maanantai 16.12.2019 | 05:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Muodon vuoksi: Linda Österholm ja Olle Björklund täyttivät tyhjilleen jääneen kotitilan navetan muotoilulla ja puusepäntöillä.

Pirkko Högkulla Pietarsaaren Sanomat
To 11.4.2019 klo 20:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kruunupyy/Jeussen

Viisi vuotta sitten kotitilan navetta Jeusskyläntien varrella koki muodonmuutoksen Piece of Shape Ab:ksi. Kasvustrategian toteutuminen on kantanut kruunupyyläisen puupajan siihen pisteeseen, että muotoiluun ja kaikenlaisiin puutöihin erikoistuneen firman toiveissa on löytää lisäneliöitä.

– Yhtenä vaihtoehtona on nykyisten tilojen laajentaminen, mutta kysymys kuuluu, haluammeko sittenkään työpaikkaa kodin viereen, pohdiskelevat Linda Österholm ja Olle Björklund. Firman merkeissä he löivät hynttyyt yhteen 2014 ja asettuivat Björklundin lapsuudenkotiin Jeussenin kylän raitille. Päätalon historia puurakentamista rakastavia kiehtoo; se siirrettiin tukkeina hangen päällä naapurikylästä Kolamista 1900-luvun alussa. Pystytys tapahtui ajan tavan mukaan talkoovoimin.

Siellä, tiukasti tulevaisuudessa, luovan pariskunnan katseet kuitenkin ovat. Tähtäimessä on jatkossakin kehittyä ja kasvaa, lähinnä omalla mallistolla. Oman kalustemalliston suunnitteluun ja kalustevalmistukseen panostetaan aiempaa enemmän. Vaikka fokus on omassa kalustevalmistuksessa aiotaan firman kaikki tukijalat säilyttää, kuuluvat suunnitelmat.

– Yhdistämme ydinosaamisemme, muotoilun, puurakentamisen ja puurakentamisprojektoinnin. Muotoilussa keskitymme huonekalujen suunnitteluun, sisustus- ja tilasuunnitteluun sekä graafisiin suunnittelupalveluihin. Valmistuspuolella tarjoamme edelleen paitsi puusepäntöitä myös rakentamista, remontointia, restaurointia. Teemme töitä niin uudisrakentamisen, korjausrakentamisen kuin lisärakentamisen parissa. Kyllä näissä kahdelle työmaata riittää, Olle Björklund tuumii.

Jo päivänvalon nähneeseen kalustemallistoon kuuluu mm. erikokoisia pöytiä ja naulakoita. Erikoistuotteiden joukossa on puulattioita, kuten geometriseen muotoon sahatuista tammipaloista koottu lattia, jonka syvyysvaikutteinen siksakpinta on kerännyt ihailuja alan messuilla.

– Puulattian rakentaminen paloista on työlästä, mutta palkitsevaa, puuhaa. Säädin pelkästään sirkkeliä pari tuntia, että sain oikeat kulmat. Millinkin heitto olisi näkynyt pinnassa heti. Itse kokoaminen kävi sitten valmiista paloista helpommin, kuin palapeliä olisi tehnyt. Esittelylattia on tehty 120 mm x 120 mm paloista, mutta kokohan voi olla periaatteessa mikä vaan, Olle Björklund kertoo.

Tällingeillä makaa kevyen väliseinän runko, joka valmistuu mittatilaustyönä vanhaan taloon. Olle Björklund ihastelee saarnen kaunista pintaa, jota ei saa käytössä kulumaan yhden elämän aikana. Linda Österholm kantaa varastosta näytille kaksi naulakkoa; sama malli ja muotokieli, eri materiaali. Toinen on pähkinäpuuta, toinen metallia.

– Tässä on hieman erikoisempi malli, Österholm esittelee kattoon kiinnitettävää naulakkoa tammipuuviilusta. Lattiatilan tyhjäksi jättävää naulakkoa on haluttu erityisesti kampaamoihin, missä pitää helposti päästä lakaisemaan hiukset lattialta.

– Onneksemme meillä on yhtenevä tyylimaku, joka on kallellaan skandinaavisuuteen. Pidän veistoksellisuudesta, graafisuudesta, puhtaista linjoista, selkeästä muotokielestä, missä kaikki turha on riisuttu niin, että jäljelle jää toiminnallisuus, kuvaa Linda Österholm.

Hankala asia, hän naurahtaa kysymykseen inspiraation lähteestä.

– Inspiraatio syttyy tekemällä. Kun piirrän ja piirrän aina löytyy lopulta jotain, mihin tarttua. Jokin idea taas syntyy lähes käden käänteessä.

Työhistoriaan kuuluu jo puurakentamista laidasta laitaan - kassatiskeistä ja kokokoivupuukaapista ergonomiseen saunaan saarnesta ja pieneen tilaan toteutetusta keittiöstä monine säilytys- ja laskutiloineen. Niin ikään projektina on ollut kellastuneen ja pinnoiltaan kuluneen asunnon päivitys kodiksi väreillä ja lämpimillä materiaaleilla.

– Työn sisältöön tuovat vaihtelua erilaiset projektit.

– Hinnalla emme pysty kilpailemaan. Panostamme laatuun ja kestävään kehitykseen. Vaikkei navettaa enää olekaan on oma lehmä on ojassa siinä mielessä, että haluamme kättemme jäljen elävän pitkään, Olle Björklund naurahtaa.

Linda Österholm huomauttaa ympäristönäkökulmasta.

– Vierastamme kuluta ja heitä -kulttuuria. Jos puusta tehtyyn tuotteeseen tulee naarmuja, ne voi helposti fiksata. Kokopuutuotteessa on niin paljon materiaalia, että sitä voi tarvittaessa työstää yhä uudelleen.

Yhdellä puupajan monista työpöydistä on vinopino puupaloja erilaisten pintakäsittelyjen testaamista varten. Olle Björklund näyttää kaunista tammea, jossa toinen puoli on käsitelty uudella saksalaisella lakalla. Tarkkasilmäinenkin erottaa vasta pitkän tuumailun jälkeen, kumpi puoli on lakattu.

– Tämä lakka on meillä aivan uutta ja tietääkseni olemme Suomessa ensimmäisiä, jotka käytämme sitä. Odotukset ovat sen mukaiset, korkealla.

Pintakäsittelyä hän kuvaakin tärkeäksi osaksi tuotetta, näkyväksi viimeiseksi silaukseksi.

– Käytämme tuotteisiimme lastenkalusteisiin sopivaa lakkaa, vahaa, maalia tai kalustemaalia tuotteen käyttötarkoituksesta riippuen.

Yrittäjäparin elämä on ollut lapsitahtista pari viimeistä vuotta.

– Perheenlisäyksen jälkeen olen työskennellyt osa-aikaisesti, mutta pikkuhiljaa palailen sataprosenttiseen, Linda Österholm kertoo.

Hänellä on taskussaan itseasiassa kaksi kiinnostavaa ammattia, kalustemuotoililijan lisäksi fysioterapeutti.

– Molempien ammattien osaaminen vahvistavat niin sisustuksen kuin kalusteiden suunnittelua.

Olle Björklund on valmistunut veneenrakentajaksi Pietarsaaresta ja hän on työskennellyt rakentamisen, remontoinnin ja puusepäntöiden parissa. Alihankintatyöt purjevenefirmassa työllistävät pitkälle kesään saakka.

­– Alihankintatöitä päivällä, puupajassa iltaisin - väkisinkin on tullut ympäripyöreitä päiviä. Tosin tämä ei tunnu työltä ollenkaan, hauskaahan tämä on, Olle Björklund hymyilee.

Kasvustrategian toteutuminen on kantanut kruunupyyläisen puupajan siihen pisteeseen, että muotoiluun ja kaikenlaisiin puutöihin erikoistuneen firman toiveissa on löytää lisäneliöitä.

Muotoilua ja puurakentamista

Piece of Shape, perustettu 2014. Yrittäjinä pariskunta, vaasalaislähtöinen muotoilija Linda Österholm ja kruunupyyläinen veneenrakentaja/puuseppä Olle Björklund.

Jeussenin kylässä, Björklundin kotitilalla tyhjilleen jääneessä navetassa.

Omaan kalustemallistoon kuuluu mm. pöytiä ja naulakoita. Muotokielenä skandinaavisuus; selkeys, puhtaat linjat.

Sisustussuunnittelua, graafista suunnittelua, puurakentamista, remontointia, restaurointia.

#