Paikallisuutiset

Kansan sivistäjästä virkistysfoorumiksi – Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto juhlii 110-vuotiasta taivaltaan ensi viikon lauantaina

Opiston 110-vuotisjuhlaa ovat valmistelleet Heikki Nikula (vas.), Anu Muittari, Anni Teerikangas, Päivi Rosnell, Johannes Ahlvik. Schauman-salin odotetaan täyttyvän juhlavieraista.
Opiston 110-vuotisjuhlaa ovat valmistelleet Heikki Nikula (vas.), Anu Muittari, Anni Teerikangas, Päivi Rosnell, Johannes Ahlvik. Schauman-salin odotetaan täyttyvän juhlavieraista. Kuva: Pentti Höri

Vuonna 1909 perustettua Pietarsaaren suomenkielistä työväenopistoa sanottiin aina 1960-luvulle saakka työväen oppilaitokseksi. Alkuvuosikymmenet opisto sivistikin kaupungin suomenkielistä työväestöä "tosissaan".

– Ei puhuttu välttämättä hauskuuttavasta paikasta, vaan toiminta oli vakavaa, nykyinen rehtoriPäivi Rosnell sanoo.

Työväenopisto tarjosi jopa ammatillisia valmiuksia opiskelijoilleen täydennyskursseilla, joilla saatettiin antaa koulutusta esimerkiksi konekirjoituksessa tai kirjanpidossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt 110-vuotias, yksi Suomen vanhimmista muuten, työväenopisto tarjoilee ihmisille enemmän virkistystä ja harrastamista.

Pietarsaaressa oli toistasataa vuotta sitten 6 200 asukasta, joista suomenkielisten määrä oli noussut 2 600:aan.

– Tuolloin uskallettiin ehdottaa kaupungille opiston perustamista. Tällä on ollut suuri merkitys aikanaan, Rosnell jatkaa.

Edelleen opisto, joka perustettiin kansansivistystyöhön kaupungin vähemmistökielellä, tuntee perinteensä ja roolinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Intresseissämme on vaalia suomen kieltä Pietarsaaressa. Kuka muu sitä tekisi, rehtori kysyy.

On siis juhlan aika. Ensi viikon lauantaina 26. lokakuuta suomenkielinen työväenopisto juhlii Schauman-salissa.

Kotikutoinen ohjelma on musiikkipainotteista. Juhlaa varten perustettiin itse asiassa oma projektikuoronsa, joka on jo esiintynyt kevään opistonäyttelyn avajaisissa.

Kuoroa on vetänytAnni Teerikangas, joka sanoo porukan hankkineen mainetta sen verran, että yksi opiston ulkopuolinenkin keikka on tiedossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhteensä kolme esiintymistä ehditään tehdä tällä porukalla. Mahdollisesti ensi keväälle tulee joku uusi projekti, jos löydämme tarpeeksi vetävän aiheen.

Projektikuoro esiintyy juhlassa sekä omalla ohjelmistollaan että yhdessä mieskuoro Laulu-Jaakkojen kanssa.

Jaakot on perustettu jo 1946, ja siitä tuli osa työväenopiston toimintaa muutama vuosikymmen sitten.

– On suuri ilo ja etuoikeus saada olla mukana tässä, sanoo Laulu-Jaakkoja jo seitsemättä vuotta johtavaJohannes Ahlvik.

Kansainväliseen folk-musiikkiin keskittynyt Folk is Happening on opiston harrastusryhmästä kehittynyt myös Pietarsaaren ulkopuolella esiintyväksi yhtyeeksi, joka aloittaa pian kymmenennen toimintavuotensaHeikki Nikulan johdolla.

Nikula huolehtii myös 110-vuotisjuhlan alkutahdeista pelimannipiirin kera. Tai oikeastaan jo ennen sen alkua.

– Soitamme tulomusiikkia aulassa, kun yleisö tulee sisään. Sen perinteen olen tuonut Kaustiselta: tulomusiikki kuuluu aina kaikkiin juhliin. Entisajan häät alkoivat tulomusiikilla. Pelimannit soittivat jo aamukuudelta hääpaikan portilla, Nikula taustoittaa.

Juhlaan tuo Kansalaisopistojen liiton tervehdyksen sen toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen ja kaupungin tervehdyksen kaupunginjohtaja Kristina Stenman.

Juhlapuheen pitää tulevaisuudentutkija Ilkka Halava, joka tunnetaan laaja-alaisista aihepiireistään työn murroksesta oppimisen vallankumoukseen, tulevaisuuden kuluttajasta elinkeinorakenteen kehittämiseen ja modernin yhteisörakentamisen kysymyksistä asumisen tulevaisuuteen.

Klo 14 alkavassa kaikille avoimessa tilaisuudessa jaetaan niin ikään ansiomerkit tasavuosia joukkoon kuuluneille opiston opettajille.

Vieraiden toivotaan ilmoittautuvan juhlaan 18. lokakuuta asti netin tai sähköpostin kautta tai suoraan opiston toimistoon. Rehtori Rosnellin mukaan Schauman-sali on mukavasti täyttymässä yleisöstä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä