Kulttuuri

Kommentteja maailman menoon – Håkan Ahlnäs hakee inspiraation ympärillä tapahtuvasta

Uudenkaarlepyyn Sokaluodossa asuva taiteilijaHåkan Ahlnäs selvittää innokkaasti erilaisia kuvantekotekniikoitaan. Niitä riittää, sillä vuonna 1943 syntynyt taidemaalari ei kaihda uuden kokeilua.

Sitä paitsi jokaisella työllä on tarina. Akryylispreijattu ja huomiota herättävästi muista erottuva työ ei tee poikkeusta.

– ”Ranskalainen nainen” syntyi, kun satuin olemaan työpaikallani kesällä 2016 ja kuulin uutisen, jossa terroristi oli ajanut ihmisiä hengiltä Nizzan Promenade des Anglais -rantakadulla. Olen itse kävellyt siellä monta kertaa, Ahlnäs kertoo ja myöntää, että maalaus on kommentti itse hirmutekoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Voin saada inspiraation mistä tahansa, myös uutisista. Mielestäni on hyvä sitoa taide myös johonkin, mitä tapahtuu todellisuudessa.

Ahlnäs on pystyttänyt näyttelyn Rosenlundin pappilaan Pietarsaaressa. Pääosa siitä on esillä 9. toukokuuta saakka. Raamatullisiin tapahtumiin liittyvä Passio-sarja sen sijaan vaihtuu pääsiäisen jälkeen johonkin toiseen.

– Tein tuon Kristuksen kärsimyksestä kertovan sarjan pääsiäisviikolla kolme vuotta sitten. Käytin samaa paperia, samaa kokoa, samaa tekniikkaa ja samoja raameja. Taiteilijan vapaudella.

Näyttelyn työt ovat pääsääntöisesti viime vuosilta. Joukossa on toki myös vanhempaa tuotantoa, kuten tussi-akvarellit Lontoosta, joilla on ikää jo yli 30 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kysymykseen, onko mikään muuttunut vuosikymmenten saatossa, taiteilija vastaa, että tuskin kukaan ihminen pysyy samanlaisena kaiken ikäänsä.

– Olen toki hankkinut itselleni koko joukon kokemusta ja oppinut asioita vuosien varrella. Ei ole sanottua, että tekisin joitakin asioita yhtä hyvin nyt kuin ennen. Tiettyjen vanhojen asioiden kanssa en onnistuisi nyt yhtä hyvin, koska ihminen muuttuu. Menestystä ei voi koskaan toistaa, jos niin haluaa asian ilmaista.

– En pidä enää samoista kirjoistakaan, joita luin 14-vuotiaana. Tuskin cowboy-tarinoista ihastuisi samalla tavalla. Mutta kyllä, uskallan katsella vanhoja töitäni edelleen.

Tuottelias kuvantekijä ei kykene laskemaan, kuinka monta työtä hän on tehnyt aloitettuaan teini-ikäisenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joku tosiaan kysyi tuota samaa ihan hiljattain. Riippuu vähän siitä miten laskee. Minulla on joukoittain luonnoksia laatikoissa. Ei varmasti ole kaukana tuhannesta kaikkiaan. Kaikkea mahdollista pienistä lapuista lähtien. Jossain tylsässä kokouksessa olen piirrellyt esityslistan kääntöpuolelle. Jos kaikki laskee, niitä tulee paljon.

Kuvanteko on Ahlnäsille päivittäistä puuhaa.

– Tapaan sanoa, että piirrän päivisin ja pyyhin öisin. Olen joustava. Mutta lähes joka päivä olen nahoittamossa. Sinne on kotoani vain kuusi kilometriä matkaa.

Nahoittamo liittyy Håkan Ahlnäsin aikaisempaan ammattiin maanviljelijänä ja turkistarhaajana. Entinen työtila on nyt muuttunut ateljeeksi.

Monen tekniikan hallitsija rohkenee kokeilla jatkuvasti uutta. Kuva myös syntyy vauhdilla.

– Aluksi tulee epäröityä vähän, mutta mitä enemmän tekee, sen varmemmaksi ja nopeammaksi tulee tekniikan kanssa, Ahlnäs sanoo esitellessään muutamalla vedolla syntyneitä tussitöitään – joihin saa kulua maksimissaan kaksi minuuttia.

Kuvia ei myöskään pidä ylityöstää.

– Kaikkea ei tarvitse sanoa maalauksessa eikä ääneen. Ihmissilmä ja ajatus täydentävät sitä. On yksinkertaistettava ja lopetettava, ennen kuin tuhoaa työnsä.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Håkan Ahlnäs

Syntynyt Sokaluodossa Uudessakaarlepyyssä vuonna 1943.

Maanviljelijä, turkistarhaaja, kuvataiteilija, kulttuurityöläinen.

Naimisissa, kaksi poikaa.

Opintomatkoja mm. Ranskaan, Pietariin, Lontooseen, Italiaan, Israeliin, Tukholmaan ja Osloon.

Näyttelyitä Uudessakaarlepyyssä, Pietar-saaressa, Vaasassa, Helsingissä, Tukholmassa ja Pietarissa.

Konstringen-taide-yhdistyksen puheenjohtaja vuoteen 2018 asti.

Kirjoittaa ja kuvittaa lehtiartikkeleita taiteesta ja kulttuurista.

Uudenkaarlepyyn kaupungin kulttuuri-palkinto 2000.

Kirjoja: Flanör i sex städer, Labyrint Books 2010, Livet, RIJFart 2012.

Näyttely ”Monimuotoisuus” Rosenlundin pappilassa Pietarsaaressa 9. toukokuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä