Paikallisuutiset

Taavin talo ottaa energiaa sekä maasta että taivaalta

Aurinkoisina päivinä katolla olevista aurinkopaneeleista riittää sähköä myytäväksikin.

Pietarsaari

Kalapuronteillä asuvaTaavi Alanko siirtyi maalämpöön heinäkuussa 2014 ja tammikuussa 2017 40 vuotta vanhan omakotitalon katolle asennettiin 12 aurinkopaneelia. Viime syksynä itse aikoinaan rakennetun katolle asennettiin vielä toiset 12 paneelia ja tyytyväinen on mies ollut.

– Maalämpöön olen ollut tyytyväinen. Näillä ilmoilla maalämpö syö 10-15 kilowattituntia vuorokaudessa riippuen lämmittäkö saunaa vai pestäänkö pyykkiä. Yleensä näillä keleillä pesukoneet ym. laitetaan pyörimään aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ainahan multa on kysytty, jotta milloin ne maksavat itsensä takaisin ja kauanko se kestää. Olen vastannut, että en tiedä tarkkaan ja heitän vastakysymyksen: Milloin uudet keittiönkaapit maksavat itsensä takaisin?

"Onhan se melko koukuttavaa seurata kännykästä, missä milloinkin mennään: Ostanko sähköä vai myynkö." Taavi Alanko

Talon rakennusvuonna 1978 lämmitysvaihtoehtona oli lähinnä öljy sekä puu.

– Sittemmin tuli hieman ongelmia savuhaittojen kanssa ja kerran jo vaihdoin suuremman öljypannun, mutta eivät ne savuhaitat mihinkään kadonneet. Sitten päätin siirtyä maalämpöön.

Alanko oli jo miettinyt aurinkopaneeleita ja sattumoisin sattui kauppias kohdalle ja kaupat tehtiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Keskellä talvea sitten asensivat ensimmäiset 12 paneelia ja myöhemmin 12 lisää, eli katolla on nyt maksimissaan kuuden kWh:n paketti. Tavoitteena oli, että kaikkia kodinkoneita voitaisiin aika pitkälti pyörittää aurinkoenergialla. Päivisin jääkaappi ja pakastin pyörii omalla sähköllä, mutta jos kuuden kilowatin kiukaan laittaa päälle saunassa, niin se syö jo enemmän kuin katolta tulee.

Alangon mittari on kaksisuuntainen ja tämän mittarin kautta mies ostaa ja myy sähköä. Yöllä menee lämmitykseen 10 kWh ja nyt tähän mennessä iltapäivää on jo tullut 14,4 kWh. Kokonaistuotanto on 25.1. 2017 asti ollut yhteensä 1,2 megawattituntia.

– Ei se mikään pieni määrä ole.

Monena kuukautena vuodessa katolta tulee tarvittavaa enemmän virtaa. Silloin sitä syötetään automaattisesti Herrforsin verkkoon, mutta miksikään rahasammoksi Alanko ei sähkönmyyntiä tunnusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Herrfors maksaa sähköstä 0,3 senttiä kilowattitunnista ja kun minä ostan, maksaa se kuusi senttiä/kWh. Tässä on se hyvä puoli kuitenkin, että siirtomaksuja ei ole. Nehän ovat joskus enemmän kuin itse sähkön hinta.

Alanko sanoo investoineensa samalla tulevaisuuteen. Hän tietää, ettei tule asumaan talossa ikuisesti ja nämä energiaratkaisut nostavat talon arvoa suuresti.

– Olen itse yli 70-vuotias ja jossain välissä talo tulee myytäväksi. Nuoret ovat sen verran mukavuudenhaluisia, että eivät mielellään osta sellaista taloa, jossa on pikikattila nurkassa. Kun maasta tulee lämpöä ja katolta sähköä, on se huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto. Ja vanhemmat ihmiset eivät vanhaa omakotitaloa osta. Talo pitää olla siinä kunnossa, että se ympäristötietoisille nuorille kelpaa.

Kaikki on sitä paitsi huoletonta. Alanko voi lähteä kotoa mökille tietoisena siitä, että kaikki toimii hänen poissa ollessaankin.

– Sähkökatkoksetkaan eivät välttämättä niin haittaa, koska päivisin tuotan sähköni pääasiassa itse. Mittaristo näyttää, milloin myyn sähköä ja milloin ostan. Tilannetta voi seurata myös etänä älypuhelimen kautta. Jokaisessa laskussa sähkölaitos hyvittää minulle energian, jonka olen myynyt takaisin. Kaikki käy automaattisesti, mutta mikään bisneshän se ei ole, Alanko naurahtaa.

Aurinkoenergian valjastaminen oli pitkään kallista, koska paneelit olivat hintavia. Alanko kertoo, että hän on sijoittanut laitteistoon kaikkiaan noin 20 000 euroa.

– Avaimet käteen-periaatteella laitteiston ostin. Siitä saa vielä kotitalousvähennyksen.

Alanko arvioi, että hänen sähkön vuosikulutus liikkuu 7 500 kilowattitunnin paikkeilla.

– Ensinnäkin maalämpö säästää lämmitysenergiaa ja siihen päälle saa vielä katolta käyttösähköä. Investoinnit on toki laskettava miinuspuolelle, mutta pitkässä juoksussa laitteet maksavat itsensä. Aurinkopaneeleissa on 25 vuoden takuu, joten ei niitä ihan lähitulevaisuudessa tarvitse vaihtaa. Vuodessa töpseli on ollut irti katolta marras- ja joulukuun ajan. Paneelit keräävät itse asiassa paremmin energiaa 10 asteen pakkasella, jos on kirkas päivä, kuin kesähelteillä. Kirkkaalla pakkassäällä paneelit keräävät tunnissa viitisen kilowattia, Alanko huomauttaa.

Sydäntalvella ja öisin paneelit eivät tuota sähköä, eikä Alanko aikonut alunperinkään varastoida sähköä päivisin. Se olisi vaatinut omat laitteet, eikä se maksa vaivaa.

– Mutta onhan se melko koukuttavaa seurata kännykästä, missä milloinkin mennään: Ostanko sähköä vai myynkö, mies hymyilee.

Alanko jatkaa, että aurinkopaneelit reagoivat nopeasti säätilan muutoksiin.

– Jos aurinko menee pilveen sähkötuotanto hiipuu nopeasti ja päinvastoin. Kovilla pakkasilla maalämpöpumppu kuluttaa noin 40 kilowattituntia vuorokaudessa, joten ei tässä energian kanssa nyt ihan omavaraisia olla. Mutta asumiskustannukset ovat kuitenkin selvästi normaalitasoa alemmat.

Aurinkoenergian kanssa pelaaminen vaatii myös pelisilmää.

– Pilvisenä päivänä ei pyykkikonetta laiteta päälle, vaan odotetaan aurinkoista päivää. Ruokaakin voi valmistaa hellalla aurinkoenergialla. Mutta jos on useampi levy päällä ja uunikin, vie helposti sen viisi kWh.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä