Paikallisuutiset

Kuuntele videolta kun lapset laulavat ruotsiksi Länsinummen koululla! – Ruotsin kieli rikastuttamaan ekaluokkalaisen reppua Pietarsaaressa. Toinen kotimainen korvaa englannin A1-kielenä suomenkielisessä perusopetuksessa.

Pietarsaari

Vielä viime lukuvuonna ruotsin kieli oli valinnaisena aineena ensimmäisellä luokalla perusopetuksessa. Länsinummella enemmistö vanhemmista ilmoitti ekaluokkalaisensa mukaan. Yksi koulupäivä viikossa venyi tunnilla, mutta lopussa kiitos seisoi.

OpettajaArmi Hölsömäki kertoo ekaluokkansa vastanneen kuorossa "ruotsi" kun hän viime keväänä kysyi koko lukuvuoden lempparioppiainetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onnistumisen ja ymmärtämisen kokemuksia, leikinomainen opetusmetodi lauluineen ja loruineen, hän arvelee suosion syiksi.

– Ensimmäisillä luokilla ruotsin opetus on toiminnallista ja puhevoittoista. Työtä tehdään pareittain ja ryhmässä. Kirja ja sen mukana jonkin verran läksyjä tulee vähitellen vasta kolmannella luokalla, Hölsömäki kuvailee.

Katso ja kuuntele videolta kun luokkakaverit laulavat Minealle synttärionnittelut ruotsiksi Länsinummen koulussa:

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruotsista on tullut A1-kieli koko Pietarsaaren suomenkielisessä perusopetuksessa tänä syksynä. Toinen kotimainen kuuluu siis lukujärjestykseen kiinteänä viikkotuntina myös 1-3 -luokilla. Viikkotunti ruotsin opetukseen lähti matematiikasta.

Aiemmin A1-kielenä on ollut englanti, jota alettiin opettaa kolmannella ja ruotsi tuli mukaan kuvioihin vasta neljännellä luokalla.

– A1-kielen uusi opetussuunnitelma astuu voimaan 1. tammikuuta 2020, mutta pidimme Pietarsaaressa luontevana aloittaa ruotsin opetus ensimmäisellä luokalla mieluummin heti elokuussa kuin sitten kesken lukuvuoden tammikuussa, toteaa paikallisen ops-työryhmän jäsen ja Länsinummen vararehtoriMaria Byggmästar.

– Hieman harmittaa kun matematiikka menetti yhden, ylimääräisen, viikkotunnin. Toisaalta jäi vielä kolme, mikä on matikalle tavallinen määrä monissa kunnissa, hän vertailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opetussuunnitelman (ops) valtakunnalliset perusteet valmistuivat viime keväänä. Paikallisen opetussuunnitelman perusopetuksen 1-6 luokille on laatinut koulutoimenjohtajan asettama työryhmä yhteistyössä Pedersören ja Uudenkaarlepyyn suomenkielisen koulutoimen kanssa.

Pietarsaaren sivistyslautakunnan suomenkielinen jaosto käsittelee opsia kokouksessaan torstaina.

Tavoitteena on antaa lapselle hyvin varhainen kokemus ja tunne, että hän ymmärtää ruotsin kieltä. Ruotsin kielen maailmaan matkataan laulujen, leikkien pelien, satujen ja riimittelyjen siivin.

– Kaupungin kaksikielinen ympäristö on omiaan luomaan hyvän pohjan kielen luontevalle kehittymiselle. Ajatuksena onkin kannustaa pitämään kielitaitoa yllä vapaahetkinäkin erilaisten harrastusten kautta ja esimerkiksi katsomalla ruotsinkielisiä lastenohjelmia, Byggmästar kuvaa.

Ensimmäisellä vuosiluokalla koululainen oppii ruotsiksi mm. viikonpäivät, vuodenajat, värejä, hedelmien nimiä, kiittämään ja tervehtimään. Niin ikään tutuksi tulee luontoon, urheiluun, kouluun, ruokailuun, kulkuneuvoihin liittyvää sanastoa. Opittua kerrataan ja syvennetään seuraavalla vuosiluokalla.

Vuosiluokilla 4-6 oppilas hankkii mm. perustavanlaatuiset sana- ja ilmaisuvarannot. Oppilas oppii hallitsemaan ruotsin perusrakenteet niin, että hän paitsi pystyy tekemään kysymyksiä, reagoimaan ja vastaamaan puhuteltaessa myös haluaa ja voi ilmaista itseään ruotsiksi, kuuluvat suunnitelmat.

Ruotsia on ensimmäisellä ja toisella luokalla yksi viikkotunti, kolmannella kolme ja 4.-5. luokilla kaksi.

Ruotsista A1-kieli

Valtioneuvosto päätti 2018 perusopetuksen tuntimäärän kasvattamisesta.

A1-kielen opetus aloitetaan jatkossa jo ensimmäiseltä luokalta.

Pietarsaaren suomenkieliseen perusopetukseen valittiin A1-kieleksi ruotsi.

Opetussuunnitelma astuu voimaan 1.1.2020.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä