Paikallisuutiset

Pääsiäisen ikoninäyttely avautuu sunnuntaina Pietarsaaressa

Sven Svanbäckillä on sylissään Pyhän Nikolaoksen eli joulupukin esikuvan elämänkertaikoni. 29Tuula Öhman oli mukana jo perustamassa Ikoniyhdistystä 11 vuotta sitten.
Sven Svanbäckillä on sylissään Pyhän Nikolaoksen eli joulupukin esikuvan elämänkertaikoni. 29Tuula Öhman oli mukana jo perustamassa Ikoniyhdistystä 11 vuotta sitten. Kuva: Taina Niinimäki

Pietarsaaren seudun Ikoniyhdistys ry. avaa kevätnäyttelynsä seurakuntakeskuksessa sunnuntaina 7.4. heti klo 10:n messun jälkeen. Avajaisten jälkeen tarjotaan kirkkokahvit.

Sven Svanbäck jaTuula Öhman iloitsevat seurakunnan esittämästä kutsusta järjestää kolmas ikoninäyttely kuuden vuoden jälkeen. Ensimmäisestä ikoninäyttelystä on juhlavat 10 vuotta, ikoniyhdistys perustettiin 2008 Toimitalolla.

Näyttelyyn tuo ikonejaan yhdeksän maalaria. Seurakuntakeskuksen aulaan on jo ripustettu mm.Helge Hedmanin kolmiosainen, suuri ikoni. Muut ripustetaan Sven Svanbäckin ohjauksessa perjantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ikoniyhdistys kokoontuu Toimitalolla. Ikonimaalarit ovat kehittyneet vuosien varrella, sehän yhdistyksen tavoite onkin. Opetusta ovat antaneet nykyisin Valamossa toimiva Aleksander Wikström, Anneli Ojanperä Vaasasta ja Helge Hedman Uudestakaarlepyystä.

– Parhaillaan Seija Paananen ja Marjatta Rannankari ovat Aleksanderin opissa Valamossa, Sven Svanbäck kertoo.

– Ilman yhdistystä emme pystyisi hakemaan esimerkiksi avustuksia. Tähän näyttelyyn saimme tukea suomalaisen seurakunnan lisäksi Pohjanmaan liitolta, Tuula Öhman selvittää.

Kultakin ikonimaalarilta valitaan näyttelyyn 1–5 ikonia. Sven Svanbäck toteaa ikoninäyttelyn sopivan erityisen hienosti pääsiäisen aikaan. Hän arvostaa seurakuntien kutsua, sillä ikoneja ei kelpuuteta tavallisiin näyttelyihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helge Hedman taustoittaa, että länsimaissa tunnetaan subjektiivinen taide. Taideteoksen on oltava alkuperäinen ja ilmaistava taiteilijan persoonaa. Ikoni taas on objektiivinen taiteen luomus. Se ei ole maalarin tulkinnan ilmaus vaan se kuvaa objektiivista tilannetta, kirkon uskoa.

Ikonimaalari seuraa vanhaa aihetta kykyjensä mukaan. Mutta kuten silloin, kun henkilöt lukevat pyhää tekstiä, heidän äänensä värittävät tekstiä, samoin vaikuttavat eri ikonimaalareiden siveltimen vedot ja taito ikoneihin.

Ikoninäyttely on avoinna 7.–26.4. seurakuntakeskuksen aulassa maanantaista perjantaihin klo 9–14 ja tilaisuuksien aikana.

Näyttelyssä ovat mukana Ulla-Maj Fagerholm, Helge Hedman, Riitta Mäkelä, Sirkka-Liisa Niskanen, Seija Paananen, Marjatta Rannankari, Daniel Sjö, Sven Svanbäck ja Tuula Öhman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ikonit

Ikoneita oli jo 300-luvulla. Vanhin säilynyt Kristus -kuva on ajoitettu 500-luvulle.

Vuoden 726 kuvakielto kumottiin myöhemmissä kirkolliskokouksissa. Perusteena oli, ettei palvonnan ja rukouksen kohde ole kuva vaan se, jota kuva esittää.

Ikonit maalataan pohjille, jolle on liimattu kangasliina. Se on käsitelty liima-liituseoksella. Väripigmentti sekoitetaan munankeltuaiseen ja valmis ikoni suojataan pellavaöljyllä. Tätä menetelmää on käytetty viimeiset tuhat vuotta ja ikonit ovat kestäneet hyvin aikojen halki.

Lähde: Helge Hedman

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä