keskiviikko 15.7.2020 | 04:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuoriso juhlii pian koulujen päättymistä – vanhempien ja vapaaehtoisten aikuisten panos tärkeässä osassa turvallista juhlintaa

Anna Keskivinkka
Pe 17.5.2019 klo 10:19

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kesä on ovella, ja nuorten kevätlukukausi lähestyy loppuaan. Kun suvivirsi on laulettu ja todistukset jaettu, voi kauan odotettu kesäloma alkaa. Kesälomien alkaminen näkyy myös päättäjäisviikonlopun kaupunkikuvassa. Iloiset nuoret kokoontuvat yhteen, ja juhlijoita voi olla kävelykadulla ja koulupuistossa hurjakin määrä. Silloin myös joukko vapaaehtoisia aikuisia lähtee partioimaan kaupungin yöhön.

– Tarkoituksenamme on olla lähellä nuoria. Kuljemme eri puolilla keskustaa, ja meiltä voi tarvittaessa tulla pyytämään apua. Koulupuistossa saattaa olla jopa sata juhlijaa, ja pelkkä aikuisen läsnäolo voi tuoda nuorille turvallisuuden tunnetta, kertoo toista vuotta toimintaa organisoiva David Sandström.

– Uskon nuorien arvostavan sitä, että aikuiset ovat läsnä. Myös vapaaehtoisemme ovat olleet pääasiassa sitä mieltä, että partiointi on sujunut aina mukavasti, kertoo toiminnan toinen organisoija Tiina Höylä-Männistö.

Kaikkien läsnäolijoiden turvallisuus otetaan huomioon, ja mahdollisissa vaaratilanteissa partioijat turvautuvatkin poliisin tai hätäkeskuksen apuun. Mitään erityisoikeuksia tai velvollisuuksia aikuisilla ei ole. He kiertävät pienissä ryhmissä jotka on jaettu eri vuoroihin. Partioivan aikuisen voi tunnistaa "Aikuiset kaupungilla" -liivistä. Aikaisempina vuosina osallistujia on ollut noin reilu kaksikymmentä.

– Kuka tahansa yli 22-vuotias voi tulla vapaaehtoiseksi aikuiseksi. Meillä ei ole mitään vaatimuksia. Ei esimerkiksi tarvitse itse olla vanhempi, kertoo Sandström.

– Myös naapurikunnista voi halukkaat vapaaehtoiset osallistua partiointiin, lisää Höylä-Männistö.

Partioon kuuluu vapaaehtoisten aikuisten lisäksi myös sosiaalityöntekijöitä. Jennie Haga ja Sonja Hanhikoski ovat kaksi neljästä sosiaalityöntekijästä, jotka kiertävät päättäjäisviikonloppuna kaupungilla.

– Kierrämme kaupungilla jalkavoimin, ja toimimme yhteistyössä poliisin kanssa. Aikaisemmin nuoret ovat kyllä karttaneet meitä, mutta viime vuonna sujui jo aika mukavasti, kertovat Haga ja Hanhikoski.

Vaikka kaupungilla onkin aikuisia ja virkavaltaa valvomassa, ei lasten omien vanhempien panosta tule väheksyä.

– Toivoisimme, että vanhemmat ovat yhteydessä lapsiinsa, ja tietävät missä he kulkevat. Vanhempi voi myöskin käydä vaikkapa kaupungilla piipahtamassa ja tarkistelemassa tilannetta. Se ei ole ilkeyttä, sanoo Hanhikoski.

– Ja hauskaa saa kuitenkin pitää, toteaa Haga.

Lauantaina 1.6. järjestetään myös YEY! Young Energetic Yeppis -tapahtuma, jossa esiintyvät vaasalainen trio F.E.A.T. sekä Ylivieskasta kotoisin oleva yhtye Nicumo. Bändit soittavat Koulupuistossa klo 19–22.

Aikuiset kaupungilla Pietarsaaressa

Partiointi on vapaaehtoistyötä

Yöpartioijan rooli on olla tavallinen aikuinen kaupungissa

Toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen jeppisvuxna@gmail.com

#