Paikallisuutiset

Ammattijärjestäjä haluaa, että koti hoitaa asukastaan: - Jos tuntuu siltä, että tavaraa on liikaa, sitä on liikaa, sanoo Susi Leinonen.

Pietarsaari

Tavara-ahdistus on synnyttänyt uuden ammattikunnan; ammattijärjestäjät. PietarsaarelainenSusi Leinonen on yksi heistä.

Ammatin järjestämisestä Susi Leinonen teki itselleen oman ahaa-elämyksensä innoittamana muutama vuosi sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Huomasin kuinka tavarat omassa kodissa alkoivat imeä aikaa ja energiaa. Tavaroita sai etsiä jatkuvasti ja vaatekaappi tietenkin pursusi. Tyhjentämistä tai ainakin siivoamista vaativa varasto vaivasi sekin jatkuvasti mieltä. Oli liian paljon kaikkea ja liian vähän aikaa - niin kuin useimmilla, Leinonen huokaa.

Vääränkokoisia vaatteita ei pidä säilyttää ollenkaan - siellä ne vain ovat muistuttamassa siitä, että pitäisi olla jollain tavalla erilainen.

Alkoi kaappien ja hyllyjen tutkiminen tarkalla silmällä ja karsiminen rankalla kädellä.

– Kaikkea ei todellakaan kannata säilyttää, vain se, mitä oikeasti tarvitsee. Nykyajan yhteiskunnassahan saa halutessaan kaikkea kaikkialta yhdellä klikkauksella.

Pitkän prosessin lopputuloksena jäi jäljelle vain olennainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli upeaa taas tuntea iloa yksittäisestä esineestä ja myös nähdä se. On ilo elää kodissa, jossa arki on sujuvaa, energia kohdillaan ja neliötkin asianmukaisessa käytössä, kuvaa Susi Leinonen.

Jos tuntuu siltä, että kodissa on liikaa tavaraa, sitä on liikaa. Ja jos tavaramäärä tuntuu ongelmalta, se on ongelma. Leinonen tietää senkin, että monet rakastavat tavarapaljoutta ympärillään tai eivät ainakaan koe, että se häiritsisi mieltä mitenkään.

Ammattijärjestäjä kehottaa pohtimaan syitä siihenkin, mikäli ei viihdy kotona.

– Usein puhutaan siitä, että kotia hoidetaan. Entäpä jos koti voisikin hoitaa meitä, Susi Leinonen heittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karsimista ja luopumista seuraa yleensä helpottunut, iloinen ja kuin puhtaaksipesty olo.

– Vähempi tavaramäärä ympärillä vapauttaa sisäisesti ja sujuvoittaa arkea. Tuntuu, että voi helpommin keskittyä olennaiseen - elämään.

Tyttären syntymä kaksi vuotta sitten tarjosi Susi Leinoselle uutta näkökulmaa minimalismin soveltamisessa omaan arkeen.

– Kyllä lapsiperheessäkin voidaan elää vähemmällä enemmän niin sisustuksen kuin erilaisten hankintojen osalta, vaikkakin luovasti soveltaen, hän naurahtaa.

Mitä vähemmän tavaraa, sitä paremmin siitä vähästä tulee pidettyä huolta, on yhtenä nyrkkisääntönä.

– Sakset pysyvät paremmin tallella jos niitä on vain yhdet, Leinonen kiteyttää.

Ensitöiksi hän kehottaa pohtimaan sitä, minkälaisen energian haluaa omaan kotiinsa. Esineet, joita ei käytä eikä niistä edes tykkää, luovat tilaan synkkää, pysähtynyttä tunnelmaa.

– Urakka kannattaa aloittaa käymällä tavarat ajatuksella läpi yksi kerrallaan ja pohtia mitä tarvitsee ja miksi, mitä esineitä haluaa kodissaan katsella. Lopuksi löytää ehkä vastauksia siihenkin, mihin haluaa elämässään keskittyä.

Luopuminen voi olla vaikeaa vahvan tunnesiteen tai luopumisen pelon vuoksi - entä jos sitä sittenkin tarvitsee vielä joskus?

Vaate tai esine on Susi Leinosen mukaan kuitenkin "iloisempi" kun se on käytössä ihmisellä, joka siitä pitää ja joka sitä käyttää.

– Aineellista arvoahan tavaralla on vain jos sen muuttaa rahaksi ja aineetonta kun se tuottaa iloa.

Entäs se pursuava karderoopi? Leinonen kehottaa jokaisen vaateparren kohdalla kysymään itseltään ostaisiko sen uudelleen jos olisi vaatekaupassa nyt.

– Vääränkokoisia vaatteita ei pidä säilyttää ollenkaan - siellä ne vain ovat muistuttamassa siitä, että pitäisi olla jollain tavalla erilainen, Leinonen painottaa.

Päällepantavan osalta ammattijärjestäjä itse luottaa kapselipukeutumiseen. Siinä puvusto koostetaan vain yhteensopivista vaatteista.

– On työ-, juhla-, treenikapseli ja niin edelleen. Toimivan vaatekaapin voi koota 20-40 yhteensopivasta vaatteesta, sellaisista, joista pitää ja niitä käyttää. Sopivaa päällepantavaa on riittävästi, mutta kuitenkin niin vähän, että valinnan vaikeus poistuu.

Susi Leinonen herkuttelee ajatuksella tarttuako vielä 333-haasteeseen. Siinä kolmen kuukauden aikana käytetään vain 33 eri vaatetta, kengät ja asusteet mukaanlukien.

– Olisi varmaan silmiä entisestään avaava juttu, uskoo Leinonen.

Ostotottumustensa osalta ammattijärjestäjä tunnustautuu luonnollisesti aliostajaksi.

– Käytän vaatteet aivan loppuun asti, reikäisiksi. Viimeksi hankin juhlamekon. Oma oli pakko saada kun en enää kehdannut lainata kaverilta, nauraa Susi Leinonen.

Susi Leinonen, 39

Ammattijärjestäjä, graafikko, eräopas.

Järjestelijäkonsultin palveluja tarjoavan Frirum -yrityksen perustaja.

Rakastaa minimalismia sisustuksessa ja suosii kapselipukeutumista.

Motto: enemmän elämää vähemmällä tavaraa.

Perhe: avomies ja tytär, pian 2 v.

Muuta: kotoisin Uudeltamaalta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä