torstai 22.8.2019 | 03:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ikäihmisten ehkäisevät terveystarkastukset toivelistalla – Pietarsaaren kaupunginvaltuusto satsaisi myös vanhusten liikuntaan

Pentti Höri Pietarsaaren Sanomat+
Ma 4.2.2019 klo 21:18 [päivitetty ma 21:18]

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto kävi parituntisen keskustelun ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelmasta, jonka oli laatinut alueen sote-lautakunnan asettama työryhmä.

Vuoteen 2021 ulottuva ohjelma hyväksyttiin sellaisenaan. Muun muassa riittävien konkreettisten toimien puutteesta ohjelmaa arvostelleen Mervi Rantalan (sdp) palautusehdotus hävisi äänestyksessä äänin 37–5.

Ohjelmaan lisättiin kuitenkin yksimielisesti ponnet, joita ehdotti Kari Koskela (sdp). Häntä kannattivat Rantala, Helinä Sipinen (pro), Jarmo Ittonen (vas) ja Tuomo Palojärvi (pro).

Niiden mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnan on määrä selvittää, mitä taloudellisia ja käytännön mahdollisuuksia Pietarsaaressa on aloittaa ehkäisevät terveystarkastukset 70-vuotiaille, jotka eivät ole sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaita. 80 vuotta täyttäneille halutaan myös aloittaa ehkäisevät kotikäynnit.

Lisäksi kaupungin liikuntatoimi sai tehtäväkseen laatia kuluvan vuoden aikana erillisen ikäihmisten liikuntaa ja terveyttä edistävän toimintasuunnitelman.

Jatkossa vanhusten hyvinvointisuunnitelmaan lisätään taulukkomuotoista tilastotietoa asumisyksikköjen paikkamääristä, väestöluvuista ikäryhmittäin, kansaneläkettä ja sosiaalietuuksia koskevia tilastoja sekä tietoja vanhuspalvelujen käyttöasteesta ikäryhmittäin.

Sen sijaan Helinä Sipisen esittämä ponsi kaatui äänestyksessä luvuin 33–10. Sipinen ehdotti, että hyvinvointisuunnitelmaa olisi täsmennetty tavoitteiden, toimenpiteiden, aikataulujen sekä arvioitujen kustannusten osalta.

Suunnitelma toimii ohjenuorana sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoille ikäihmisten palvelujen järjestämisessä.

Siinä tavoitellaan muun muassa ikääntyneiden osallisuuden vahvistamista, kaikkien kunnan toimialojen ottamista mukaan suunnitteluun, kuntoutumisen edistämistä kaikessa toiminnassa ja yhdistysten, vapaaehtoisten ja yksityisten yhteistyön kehittämistä.

#