keskiviikko 22.1.2020 | 14:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Anna-Maja Henriksson 1500 päivää oikeusministerinä – Pietarsaarelaiskansanedustaja on hallituksen yksi pitkäaikaisimmista ministereistä

Minna Mustonen Pietarsaaren Sanomat
Ti 6.8.2019 klo 12:10 [päivitetty ti 13:43]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

RKP:n puheenjohtaja, pietarsaarelaiskansanedustaja Anna-Maja Henriksson on tänään tiistaina toiminut ministerinä 1500 päivää.

Suomen oikeusministereistä, vain kuusi, Anna-Maja Henrikssonin lisäksi on työskennellyt yli 1500 päivää. Christoffer Taxellilla (RKP) on ennätys maan pitkäaikaisimpana oikeusministerinä. Taxell toimi oikeusministerinä yhteensä 2897 päivää. Rinteen hallituksessa Henrikssonilla on ulkoministeri Pekka Haaviston (vihreät) jälkeen toiseksi pisin ministerikokemus päivissä laskettuna. Tarkalleen laskettuna Henriksson on toiminut yhtä pitkään ministerinä peruspalveluministeri Krista Kiurun (SDP) kanssa).

Aikaisemmin Henriksson on toiminut oikeusministerinä Kataisen ja Stubbin hallituksissa vuosina 2011-2015.

- Olen erittäin kiitollinen siitä, että saan toimia maamme oikeusministerinä. Aiempi laaja kokemukseni oikeusministerinä on hyödyksi varsinkin nyt, kun Suomi on EU:n puheenjohtajamaa. Oikeusministeriön johtaminen ja työ demokratian, ihmisoikeuksien, oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen puolesta on erittäin arvokasta, sanoo hän.

RKP oli oppositiossa viime hallituskauden ajan. Neljän vuoden aikana maailma on muuttunut paljonkin, myöntää oikeusministeri.

– Sosiaalinen media sekä sen kautta vaikuttaminen on todella voimakas ilmiö tänä päivänä. Sosiaalisen median kautta on liikkeellä tahoja, jotka haluavat hallita ja rikkoa. Se on ilmiö monessa maassa, ja voi pahimmassa tapauksessa uhata länsimaista demokratiaa. Niistä pitää olla tietoinen ja jokaisen tulisi ymmärtää myös se, että tiedot, joita erilaiset tahot keräävät esimerkiksi Facebookin, Googlen ja muiden vastaavien kautta, saattavat tulla käytetyiksi vaikuttamiseen. Jokaisen pitäisi osata kriittisesti arvioida yrittääkö joku tietoja keräämällä vaikuttaa minuun, jotta käyttäytyisin jollakin tietyllä tavoin, patistelee Henriksson.

Myös nettirikollisuus on saanut uusia muotoja.

– Yhä useampi rikos on siirtynyt verkkoon. Muun muassa talous- mutta myös seksuaalirikoksista (esimerkiksi lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset) suuri osa tapahtuu netissä, summaa ministeri.

Anna-Maja Henriksson on ylpeä Suomen demokratiasta.

- Suomessa voimme olla ylpeitä demokratiastamme ja järjestelmästämme, jota olemme rakentaneet itsenäistymisestämme, vuodesta 1917 lähtien. Monissa kansainvälisissä vertailuissa olemme kärjessä tuomioistuinten riippumattomuuden, demokraattisten vaalien ja sananvapauden osalta.

Tietotekniikka kehittyy nopeasti ja jatkuvasti, niin sen olla pitääkin. Koulutusjärjestelmän täytyisi kehittyä siinä rinnalla, jotta pystytään turvaamaan muun muassa hyvä medialukutaito jokaiselle, sanoo Henriksson.

#