aikaan saamiseksi. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste, esimerkiksi autotalli. Puun annetaan sulaa hitaasti 1-2 vuorokautta, tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä. Vaihtoehtoisesti puun voi tuoda pariksi tunniksi pesuhuoneeseen, jolloin tyvi pidetään kylmässä vesiämpärissä, runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Ennen jalkaan asettamista tyvestä sahataan vaakasuorasti pois ainakin muutama sentti uuden imupinnan saamiseksi. Kuorta ei kannata poistaa, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana.

Lähde: Suomen Joulupuuseura

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä