Paikallisuutiset

Voimanainen rakastaa kovaa treeniä: Kajsa Ojala onkin Suomen kolmanneksi kovin crossfit-nainen

Papua vaativassa lajissa omaa kehoa treenataan kokonaisvaltaiseen huippuvireeseen monin eri keinoin, harjoituksin ja apuvälinein, jotta se toimisi paremmin arkielämässä.

Pietarsaari

Pari-kolmekymppiset naiset hyppäävät tasajalkaa edessään olevan laatikon päälle, viidenkymmenen sentin korkeuteen, nopeasti takaisin, alas lattialle ja siitä vatsalle. Sama toistuu ties kuinka monta kertaa. Tempo on nopea, toistoa riittää, fiilis on katossa eikä päällisin puolin väsymyksestä näy jälkeäkään. Naamoista kyllä huomaa, että jos ranteessa olisi sykemittari, se taitaisi käydä punaisena. Sivummalla treeniä seuraavanKajsa Ojalan ohjausta kokenut ryhmä ei näytä juuri tarvitsevan. Boksihyppy sun muut liikkeet sujuvat kaikilla niin oikeaoppisesti kuin pitääkin.

Ollaan Jeppis CrossFit -salilla. Kyse on toiminnallisesta harjoittelusta, jossa omaa kehoa treenataan kokonaisvaltaiseen huippuvireeseen monin eri keinoin, harjoituksin ja apuvälinein, jotta se toimisi paremmin arkielämässä. Että jaksaa itse nostaa ne multasäkit, tehdä lumitöitä, kantaa kauppakassit, heittää Kajsa Ojala arkisia esimerkkejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Crossfit kasvattaa sekä voimaa että kuntoa. Oikea tekniikka on kaiken a ja o. Paljon tekniikkaa voiman kautta, paljon toistoja ja monia lajeja peräkkäin. Hypyistä suoraan painonnostoon, hän kuvailee.

Vaikka yksi raaja on kipeä, on jäljellä kolme muuta, joita voi treenata.

Alkujaan amerikkalaisten poliisien, palomiesten, ammattisotilaiden ja urheilijoiden käyttämä voima- ja kunto-ohjelma haastaa lihaskunnon lisäksi myös kehon tasapainon ja motoriikan. Sopii myös satavuotiaille, nauraa Kajsa Ojala.

Pronssimitali viimeviikonlopun Winter War -kisoista Tampereelta lämmittää Kajsa Ojalan mielessä pitkään. Hän kuuluu siis Suomen crossfit-parhaimmistoon ja on maan kolmanneksi kovin crossfit-nainen. Sekä naisten että miesten sarjassa oli karsinnan perusteella 32 osallistujaa ottamassa mittaa toisistaan niin lyhyissä kuin pidemmissä lajeissa soudusta hiihtoon, pyöräilystä painonnostoon ja leuanvetoon. Kärkisijoitukseen Ojala lähtikin tähtäämään, mutta monta asiaa, henkinen kantti, voi kovatasoisessa kisassa pettää. Ojalalla pää kesti ja voimien jakaminen meni nappiin, mistä hän kiittää iän - 36 vuotta - tuomaa malttia.

Vaikka salilla keskitytään harrastamaan, tietää menestys kilpakentillä lisää kiinnostusta lajia kohtaan. Tosin varsinaista harrastajapulaa ei Pietarsaaressa podeta, sillä kolmesti tai useammin viikossa treenaavia crossfittaajia löytyy tällä hetkellä noin 120 ikähaarukassa 17-70. Salilla treenaaminen edellyttää yhdeksän tunnin alkeiskurssin suorittamista. Ojala kuvaa sitä pehmeäksi tieksi lajin saloihin. Opetus jakautuu yleensä kolmeen, neljään päivään ja siinä painotetaan lajin esittelyn ja tekniikkaharjoituksen lisäksi sanastoa, joka on oma maailmansa. Alkeiskurssin jälkeen voi osallistua ohjatuille tunneille tai tulla tiettyinä aikoina treenaamaan omin päin. Ohjattu tunti kestää yhden tunnin. Päivittäin on neljästä viiteen tuntia, viikonloppuisin vähemmän, kertoilee Kajsa Ojala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Crossfit-salilla on enemmän lattiatilaa, perinteiset vaijerilaitteet puuttuvat, lämpötila on siinä kahdeksantoista astetta eikä sisustuksella hirveästi koristella, hän vertailee paikkaa perinteiseen kuntosaliin.

Vapaata lattiatilaa tarvitaan monenlaisten välineiden kuten soutu- ja hiihtolaitteiden, laatikkojen, tankojen ja vaikkapa 70-kiloisten hiekkasäkkien esille ottamiseen vuorollaan.

Yhden lihaksen treenaamisen sijaan koko vartalo saa crossfitissä kyytiä. On penkkipunnerrusta, hauiskääntöä, kuntopyörää, painonnostoa, voimisteluliikkeitä, juoksua, soutua, hyppimistä. Vastusta ja toistomääriä muutetaan aina itselle sopivaksi.

– Kaikki voivat myös harjoitella yhdessä, oman voimien mukaan, levytangon kanssa tai ilman. Ei ole erikseen naisten ja miesten tunteja, vaan eritasoisia tunteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajsa Ojala itse vetää treeniä ja treenaa vielä niiden ulkopuolella viidesti viikossa, päälle juoksulenkit. Lenkkikaverina on lastenvaunut, joissa uinuu perheen toinen lapsi, yhdeksän kuukauden ikäinen vauva. Kärryjen kanssa juokseva Ojala oli tuttu näky Vestanpoossa myös ensimmäisen lapsen synnyttyä kahdeksan vuotta sitten. Osa ohiajavista moikkaa, toiset pudistavat edelleen päätään, mutta sekään ei Ojalaa yhtään haittaa.

– Kun en päässyt kuntosalille, aloin treenata kotipihalla, nostaa, kantaa ja työntää kaikkea raskasta, mitä käteen sattui, naurahtaa Kajsa Ojala.

– Netistä sain lisää treeniohjeita toiminnallisesta harjoittelusta, sitten kaveri vinkkasi crossfitistä - ja se oli menoa kerralla.

Vahva voimistelu- ja salibandytaustan omaava Kajsa Ojala on ollut aina ja harjoitellessa voima on helposti kasvanut. Nyt nousee levypainolla työnnöstä 95 kiloa, tempauksena 80 kiloa, peruskyykystä selällä 127 kiloa ja maastavetonakin 160 kiloa.

– Köysikiipeily on vähän hankalaa, sillä olen 70-kiloisena aika painava urheilija. Myös renkailla liikkuminen on raskasta. Eli nimenomaan näitä pitää tehdä lisää.

Hän nauttii voimastaan ja siitä, että jaksaa. Ojalan oma kroppa onkin yhtä lihasta ja hauis on sitä luokkaa, että motiivi on kohdallaan, kilpailuhenkisyyttä riittää ja hikeä on valutettu.

– Juuri ulkonäön tai paksun hauiksen vuoksi, ei crossfittiä treenata. Ne ovat luontevaa seurausta kovasta ja kurinalaisesta harjoittelusta, mutta eivät sen tarkoitus, Ojala painottaa.

Kyse on myös elämäntavasta, jossa ruoka ja uni ovat tärkeitä.

– Syön tavallista kotiruokaa sekä jotain lisäravinnetta, kuten omega kolmea. Nyrkkisääntönä on syödä sellainen määrä - eli paljon - että jaksaa treenata. Ei kuitenkaan liikaa, eikä liian vähän. Ylisyömisestä kertyy kroppaan rasvaa, jolloin on raskaampi liikkuakin.

Treenaamista Kajsa Ojala aikoo jatkaa niin kauan kuin jalka nousee.

– Kipuja tulee matkan varrella, milloin sattuu käteen, jalkaan, selkään tai lonkkaan. Istumalla se ei kuitenkaan parane istumalla. Harjoittelua voi jatkaa kiertämällä kipukohta. Vaikka yksi raaja on kipeä, on jäljellä kolme muuta, joita voi treenata, hän huomauttaa.

Tähtäimessä on osallistua virallisten CrossFit MM-kisojen Suomen karsintaan. Kisat pidetään USA:ssa kesällä, ja niissä on mukana lajin parhaat eri maista. Master-sarjoja löytyy kaiken ikäisille, vanhin kilpailija on ollut yli satavuotias.

– Konkreettista karsintakisaa, jota voisi mennä katsomaan ei siis ole. Suoritukset tapahtuvat salilla, ne dokumentoidaan tietyllä tavalla ja tulokset lähetetään kisan järjestäjille jenkkeihin. Näin selviää "oikea" tai virallinen Suomen paras crossfittaaja. Sekin titteli kuulostaa kyllä oikein mukavalta, tuumii Kajsa Ojala pilke silmässä.

Jeppis CrossFit -salilla 120 aktiiviharrastajaa ikähaarukassa 17-70

Jeppis CrossFit, perustettu 2014, omistajat Kajsa Ojala, Robert Nordberg. Sali toimii Pohjanlahdentiellä, Kivikankaan hallista vuokratuista tiloista.

Lajin aktiiviharrastajia on tällä hetkellä noin 120 ikähaarukassa 17-70.

Ohjattu tunti kestää yhden tunnin, sali vetää kerralla noin 25 henkeä. Treenaaminen sekä ryhmässä että omin päin edellyttää alkeiskurssin suorittamista. Kurssin kesto on yhdeksän tuntia ja se jakautuu useammalle päivälle.

Crossfit on alkujaan amerikkalaisten poliisien, palomiesten, ammattisotilaiden ja urheilijoiden käyttämä voima- ja kunto-ohjelma. Rekisteröity tavaramerkki, käyttö vaatii maksullisen lisenssin. Crossfitin viralliset MM-kisat pidetään kesällä USA:ssa, niihin osallistuvat eri maiden parhaat karsintojen kautta. Yli 35-vuotiaat kisaavat master-sarjoissa, nuoremmat yleisessä.

Jeppis CrossFit -salilta osallistui Winter War -kisoihin Tamperella 2.-3.2. kolme kilpailijaa; Kajsa Ojala voitti pronssia, Becka Wargh sijoittui yhdeksänneksi ja Tommy Gädda 20:ksi. Sekä naisten että miesten sarjassa oli 32 kilpailijaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä