lauantai 11.7.2020 | 00:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaarelainen Ada-Maija Huurtela kirjoitti rennoin mielin ylioppilaaksi

Maija Rahkola
Ke 15.5.2019 klo 17:20 | päivitetty ke 18:13

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PIETARSAARI

Pietarsaaren lukiosta ylioppilaaksi valmistuva pietarsaarelainen Ada-Maija Huurtela, 18, ei ole halunnut ottaa stressiä ylioppilaskirjoituksista.

– Usein kuulee sellaisia tarinoita, että kirjoituksiin valmistautumisen aikana ei moneen kuukauteen ole tehty mitään muuta kuin opiskeltu. Minä tulisin varmaan hulluksi, jos en pitäisi opiskelun ohella kiinni normaalista elämästäni.

Kahdeksan ainetta kirjoittanut Huurtela on pitänyt kirjoituksiin valmistautumisen aikana huolen siitä, että opiskelun lomassa on ollut aikaa myös rentoutumiseen ja ystävien tapaamiseen.

– Vanhempani ovat aina sanoneet, että opiskelun ohella pitää olla muutakin elämää - ei ole maailmanloppu, jos aina ei onnistu. Olen luonteeltani vähän sellainen kunnianhimoinen, että vanhempien on täytynyt vähän jarrutellakin, ettei kaikessa tarvitse olla paras. Riittää, että panostaa niihin aineisiin, jotka itseä kiinnostaa.

Huurtela kirjoitti keväällä kolme ainetta: äidinkielen, fysiikan ja pitkän matematiikan. Syksyn kirjoituksissa hän kirjoitti pitkän englannin, pitkän ruotsin, biologian ja maantiedon. Edeltävänä keväällä 2018 hän kirjoitti kemian.

– Niissä aineissa, joissa olen ollut aina vahva, tähtäsin huipputasolle. En yltänyt ihan sinne, mihin niiden aineiden suhteen olisin halunnut yltää, mutta kaiken kaikkiaan kirjoitukset menivät ihan hyvin, toteaa Huurtela, joka kirjoitti kahdesta vahvimmasta aineestaan, englannista ja äidinkielestä, E:n.

Huurtela kertoo olleensa hyvä koulussa jo ala-asteelta lähtien. Vaikka koulumenestystä hänelle on aina kiitettävästi kertynyt, ei aika koskaan koulukirjojen parissa ole iltaan asti vierähtänyt.

– Minulla on hyvä muisti, ja aina on riittänyt se, että kuuntelen tunnilla tarkasti. Pikkutarkasta opiskelemisesta, kuten tarkkojen muistiinpanojen tekemisestä, en ole koskaan tykännyt. Olen ehkä vähän sellainen taitelijaluonne ja huithapeli. Kirjoituksiinkin lukeminen jäi viime tippaan, hän naurahtaa.

Tällä hetkellä Huurtela työskentelee kesätyöntekijänä myyjänä kaupan kassalla. Suunnitelmissa on välivuoden pitäminen.

– En tiedä vielä, mitä tulevaisuudessa haluan tehdä. Ehkä suomen kieltä olisi kiva opiskella tai lukea biologian ja maantiedon opettajaksi. Nyt kaikki on kuitenkin vielä täysin auki.

Huurtela kertoo valmistelevansa parhaillaan tulevia ylioppilasjuhliaan.

– Tässäkin asiassa olen liikkeellä vähän viime tipassa. Kävimme äitini kanssa eilen katsomassa minulle juhlamekkoa. Senkin monet ovat jo varmaan ostaneet monta kuukautta sitten. Mutta kyllä ne juhlat siitäkin huolimatta varmasti saadaan järjestymään, hän hymyilee.

Tässä ovat kevään 2019 uudet ylioppilaat – Katso lista valmistuneista

#