lauantai 11.7.2020 | 01:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaaren talousarvio hyväksyttiin muutoksitta – Valtuusto asetti valiokunnan tutkimaan kaupunginhallituksen toimintaa

Heimo Riihimäki
Ma 25.11.2019 klo 21:35 | päivitetty ma 21:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2020 talousarvion ja vuosien 2020–2022 taloussuunnitelman maanantaina. Yhtäkään numeroa ei muutettu, esitykseen lisättiin vain rkp:n esittämä ponsi, jonka mukaan talousarvion toteutumista serurataan tarkasti ensimmäisestä vuosineljänneksestä alkaen.

Annika Haldín (r.) oli huolestunut huumeiden käytön lisääntymisestä pietarsaarelaisnuorten keskuudessa. Pietarsaarenkin kuntatalous on ahtaalla, toisaalta niukoillakin investoinneilla kaupunki on saamassa paljon hyvää uusien koulurakennusten ja kunnallistekniikan muodossa. Tehostamista tarvitaan niin kaupungin kuin sosiaali- ja terveysvirastonkin toimintaan.

Jacob Storbjörk (sd.) iloitsi siitä, että budjetti lupaa edes niukkaa ylijäämää.

– Meidän ryhmämme ei sulje pois, että kaupunki nostaisi tuloveroja tulevaisuudessa, jos se on tarpeen. Niillä saa paljon hyvää aikaan.

Jacob Storbjörkiä huolettaa, että maan terveyspalvelut näyttävät olevan luisumassa kahden suuren yksityisen toimijaan haltuun.

– Uskon, että Vaasan sairaanhoitopiirin alueen käsittävä maakunnallinen sosiaali- ja terveysvirasto on Pietarsaarelle sopiva ratkaisu.

Myös Jarmo Ittonen (vas.) tuntui luottavan maakunnalliseen sote-ratkaisuun.

– Olen vakuuttunut, ettei maakunnallinen järjestely vaarantaisi Pietarsaaren terveyskeskusta.

Pietarsaaren ongelmiksi Jarmo Ittonen nimesi väestön ja siis veronmaksajien vähenemisen. Muuttoliikettä ajatellen Pietarsaarella on imagovaje.

Mikael Snellman (kd.) pohdiskeli kuntien ja yritysten budjettikäytäntöjen eroja.

– Voisiko olla niin, että kunnassa budjetin ylittänyt lautakunta menettäisi vastaavan summan seuraavana vuonna ja budjetin alittaja palkittaisiin?

Mikael Snellman arvioi, että päätös siirtää pääosa teknisen viraston henkilöstöstä Alerteen on osoittautunut hyväksi.

Eero Luomala (pro) ei ollut samaa mieltä.

– Alerte saa kaupungin urakoita ilman minkäänlaista kilpailua tai valvontaa.

Puheenvuoronsa aluksi Eero Luomala muistutti Rooman klubin ennustuksista ja totesi, että jatkuva taloudellinen kasvu on ajan mittaan mahdoton ajatus. Suomessakin julkinen taloudenpito kuitenkin perustuu juuri jatkuvaan kasvuun.

Hanna Palovuori (vihr.) muistutti kaupungin väestön vanhenemisesta. Olisi syytä panostaa maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Pentti Silvennoisen (kesk.) mielestä Pietarsaaren pitäisi suunnitella tulevaisuutta, ei vain selvittää ajankohtaisia kysymyksiä.

– Robotiikka ja tekoäly ovat tulossa. Miten ne vaikuttavat esimerkiksi yhdyskuntasuunnitteluun? Miten koulujen opetusprosessit kehittyvät? Mielestäni kaupunginkin asioita pitäisi suunnitella enemmän etukäteen, vähintään viiden vuoden päähän.

Hieman epätavallisesti valtuusto nimesi tilapäisen valiokunnan tutkimaan kaupunginhallituksen toimintaa kirjalliseen kysymykseen liittyvässä asiassa. Anna-Maija Lyyra kysyi lokakuussa, oliko kaupunginhallitus käsitellyt Pietarsaaren Satama Oy:n päätöstä vuokrata maa- ja vesialueita kalanviljely-yritykselle. Kaupunginhallituksen vastaus ei tyydyttänyt kysyjää.

Tilapäiseen valiokuntaan nimettiin seitsemän jäsentä, yksi jokaisesta valtuustoryhmästä. Nimetyiksi tulivat Stefan Storholm (pj), Bjarne Kull (varapj), Lisen Sundqvist, Marita Salmu, Benita Nyman, Sami Koskinen ja Hanna Palovuori.

Varajäseniksi nimettiin Denise Björk-Lindell, Tuomo Palojärvi, Esa Koskela, Harri Kaltiala, Patrick Hellström, Ingemo Pörn ja Terhi Leivo-Holmqvist.

Fakta

Pietarsaari 2020

Veroprosentti 21,25

Verotulot 84,15 me

Valtionosuudet 43,6 me

Toimintakulut 290,8 me

Velkaa 82,9 me

Velkaa/asukas 3789 e

Investoinnit 8,8 me

#