Viihde

Kohti tangofinaalia – Pirkko selvitti tiensä seniorilaulajien tangon loppukilpailuun

Pirkko Niku-Parttimaa eteni tangokilpialun finaaliin 200 laulajan joukosta.
Pirkko Niku-Parttimaa eteni tangokilpialun finaaliin 200 laulajan joukosta. Kuva: Heimo Riihimäki

Heinäkuun toinen perjantai on todennäköisestiPirkko Niku-Parttimaan mielessä usein näinä päivinä.

Silloin järjestetään nimittäin Suomalaisen Tangon Satumaa r.y:n järjestämä tangokilpailun finaali. Kisassa on neljä sarjaa, yli 45-vuotiaille miehille ja naisille omansa ja uutuutena omat sarjansa myös yli 65-vuotiaille miehille ja naisille.

Kuhunkin finaaliin pääsi kuusi laulajaa, eri alkukilpailuihin osallistui yli 200 henkilöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Loppukilpailun laulut saa valita itse annetusta luettelosta... mutta jos yltää aivan loppuun eli tilanteeseen, jossa sarjassa on mukana enää kaksi laulajaa, pitää laulaa järjestäjän valitsema tango. Kolmea laulua pitää siis harjoitella.

Seniorien tangokilpailu on eri asia kuin Seinäjoen tangomarkkinat. Yhteistyön hengessä seniorien finaali järjestetään Tangomarkkinaviikolla.

Tangokisa käynnistyi alkukilpailuilla maaliskuussa, Pirkko Niku-Parttimaa alkukilpaili Kivitipussa ja selvisi jatkoon. Toissa viikonloppuna Seinäjoen sermifinaalin ensimmäiselle kierrokselle tuli Pirkon sarjassa 20 laulajaa, joista 10 ylsi toiselle kierrokselle ja heistä siis 6 Seinäjoen finaaliin.

– Alkukilpailussa ja semifinaalin ensimmäisellä kierroksella lauloimme ikään kuin karaokea, lauantaina oli jo orkesterisäestys. Kuten finaalissakin tulee olemaan. Sävellajin saa valita itse.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pirkko Niku-Parttimaa on laulanut koko ikänsä, muodollisia lauluopintoja hänellä ei kuitenkaan ole.

– Anni Teerikangas on antanut jonkin verran laulutunteja työväenopistossa, mutta en ole käynyt musiikkiopistoja. Lauloin kuorossa Jyväskylän vuosina ja olen laulanut myös työväenopiston Rytmis -ryhmässä.

Mitä naisääntä laulat, sopraanoa vai alttoa?

– Minulla on laaja ääniala, mutta kuorossa lauloin sopraanoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuonna 2016 Pirkko Niku-Parttimaa voitti iskelmäkaraoken Suomen mestaruuden. Hänellä on myös tanssiorkesteri Picnik, joka tosin nykyisin viettää hiljaiseloa. Osa soittajista kun asuu pitkän matkan päässä.

– Tanssiorkestereille ei ole paljon keikkoja, eihän ravintoloissa enää vaadita elävää tanssimusiikkia ja perinteisiä tanssilavoja on enää vähän. Olemme esiintyneet häissä ja pikkujouluissa.

Omasta bändistä on keikkojen vähyydestä huolimatta hyötyä.

– On eri asia laulaa orkesterin kanssa kuin säestysnauhan tai -levyn mukana. Tallennehan toistaa säestyksen aina tarkalleen samalla tavalla. Huomasin karsinnoissa, että moni osanottaja oli tottumaton orkesteriin.

Tangokisaan Pirkko Niku-Parttimaa osallistuu nyt ensimmäisen kerran.

– Vuosi sitten Mika Järvinen ja Heimo Martikainen osallistuivat tangosävellyskilpailuun ja pyysivät minua laulamaan tuon sävellyksen, Mika Järvinen rohkaisi minua osallistumaan tähän tangokisaan. Lähemmäs vuosi harkinta-aikaa kuitenkin tarvittiin.

Pirkko Niku-Parttimaa on ammatiltaan varhaiskasvatuksen erityisopettaja.

Suomalaisen tangon Satumaa r.y. on vuonna 2017 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoitus on edistää tangon arvostusta ja asemaa suomalaisessa kulttuurissa sekä edistää tangon merkitystä osana suomalaista kulttuuria, kulttuurivientiä ja kansainvälistä vuorovaikutusta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä