lauantai 11.7.2020 | 00:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Huvikseen eläimiä ampuneet pietarsaarelaismiehet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen, metsästyskieltoon ja tuhansien eurojen korvauksiin – Syyte satojen kissojen tappamisesta hylättiin vanhentuneena

Tapio Lehtinen
To 28.11.2019 klo 15:23 | päivitetty to 15:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PIETARSAARI

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kolme miestä ehdolliseen vankeuteen ja viiden vuoden metsästyskieltoon salametsästyksestä, joka tapahtui vuosina 2016 ja 2017 Pietarsaaressa.

Kaksi päätekijää, 20- ja 24-vuotiaat miehet, tuomittiin kuuden ja yhdeksän kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. 29-vuotias mies sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Miehet ampuivat auton ikkunasta metsäkauriita, rusakkoja, valkohäntäpeuroja, kalalokkeja ja punakettuja metsästysajan ulkopuolella.

Kaksi viikkoa sitten käydyssä oikeudenkäynnissä he kertoivat ampuneensa huvin vuoksi eläimiä, koska se toi jännitystä ja mielihyvää.

He käyttivät ampumiseen pienoiskivääriä, joka ei täytä vaatimuksia riistaeläinten ampumisessa käytettävistä luotiaseista.

Syytteen mukaan yksi miehistä oli ampunut 200 kissaa ja kaksi muuta miestä yhteensä 600 kissaa turkistarhoilla.

Tarhaajat olivat antaneet luvan kissojen ampumiseen, mutta he käyttivät kissajahdissa pienoiskivääriä ja taskulamppua, mikä ei ole sallittua.

Kissajahdissa oli kyse sakkoasiasta, joten siitä tullut syyte hylättiin vanhentuneena.

He joutuvat maksamaan korvauksia oikeudenkäyntikuluista ja ammutusta riistasta valtiolle, sekä Pietarsaaren ja Vestersundinkylän metsästysseuroille solidaarisesti yhteensä noin 15 000 euron arvosta. Korvaukset painottuvat kahdelle päätekijälle.

Pelkästään Vestersundinkylän metsästysseuran oikeudenkäyntikuluista kertyy maksettavaa 4 900 euroa.

Tuomiossa käytettiin maa- ja metsätalousministeriön luokittelua riistaeläinten arvosta. Lisäksi tuomiossa todettiin, että ammuttujen eläinten todellista määrää on mahdotonta arvioida, koska osa elämistä jätettiin haavoittuneena heitteille. Ne saattoivat kuolla myöhemmin.

Lue täältä lisää aiheesta:

Rikos metsän siimeksessä – Metsästysrikollisuudelle on leimallista pieni yhteisö ja vaikenemisen laki, mutta nyt kulttuuri on muutoksessa: "Joka nurkalla alkaa olla kameroita"

Pietarsaarelaiset miehet ampuivat huvin vuoksi eläimiä: Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta ja tuhansien eurojen korvauksia – Audi A6 luokiteltiin rikoksentekovälineeksi

Ravintoa etsivät villikissat viihtyvät turkistarhojen liepeillä – Uudenkaarlepyyn kunnaneläinlääkäri Marica Iiskola: "Viranomaisilta ei ole tullut meille eläinsuojeluilmoituksia tarhoille"

#