sunnuntai 12.7.2020 | 03:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lumisade parantaa alueen huonoa ilmanlaatua – Kokkolassa ja Pietarsaaressa kadut puhdistuvat pölystä

Tuuli Tahkokorpi
Su 5.5.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ilmanlaatu on lähiaikoina vaihdellut välttävän, tyydyttävän ja hyvän välillä. Yhtäkkinen runsas lumisade parantaa ilmanlaatua alueella, kun pienhiukkasten määrä vähenee kostealla säällä.

– Kosteus sitoo katupölyä pois katujen pinnasta. Myös voimakas tuuli vie ilmansaasteet muualle ilmakehään, kertoo Kokkolan kaupungin ympäristöinsinööri Marianna Hautala.

Hengitettävät pienhiukkaset ovat suurimmaksi osaksi katupölyä, jota esiintyy runsaasti kevättalvella. Pienhiukkasten vuorokausikohtaiset raja-arvot ylittyivät Kokkolassa ja Pietarsaaressa useaan kertaan viime kuussa.

– Ilmanlaadun tilanne on silti pysynyt samanlaisena Kokkolassa kuin viime vuonnakin, kertoo Hautala.

Pietarsaaren kaupungin ympäristötarkastaja Ulla Lundell-Muittarin mukaan kaupungin pienhiukkasten raja-arvojen ylityksiä tapahtuu vuosittain juuri katupölyn takia. Maantieteellinen sijainti ei Lundell-Muittarin mukaan vaikuta pienhiukkasten määrään, sillä raja-arvojen ylityksiä on tapahtunut ympäri Suomea. Muutoksia Pietarsaaren ilmanlaadussa ei myöskään ole havaittu.

Kylmä ja kuiva sää puolestaan nostaa katupölyä ilmaan.

– Raja-arvot ovat joskus ylittyneet jo tammikuussa, mutta yleensä hiukkasten määrä on suurimmillaan maalis-huhtikuussa, Lundell-Muittari kertoo.

Nyt lumen määrä ja ilman kosteus vaikuttavat siihen, että hiukkasten määrä tasoittuu hengitysilmassa. Myös hiekoitushiekan puhdistaminen parantaa ilmanlaatua.

Katu- ja siitepöly aiheuttavat oireita

Tuuli Tahkokorpi

Katupöly voi aiheuttaa hengitystieoireita, kuten hengenahdistusta, sekä silmien kutinaa.

Keski-Pohjanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry:n puheenjohtaja Tanja Halmekankaan mukaan erityisesti astmaatikot, keuhkoahtaumatautia sairastavat ja muut hengitystieoireiset kärsivät eniten katupölystä. Halmekangas suositteleekin välttämään ulkona liikkumista silloin, kun pölyn määrä on suurimmillaan.

– Erilaisia hengityssuojaimia voidaan käyttää oireiden lievittämiseksi. Tavalliset allergialääkkeet eivät kuitenkaan auta, Halmekangas sanoo.

Myös kevään siitepölykausi on alkanut. Muun muassa koivun ja lepän kukinta aiheuttavat oireita.

Tänä keväänä allergialääkkeitä ovat ostaneet myös asiakkaat, jotka eivät tavallisesti oireile siitepölystä, kertoo Kokkolan Kauppatorin apteekin proviisori Johanna Knuuti. Knuutin mukaan itsehoidon allergialääkkeistä ostetaan eniten antihistamiinitabletteja. Myös silmätippoja on mennyt jonkin verran. Erilaisista nenäoireista kärsivät asiakkaat ovat ostaneet reseptillä kortisonisumutetta.

– Antihistamiinitabletti on kuitenkin ensisijainen lääke, joka tehoaa kaikkiin oireisiin, Knuuti toteaa.

#