Paikallisuutiset

Kahvipöllö lähti lentoon kaikilla aisteilla: Lukiolainen Zacharias Åstrand iloitsee tuplavoitosta Uskalla yrittää -kisassa.

Menestys rohkaisee eteenpäin yrittäjän tiellä - ja tuntuu tosi kivalta.

Pietarsaari

Ruotsinkielisen lukion toista luokkaa käyväZacharias Åstrand toi Pohjanmaalle tuplavoiton nuorten Uskalla yrittää -finaalista. Åstrandin ideoima Kahvipöllö NY, kahvin kestotilauspalvelu netissä, toi voiton sekä parhaasta messupisteestä että parhaasta yksinyrittämisestä. Kahvipöllö toimittaa asiakkaan tilaamaan kahvilaadun kerran kuukaudessa postitse kotiin saakka.

Nuorten valtakunnallisen yrittäjyyskisan järjestää vuosittain Nuori Yrittäjyys ry. Uskalla Yrittää -kilpailussa oli lähtöviivalla kaikkiaan n. 600 uutta yritystä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet tänä lukuvuonna kouluissaan Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Finaaliin eli ohjelman SM-kilpailuun tiensä selvitti 80 yritystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voittoa kahdessa eri kategoriassa kesällä 18 vuotta täyttävä Zacharias Åstrand kuvaa itselleen isoksi jutuksi, joka paitsi rohkaisee ja kannustaa eteenpäin myös tuntuu tosi kivalta.

Selvää on, että isonakin olen yrittäjä, mutta millä alalla, jää nähtäväksi.

Valinnasta parhaaksi messupisteeksi hän kiittää kuvaamataidon opettajaansa, joka auttoi suunnittelussa ja toteutuksessa niin mallikkaasti, että "kaikki aistit löysivät Kahvipöllön". Osasto näet paitsi tuoksui myös näkyi isoine kuparikahvipannuineen "sadan metrin päähän".

– Paras yksinyrittäjä -palkinnon perusteisiin puolestaan kuuluu mm., että yritys jatkaa NY -vuoden jälkeen ja jatkosta on olemassa tarkat suunnitelmat.

Yrityksen nimi on omaa käsialaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ajattelin, että kun kahvi lähetetään kotiin niin se "lentää" perille. Pöllö sopi linnuista tähän nimeen parhaiten - ja suomeksi. Ruotsiksi nimi ei olisi toiminut.

Zacharias Åstrand selventää vielä käyneensä Kielikylpykoulua, josta hyvä suomen taito on peräisin.

Kirjaimet NY firman nimen perässä kertovat siis siitä, että kyse on nuoresta yrittäjyydestä.

– Varsinainen NY -vuosi loppui pari viikkoa sitten. Kesän yli mennään NY:nä, sitten muutan yritysmuodon avoimeksi yhtiöksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensi vuoden keväänä edessä olevien yo-kirjoitusten jälkeen suunnitelmissa on käydä armeija ja pyrkiä opiskelemaan taloutta Hankeniin Helsinkiin.

– Kauanko Kahvipöllö elää, sitä on vaikea sanoa tässä vaiheessa. Opinnot eivät kuitenkaan ole esteenä kun pakkaamistakin on vain kerran kuukaudessa. Selvää on, että isonakin olen yrittäjä, mutta millä alalla, jää nähtäväksi.

Kahvilähettilään yritysidea syntyi omasta kiinnostuksesta suomalaiseen kansallisjuomaan. Yrittämiseen rohkaisi esikuvallaan isoveli. Tämä polkaisi aikoinaan, vain 16-vuotiaana, käyntiin tietokoneliittymäfirman, josta jo seuraavana vuonna tuli osakeyhtiö.

Uteliaisuus kahvittelua kohtaan heräsi kun Åstrand hankki perinteisen moccamasterin kaveriksi espressopannun.

– Huomasin, että kahvilaaduilla on oikeasti eroa. Paahtoasteen osalta tykkään enemmän vaaleasta.

Päivässä kahviyrittäjällä itsellä menee neljä viisi mukia.

– Kotioloissa vaihtelen muutamien sorttien välillä. Kesällä maistuu tietenkin aito pannukahvi huvilalla.

Yhteistyökumppanina on pietarsaarelainen Roger´s Coffee pienpaahtimo.

– Tarkoituksena on saada mukaan muitakin suomalaisia pienpaahtimoita. Haluan saada mahdollisimman laajan valikoiman, joka tarjoaa jokaiselle jotain. Vastaavaa kahvin tilauspalvelufirmaa kun ei löydy muualta Suomesta.

Kestotilaajia on tällä hetkellä kymmenen, mitä Zacharias Åstrand pitää lupaavana alkuna lyhyessä ajassa. Kahvia on tilattu paitsi Suomeen Ahvenanmaata myöten myös Ruotsin Göteborgiin. Kiinnostus on yleisesti ollut suurta. Mahdollisuutta saada kahvia jauhettuna tai papuna suoraan postilaatikkoon tai -luukkuun kiitellään käteväksi tavaksi varmistaa sekin, että kahvia on aina ruokakaapissa. Yhteen tilausboksiin kuuluu kaksi kahvipussia, yhteensä puoli kiloa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi tutustumassa myös Kahvipöllön messupisteeseen finaalin messuilla Kampin messukeskuksessa 8. toukokuuta.

– Olihan se hieno hetki kun presidentti kävi katsomassa messupisteellä. Hän totesi muun muassa, että olen perustanut kahvialan yrityksen oikeaan maahan kun kaikki juovat täällä kahvia.

Zacharias Åstrand, 17

Nuori yrittäjä, jonka Kahvipöllö -firma voitti kansallisen Uskalla yrittää -kilpailussa sekä parhaan messupisteen että parhaan yksinyrittäjän kategoriat. Uskalla Yrittää -kilpailussa oli mukana yhteensä n. 600 uutta yritystä, joista 80 karsiutui finaaliin. Yrityksiä ovat kuluneena lukuvuotena perustaneet peruskoulun ysiluokkalaiset ja toisen asteen opiskelijat kouluissaan Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.

Ikä: heinäkuussa 18 vuotta.

Opiskelupaikka: Jakobstads Gymnasium, toinen vuosiluokka.

Tähtäimessä: yrittäjäksi Helsingin Hankenin kautta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä