Paikallisuutiset

Keskustaan eloa tiiviimmällä asuntorakentamisella – entiseen toimistotilaan remontoitiin puoli tusinaa asuinhuoneistoa

Aivan Pietarsaaren ydinkeskustaan, Kävelykadun ja Isonkadun kulmaukseen valmistuu kuusi uutta vuokra-asuntoa, joista pienin on noin 30-neliöinen ja suurimmat 100 neliömetrin kokoisia.

Kun Pietarsaaren Työterveysyhdistys muutti pois niin sanotun Nordea-talon kolmannesta kerroksesta, kiinteistön omistaja, vaasalainenHeikki Seppälä, tutki aluksi, löytyisikö tilaan uutta vuokralaista.

– Kaupungissa on kuitenkin paljon toimistotilaa tarjolla, mutta sen sijaan asunnoilla on kysyntää, Seppälä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnitteluineen parin vuoden projekti on nyt päätöksessään. 560-neliöinen tila on muuttunut asunnoiksi, joissa on sitäpaitsi hulppeat yhteensä 360 nelimetriä kattoterassia.

”Jotta saataisiin kovan luokan it-osaajia tällaisiin kaupunkeihin, näiden pitää olla hauskempia kuin Helsinki tai Tukholma.” Kalle Viljanen arkkitehti

Jokaisella asunnolla on nyt pationsa etelän suuntaan, ja näköalat suoraan keskikaupungille.

Aiemmin terassien paikalla oli vain lavea vesikatto.

– Kuvittelin aluksi, että tehdään vain avattavat ikkunat ja pienet istuskelupaikat, mutta arkkitehti sanoi että tehdäänpäs kunnolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Remontin toteuttaminen ei ole ollut aivan yksinkertaisimmasta päästä varsinkaan, kun rakenteita uusittaessa jouduttiin vierailemaan naapureiden puolella.

– Vesi- ja viemäriputkien kanssa on jouduttu menemään pankinkin katon läpi. Kaikkien pitäminen tyytyväisinä on ollut haastavinta tässä. Noin 95 prosenttia tekniikasta on jouduttu rakentamaan uudelleen, Rakennuspalvelu Kronqvistin toiminnanjohtajaKristoffer Wiik kertoo.

Kaikki huoneistot on jo vuokrattu. Asukkaat pääsevät muuttamaan niihin ensi viikolla. Alkuperäisestä aikataulusta ollaan odotettua suurempien putkitöiden takia Seppälän mukaan vain pari viikkoa jäljessä.

Tilat suunnitellut arkkitehtiKalle Viljanen arkkitehtitoimisto Aitoaho & Viljasesta pitää hanketta mielenkiintoisena ja yleisemminkin tärkeänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämähän vaikuttaa kaupunkikuvaankin aika paljon. Pietarsaaressa voisi tällaisia vinttitiloja ottaa muissakin taloissa käyttöön. Siten saataisiin enemmän väkeä keskikaupungille.

Vaasassa samat yhteistyökumppanit ovat aloittamassa vastaavanlaista hanketta, jossa keskustaan syntyy uusia asuntoja.

– Kaikki olemassaolevat paikat ja talot pitäisi katsoa läpi ja maksimoida niiden käyttö. Vintteihin pitää saada opiskelijoille ja nuorille kämppiä, ettei heidän tarvitsisi mennä asumaan jonnekin kaupungin reunoille. Isoja ja kalliita niiden ei tarvitse olla, Viljanen kertoo.

Tiivistämällä keskikaupunkien asumista pikkukaupungit saataisiin Viljasen ja Seppälän mukaan elämään ja ihmiset pidettyä niissä.

– Helsinkiin muuttaa 30 000 ihmistä joka vuosi, Tukholmaan 80 000. Monta tällaista pikkukaupunkia tyhjentyy jatkuvasti.

– Jotta saataisiin kovan luokan it-osaajia tällaisiin kaupunkeihin, näiden pitää olla hauskempia kuin Helsinki tai Tukholma. Ja kaiken byrokratian pitäisi olla kevyempää, Viljanen sanoo.

Molemmat kiittelevät Pietarsaaren kaupunkia joustavuudesta ja asioiden ja lupaprosessien sujuvuudesta.

– Kaikkialla tällainen ei onnistuisi, kun olemme joutuneet esimerkiksi ylittämään rakennusoikeudet, Seppälä huomauttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä