Paikallisuutiset

Ylpeyttä ja haikeutta lukion ylioppilasjuhlassa – rehtori Hannu Sulkakoski lakitti viimeiset ylioppilaansa

Pietarsaaren lukiosta valmistui tänä keväänä 30 ylioppilasta. Heidän lakkiaisjuhlaansa vietettiin jo totuttuun tapaan Campus Allegron Schauman-salissa lauantaina.

Lukion rehtoriHannu Sulkakoski piti puheensa uusille ylioppilaille osin haikeissa tunnelmissa. Lakkiaisjuhla oli hänen 28. perättäisensä ja samalla viimeinen virantoimituksessa.

– Syksyn ensimmäisen jakson jälkeen tulen siirtymään eläkkeelle pitkän työrupeaman jälkeen. Uusi elämänmuutos vaatii tietysti melko suurta mukautumiskykyä ja aika näyttää, miten siinä onnistun. On ollut suuri etuoikeus toimia Pietarsaaren nuorison hyväksi muiden opettajien ohella, Sulkakoski sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rehtorivuosiensa aikana hän laski lakittaneensa yhteensä 1 241 ylioppilasta.

– Tämän koen suurena osalleni kohdistuneena kunniana, josta suurin ansio koituu luonnollisesti kullekin ylioppilaalle erikseen ja heitä opettaneille opettajille. Olen ylpeä saadessani lakittaa teidät kevään 2019 uudet ylioppilaat tänä lauantaina.

Pietarsaaren lukiossa päättyi sen 91. toimintavuosi. Hannu Sulkakoski loi puheessaan katsauksen tulevaisuuteen, jossa muutoksia on tiedossa lukiolakiin ja opetussuunnitelmiin syksystä 2021. Uudistuksen tarkoituksena on taata lukio-opiskelijoille entistä vahvempi laaja-alainen yleissivistys ja paremmat korkeakouluvalmiudet.

– Uudistukseen johtaneet keskeiset huolet liittyivät lukiolaisten osaamispohjan murenemiseen ja lisääntyneeseen stressiin sekä korkea-asteelle pääsemiseen. Muutokset koskevat osittain jo nykyisiä opiskelijoita ja tietysti kaikkia opettajia ja koko henkilökuntaa. Niihin liittyy oleellisesti myös vahvempi velvoite korkeakouluyhteistyöhön sekä opintojen ohjaukseen. Lukio-opinnot määritellään opintopisteinä ja -jaksoina nykyisten kurssien sijaan, Sulkakoski kertoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylioppilaskokeiden uusimiseen tulee niin ikään muutoksia. Hyväksyttyjä kokeita voi jatkossa uusia rajoituksetta. Tutkinnon suorittanut voi uusia myös hylättyjä kokeita rajoituksetta. Tutkinnon suorittamisen aikana hylätyn kokeen voi uusia nykyisen kahden kerran sijasta kolme kertaa. Uudistus otetaan käyttöön jo syksyn 2019 kirjoitusten yhteydessä.

Hannu Sulkakoski ihasteli sitä, miten laajalti Pietarsaaren lukion abiturientit kirjoittavat kaksi A-kieltä, sekä ruotsin että englannin. Nyt juhlituista 30 ylioppilaasta 29 kirjoitti ruotsin kielen, ja heistä sen teki A-kielenä 23.

– Tuskin missään muussa kaupungissa tai kunnassa näin tapahtuu. Valtakunnallisesti tämä on todella suuri määrä. Yliopistot hyvittävät A-kielenä ruotsin kirjoittaneelle opiskelijalle yhä useammin entistä niin sanottua virkamiestutkintoa vastaavat opinnot.

Puheessaan Hannu Sulkakoski kiitti myös eläkkeelle siirtyvää pitkäaikaista bilogian ja maantiedon lehtoria Anna-Maija Lyyraa, joka on toiminut uranuurtajana lukioiden yhteistyössä opettaen myös ruotsin kielellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Opettaminen vieraalla kielellä vaatii huomattavasti suuremman työmäärän oppituntien valmistelussa kuin omalla kielellä. Lisäksi tavallaan ”astuminen vieraisiin saappaisiin” vaatii henkilökohtaista rohkeutta, jota arvostan erittäin paljon.

Tuore ylioppilasAda-Maija Huurtela korosti huumorin kyllästämässä puheessaan, että todellinen juhlan aihe on kaikki se tieto, taito ja kokemus, joka kätkeytyy ylioppilaslakin alle.

– Nämä viimeiset kolme vuotta ovat olleet niin toiminnan täyteisiä ja vaiherikkaita, että harva meistä edes muistaa elämää ennen lukiota.

– Vuosien varrella tarttuneiden ohjeiden ja neuvojen avulla olemme viimeinkin valmiita lähtemään, mutta valmiita me emme kuitenkaan ole. Tärkeintä on, että olemme oppineet elämään niissäkin tilanteissa, missä elämä saattaa näyttää punaista valoa. Emme oppineet vain kirjaviisaiksi, vaan saimme näiltä vuosilta paljon enemmän.

Kiitokset häneltä saivat vanhemmat, opiskelutoverit ja opettajat, joita hän piti "valehtelematta maailman parhaina".

– Ette koskaan painostaneet meitä täydellisyyteen, vaan ylittämään itsemme.

Ylioppilasjuhlassa puheenvuoron käytti lisäksi seurakuntapastori Marko Mitronen. Lukion kuoro esiintyi musiikinopettaja Johannes Ahlvikin johdolla, ja soitto- ja laulutaidoistaan antoivat näytteet opiskelijat Matti Orpana, Maria Peltokangas sekä Eduardo Vargas.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä