Paikallisuutiset

Kaikki alkoi ruostumattomasta kahvipannusta 70 vuotta sitten: Ja-Ro:n seuraaja OSTP Finland Oy onnistui kääntämään vaikeat vuodet edukseen

Ne, jotka ovat taannoin käyneet armeijan, muistavat takuulla ruostumattomat mukit. Ne on valmistettu Pietarsaaressa Ja-Ro:n tehtailla.

Tänä päivänä toiminta on keskittynyt prosessiteollisuuden tarvitsemiin ruostumattomiin putkenosiin ja putkiin, joiden halkaisija voi olla 1,6 millimetristä kahteen metriin. Tällä hetkellä markkinat vetävät ja tehdas pyörii ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa. Yrityksen tarkka syntymäpäivä oli 2.11., koska tuona päivänä vuonna 1949 allekirjoitettiin ensimmäinen yritysvekseli ja se toimi lähtölaukauksena kohti tulevaisuuden kasvua.

Thomas Pettersson saapui taloon vuonna 2007 ja vuodesta 2010 hän on toiminut toimitusjohtajana. Hän on kokenut aikoja, jolloin markkinat rämpivät todella syvällä suossa. Mutta näin jälkikäteen katsottuna se oli opettavainen kokemus, josta oli hyötyä jatkossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki me, jotka olimme yrityksessä noiden huonojen vuosien aikana työtehtävästä riippumatta, opimme tiettyä nöyryyttä ja ymmärtämystä. Meidän oli muutettava toimintatapojamme ja opittava elämään jatkuvassa muutoksessa. Organisaatiossa on ymmärretty, että muutos ei ole pahasta, vaan sitä tarvitaan.

”Tuotteitamme menee paljon vesipulasta kärsiviin maihin Aasiassa ja ympäri maailmaa. Olemmekin panostaneet nimenomaan haastavampiin tuotteisiin, jotka kestävät kaikenlaista ympäristön kulutusta, esimerkiksi ruostumista.” Thomas Pettersson Toimitusjohtaja

Viimeiset vuodet ovat olleet OSTP:llä todella vahvoja ja tämäkin vuosi näyttää lupaavalta. Pelkästään henkilöstöpuolella on rekrytointeja tehty melkoinen määrä jo tämän vuoden puolella.

– Kolmekymmentä, mutta jos mukaan lasketaan vuokra- ja kesätyöntekijät luku nousee 50:een. Meidän etumme rekrytoinnissa on yrityksen pitkä historia ja hyvä maine työnantajana. Sana on kiertänyt erilaisten verkostojen kautta, mikä on ollut prosessissa äärimmäisen tärkeä tekijä, kertoo henkilöstöpäällikköLeena Kinaret.

Pettersson jatkaa, että alueella ei juuri työttömyyttä ole joten on vaikeaa löytää valmiiksi sellaisia ammattitaitoisia ihmisiä, joita tarvitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rekrytoinnissa on aika paljon kiinni hakijan asenteesta ja halusta oppia. Erikoisosaamista vaativiin, esimerkiksi metallialan diplomi-insinöörin, tehtäviin on sitten vaikeampi löytää henkilöitä.

Ympäristökysymykset ovat pinnalla tänä päivänä ja sieltäkin löytyy Petterssonin mukaan alan markkinoita.

– Uusia direktiivejä tulee jatkuvasti ja esimerkiksi rikkidirektiivin mukaan laivojen pakokaasut on pestävä, jotta haitalliset yhdisteet eivät pääse ympäristöön. Näiden pakokaasupesureiden valmistamiseen tarvitaan erikoisputkea, joka on meidän ydinosaamistamme.

Toinen esimerkki ovat vedenpuhdistuslaitteistot, joita tarvitaan maailmalla yhä enemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämän vuoksi meidän tuotteitamme menee paljon vesipulasta kärsiviin maihin Aasiassa ja ympäri maailmaa. Olemmekin panostaneet nimenomaan haastavampiin tuotteisiin, jotka kestävät kaikenlaista ympäristön kulutusta, esimerkiksi ruostumista. Teräksen laatu on tässä avainasemassa.

OSTP:n Pietarsaaren tehtaat ovat läpikäyneet viime vuosina melkoisen investointiruljanssin

– Nyt meillä on tehdas, jolla on tekninen kapasiteetti ja valmius vastata markkinoiden kysyntään. Tähän olemmekin panostaneet ja investoineet aika tavalla viimeisten kuuden vuoden aikana sekä tekniikkaan, että henkilöstöön. Siksi strategiamme perustuukin nyt vahvuuksiemme hyödyntämiseen, joista erittäin tärkeä tekijä on laatu. Turvallisuus on toinen tärkeä asia toiminnassamme. Näissä kummassakin uskaltaisin sanoa, että olemme kärkipaikalla omalla alallamme.

Tuleen ei kuitenkaan jäädä makaamaan, vaan uudistustahti jatkuu. Seuraavana vuorossa on digitalisointi sekä konttorissa että tuotannossa.

– Tuotannossa se tarkoittaa tuotantolinjassa esimerkiksi sitä, että satojen sensoreiden kautta voimme seurata tarkemmin miten linja toimii. Digitalisointi tulee olemaan seuraava suurempi kehitysaskel ja investointeja siihen suunta on jo tehty.

Rahalla saa ja hevosella pääsee. Ennen tehtaat joutuivat rakentamaan tuotantolinjansa itse, kun uuden tehtaan voi tänä päivänä ostaa rahalla.

– Mutta henkilökuntaa ei voi ostaa samalla tavalla. Hyvä esimerkki oli viime kevään jääkiekon maailmanmestaruus, jonka Suomi voitti nimettömällä joukkueella. Varusteet olivat kunnossa, mutta loppupeleissä ratkaisevaa oli, ketkä niitä varusteita käyttivät, Pettersson kuvailee.

Englannin soutaminen ja huopaaminen Brexitin kanssa ei ole aiheuttanut suurtakaan huolta. Markkinat ovat Petterssonin mukaan odottavalla kannalla.

– Tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa, mitä se meidän kohdallamme merkitsee. Sen verran se kuitenkin vaikuttaa, että asiakkaat ovat varovaisia, eikä investointipäätöksiä tehdä niin nopeasti. En minä kuitenkaan menetä yöuniani sen vuoksi, koska on parempi keskittyä asioihin, joihin voi vaikuttaa.

Kun Pettersson tuli taloon 2007 oli tilauskanta silloin noin neljä kuukautta, mikä helpotti ajallisesti mm. raaka-aineiden ostamista. Myös tulevaisuuden ennakoiminen oli helpompaa.

– Siinä mielessä on tapahtunut suuri muutos. Tänä päivänä asiakas vaatii tavaraa kahdessa viikossa, eli reagoimisaikaa on todella vähän. Tällä hetkellä emme esimerkiksi tiedä, miltä joulukuu näyttää. Kokonaismarkkinat alallamme eivät tule kasvamaan lähiaikoina, joten tärkeää on mennä itse maailmalle markkinoita etsimään.

Juhlavuosia OSTP-perheessä vietetään myös kahdessa sisaryrityksessä Örnsköldsvikissä, joista toinen täyttää 60 ja toinen 100 vuotta.

Yrityksen taustalla oli sodanjälkeinen pula käyttötavarasta. Niinpä yrityksen ensimmäiset ruostumattomat tuotteet olivat kahvipannut, tiskipöydät putkien kiinnittimet, meijeriteollisuuslaitteistot sekä lämminvesivaraajat. Putkipuoli tuli mukaan, kun Pietarsaaren Selluloosa alkoi rakentaa tehdasta Alholmaan ja tarve putkista oli suuri. Tämän seurauksena ja uusien omistajien myötä Ja-Ro kasvoi, kunnes Schauman osti Ja-Ro:n turvatakseen putkien saamisen omalle tehtaalle.

Ja-Ro:n tuotteiden vienti ulkomaille alkoi 1960-luvulla, kun tänä päivänä liki 90% tuotannosta menee ulkomaille. 1980-luvulla tuotanto erikoistui putkiin ja putkenosiin, mikä taas avasi ovet maailmalle. Outokumpu tuli kuvaan mukaan 1980 ja tuolloin tuotannon keskipisteessä oli Outokummun materiaalin jatkojalostaminen.

– Outokumpu investoi aika tavalla Pietarsaaressa 1990-luvulla. 2000-luvun alussa koittivat huonommat ajat, markkinat painuivat ja varsinkin vuoden 2008 finanssikriisi iski meihin todella kovaa. Tappiota tehtiin monta vuotta peräkkäin ja jotain oli tehtävä, Pettersson kertaa historiaa.

Sitten vähemmistöosakkaan ollut italialainen Andrea Gatti tuli OSTP:n pääomistajaksi ja tästä alkoi yrityksen nykyinen aikakausi. Tehdasta kehitettiin hurjilla investoinneilla, jotta tuotevalikoimaan pystyttiin laajentamaan.

– Vuonna 2010 käynnissä oli vain kaksi linjaa. Nyt niitä on käynnissä 14, Pettersson kertoo.

OSTP:llä oli tuolloin 11 tuotantolaitosta ympäri maailmaa ja silloin päätettiin keskittää tuotanto Pietarsaareen ja Örnsköldsvikiin. Kaikki putkituotanto keskitettiin Pietarsaareen. Samalla investoitiin uuteen teknologiaan, mikä mahdollisti uusien tuotteiden valmistamisen.

– Tänä päivänä meillä on markkinoiden laajin tuotevalikoima tällä alalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä