Paikallisuutiset

Sinilevän voi uimari testata helpon testin avulla - Pietarsaaren seudulla uimaveden laatu hyvä

PIETARSAARI

Pietarsaaren ympäristöterveydenhuollon päällikköMarit Björkstrandin mukaan Pietarsaaren, Uusikaarlepyyn, Pedersören kunnan sekä Luodon kunnan yleisten uimarantojen uimaveden laatu on hyvää. Ensimmäiset uimakauden (15.6.–31.8.) uimavesinäytteet otettiin kesäkuun alkupuolella.

Yleisiksi uimarannoiksi eli EU-uimarannoiksi luokitellaan rannat, joiden kävijämäärä on uimakauden aikana yli 100 kävijää päivässä. Uimarantoja, joilla kävijämäärä on alle 100 kävijää päivässä, kutsutaan pieniksi uimarannoiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– EU-uimarantojen osalta uimaveden laatua tukitaan neljä kertaa uimakauden aikana, ja ensimmäinen näytteistä otetaan juuri ennen uimakauden alkamista. Pienten uimarantojen osalta ei oteta näytettä ennen uimakauden alkua, joten niiden osalta näytteitä otetaan uimakauden aikana kolme.

Näytteenotossa uimavedestä tutkitaan suolistoperäisiä enterokokkeja ja Escherichia coli -bakteereja. Lisäksi uimaveden laatua arvioidaan aistinvaraisesti.

– Tutkimme muun muassa silmämääräisesti, onko uimavedessä esimerkiksi öljyä tai sinileväkertymiä.

Mikäli uimavedestä löydetään uimisen turvallisuutta heikentäviä tekijöitä, terveystarkastaja tuo rannalle varoituskyltin, joka kertoo, ettei uimista pidetä kyseisellä rannalla suositeltavana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mikäli esimerkiksi sinilevää on vedessä niin paljon, että vedessä uiminen voi johtaa uimarin sairastumiseen, on silloin uiminen rannalla kielletty kokonaan.

Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee. Sinileväpitoisessa vedessä uiminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, vatsa- ja suolisto-oireita, päänsärkyä, silmäoireita ja ihottumaa.

Alkukesästä sinilevähavaintoja ei juuri koskaan tehdä, sillä sinilevien määrä lisääntyy usein loppukesästä. Lämmin, ravinteikas ja seisova vesi edistää niiden kasvua.

Björkstrand kuitenkin muistuttaa, että sinilevien tilanne muuttuu hyvinkin äkkiä, sillä levät liikkuvat tuulen ja merivirtausten mukana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi viime vuonna yhtenä kesäpäivänä oli tehty silmähavainto sinilevästä Kittholman uimarannalla Pietarsaaressa, mutta kun menimme ottamaan sieltä näytettä, oli sinilevä jo ennättänyt uimavedestä hävitä.

Jokaisen uimarin tulisikin ennen uimaan menemistä arvioida silmämääräisesti uimaveden laatu.

Suuret levämäärät värjäävät usein veden vihreäksi ja muodostavat paksuja leväkasautumia. Björkstrand sanoo, että uimari voi myös itse testata, onko vedessä näkyvä levä sinilevää helpoilla vesilasi- ja keppitestien avulla.

– Levämassaa voi kokeilla tikun avulla, nostamalla sillä ylös vedessä olevaa levää. Mikäli levä hajoaa hippusina veteen, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Sen sijaan, jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Vesilasitestissä levää sisältävää vettä otetaan läpinäkyvään astiaan ja annetaan veden seistä hetken aikaa. Jos levä nousee pintaan, on vedessä luultavasti sinilevää.

Björkstrand muistuttaa, että myös esimerkiksi mökkeilijällä on mahdollisuus halutessaan tarkistaa oman rantansa uimaveden kunto.

– Meiltä on mahdollisuus pyytää laboratiorion numero, josta saa tarvittavan näytteenottopurkin. Näytteen voi tehdä itse, ja palauttaa sen laboratorioon tutkittavaksi.

Uimaveden laadun tutkimisen lisäksi ympäristöterveydenhuolto tekee myös joka toinen vuosi perusteellisia tarkastuksia yleisille ja pienille uimarannoille. Tänä kesänä tarkistukset tullaan tekemään Luodossa oleville uimarannoille.

– Tarkastuksissa arvioimme muun muassa pukukoppien, vessojen ja rannan siisteyden ja kunnon sekä katsomme, että rannoilla olevilta ilmoitustauluilta löytyy tarvittavat tiedot, kuten hätänumero.

Seuraavat uimavesinäytteet otetaan ensi viikon aikana, jolloin näytteet otetaan kaikilta Pietarsaaren, Uusikaarlepyyn, Pedersören kunnan sekä Luodon kunnan EU- sekä muilta yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä saatavat tulokset valmistuvat muutamien päivien kuluessa näytteiden ottamisesta, ja tulokset julkaistaan Pietarsaaren kaupungin verkkosivuilla, ympäristöterveydenhuollon sivustolla.

Uimarannalla kävijät voivat myös ilmoittaa mahdollisista sinilevähavainnoista terveystarkastajalle tai uimarannan ylläpitäjälle.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä