Paikallisuutiset

Tarkkaamaton autoilija saa Isollakadulla herkästi pikavoiton tuulilasiin

Sakkorysiä ovat tällä hetkellä myös Alholminkatu ja Perämiehenkatu.

Pietarsaari

Keskustassa kadulle pysäköivän autoilijan kukkaro kevenee käden käänteessä, mikäli ei pysy tarkkana siitä kuinka kauan saa missäkin pysäköidä - tai missä kohtaa vain pysähtyminen on sallittu. Valppautta vaativia kadunpätkiä on useita. Pelkästään Isollakadulla torin ja kirkon välisellä osuudella löytyy kiekkopaikkoja puolesta tunnista kahteen tuntiin - eivätkä pysäköinnintarkastajatSuvi Kullström jaMaarit Ylitalo yhtään ihmettele autoilijoiden ajoittaista hämmennystä.

Isollakadulla saa kävelykadun ja Perämiehenkadun väliin jäävällä alueella parkkeerata yhdellä puolella yhden tunnin kun kadun toisella puolella on tunnin osuuksien välissä pieni pätkä 30 minuutin paikkoja. Kun ajaa vähän matkaa eteenpäin kirkon kupeeseen, onkin pysäköintiaikaa tarjolla hulppeat kaksi tuntia - yleensä nuo paikat ovatkin täynnä. Torin ja kävelykadun välillä on Jakob Centerin puoleisella kadulla puolen tunnin kadunvarsipaikkoja kun samassa kohtaa kadun oikealla puolella, mm. entisen Pub Niskan edustalla on pysäköinti kielletty kokonaan. Siitä kertova kieltomerkki jää monilta huomaamatta seurauksella, että tuliaisina kotiin on pikavoitto tuulilasissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pysäköinnintarkastajien työmaana on toki koko kaupunki, mutta kiertämistä riittää juuri keskusta-alueella, vaikkapa myös Alholminkadun ja Perämiehenkadun pysäköintikieltopaikoilla. Alholminkadulla on näet ollut pysäköintikielto Kirkkokadun ja Perämiehenkadun välisellä osuudella City-talon edustalla juhannuksesta 2017 saakka. Samoin Perämiehenkadulla Halpa-Hallin puoleisella osuudella Visasmäki-Isokatu.

Vihaiset asiakkaat ovat onneksi harvassa, mutta yksikin kerta voi olla liikaa. Pysäköinnintarkastajat Suvi Kullström ja Maarit Ylitalo

– Sekaannusta aiheuttaa usein se, että invakortilla saa pysäköidä myös pysäköintikieltopaikoilla, huomauttaa Maarit Ylitalo.

Prisman edustalla Koulukadun varrella vinopaikoituksen takana olevalla katuosuudella on sekä pysäköinti että pysähtyminen kielletty, mikä myös tulee useimmille autoilijoille yllätyksenä. Alue mielletään helposti samaksi parkkipaikaksi, vaikka se on katualue. Myös urheilutalon pihalla pysäköinti on kielletty, sillä siinä kulkee pelastustie.

Yleisiä virhesyitä ovat väärä aika pysäköintikiekossa, ylitetty aika tai vaikkapa kiekon puuttuminen kokonaan. Parkkisakkoja rapsahtaa myös liian lähelle suojatietä pysäköineisiin autoihin; etäisyys mitataan auton keulasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiekollisilla paikoilla ovat ajan ylitykset yleistyneet pysäköintiajan lyhentyessä keskusta-alueella puoleen tuntiin ja tuntiin. Kaikille autoilijoille ei myöskään ole aivan selvää, mitä aikaa kiekon pitää näyttää.

– Kiekkohan säädetään tuloaikaan - ei arvioituun paluuaikaan, evästää Suvi Kullström.

– Jos kello on aamulla yhdeksän ei kiekko voi näyttää yhtätoista.

Ylimääräistä ja ilmaista parkkiaikaakin on tarjolla, mikäli sattuu tulemaan hieman yli tasa- tai tasapuolitunnin. Jos kello on pysäköintihetkellä vaikkapa 10:05, voi kiekon pyöräyttää hyvällä omallatunnolla seuraavaan tasapuolituntiin eli kello 10:30:een. Pysäköintiaikaa ei saa jatkaa vain kiekkoa siirtämällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiekko tulee asettaa näkyvälle paikalle ajoneuvossa. Jäätyneen tuulilasin läpi sitä on vaikea nähdä ulkoa päin, mutta kokeneilla parkkipirkoilla on keinonsa. Sivulasista katsotaan missä kohtaa kiekko on tuulilasissa ja siihen kohtaan raapataan pieni kurkistusreikä.

Parkkisakkojen määrä laski viime vuonna, jolloin niitä kirjoitettiin kaikkiaan 1979 kappaletta - kuukaudessa noin 165. Vuonna 2017 pysäköintivirhemaksuja kirjoitettiin peräti 2542 tai kuukaudessa noin 210. Tapahtumia on enemmän kun lasketaan mukaan kirjalliset ja suulliset huomautukset.

Pysäköintivirhemaksu on Pietarsaaressa 40 euroa viime toukokuusta lukien; markoista euroon siirryttäessä vuonna 2002 parkkisakko oli päälle 16 euroa. Sisäministeriön asetuksella maksua voidaan korottaa, jos vaikkapa liikennetiheys tai paikoitustilojen niukkuus sitä vaativat.

Pysäköintivirheistä joudutaan sakottamaan aika tasaista vauhtia vuoden ympäri.

– Poikkeuksia toki löytyy, esimerkiksi vuoden 2017 piikki tuli joulukuussa kun taas joulukuu 2018 oli huomattavasti hiljaisempi, vertailee Ylitalo.

Oikaisuvaatimuksia tehdään harvakseltaan. Perustellusta valittamisesta on hyötyä, sillä hyväksymisprosentti on korkea. Viime vuonna jätettiin 76 oikaisuvaatimusta, joista hyväksyttiin lähes 93 % tai 71 kappaletta. Vuonna 2017 tehtiin 86 oikaisuvaatimusta, joista 75 meni läpi.

– Jos on selkeät perustelut, kannattaa oikaisuvaatimus tehdä. Usein kyse on usein pienistä kiekkovirheistä kuten sallitun pysäköintiajan vähäisestä ylityksestä. Liikennemerkit pitää kuitenkin tuntea ja myös katsoa niitä. En hyväksy valitusta jos se koskee esimerkiksi Prisman edessä Koulukadulla vinopaikoituksen taakse kapealle katuosuudelle tai urheilutalon pihaan tai liian lähelle suojatietä pysäköityä autoa. Kyse on tieliikennelain vastaisesta pysäköinnistä, mitä on vaikea muuttaa huomautukseksi millään perusteella, kuvaa pysäköinninvalvojan tehtäviä hoitava kaupungin lakimiesAnne Ekstrand.

Oikaisuvaatimuksia käsitellään keskiviikkoisin kello 11-12 yhteispalaverissa pysäköinnintarkastajien kanssa.

Uudet pysäköintimittarit Visasmäellä ja Otto Malminkadulla odottavat vielä huputettuina tammikuun lopulla tapahtuvaa käyttöönottoa. Niiden ilmestyminen katukuvaan ei juuri vaikuta pysäköinnintarkastajien työhön.

– Valvontaperiaate on sama; katsomme onko lippu maksettu, jos ei, niin sakotetaan, Ylitalo kuvaa.

Pysäköinnintarkastajat kulkevat kaupungilla parivaljakkona. Syynä on useimmiten turvallisuus.

– Vihaiset asiakkaat ovat onneksi harvassa, mutta yksikin kerta voi olla liikaa. Lisäksi on hyvä kun toinen silmäpari näkee saman tilanteen, vaikka varsinaisen virhemaksun syy yleensä dokumentoidaan kuvaamalla se myös kännykällä. Yhdessä partioidessa olemme aina joka tapauksessa näköetäisyydellä toisistamme, voimme kiertää samaa katua eri puolilla.

Työtä tehdään kaikissa sääolosuhteissa työaikojen vaihdellessa arkisin aamukahdeksan ja iltakuuden välillä. Lisäksi kummallakin on yksi lauantai kuukaudessa. Työajasta osa kuluu paperi- tai tietokonehommissa mm. pankkitapahtumien seurannassa ja tapahtumien tilastoinnissa.

– Maksamaton sakko tai viitenumeron puuttuminen aiheuttaa valvonnassa paljon ekstratyötä. Maksamattomasta parkkisakosta lähtee korotettu maksuvaatimus, jos maksua ei kuulu, se siirretään viime kädessä ulosottoon perittäväksi.

Viime vuonna kaupungin kassaan kilahti 66 100 euron edestä pysäköintivirhemaksuja.

Suvi Kullström ja Maarit Ylitalo pitävät usealta vuosikymmeneltä tuttua työtään mukavana ja vaihtelevana.

– Oikein kurjalla kelillä painetaan pipo tiukemmin päähän ja eikun menoksi. Työn puolesta saadaan toppavaatteet, joissa on helppo liikkua. Näpeille voi joskus tulla kylmä - ja kuulakärkikynä saattaa hyytyä kesken kaiken. Tapahtumia tietokoneelle näpytellessä siinä sitten on välillä omissa harakanvarpaissa ihmettelemistä, naurahtaa Maarit Ylitalo.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Parkkisakkoja 1979 kappaletta vuonna 2018 - määrä laski edellisestä vuodesta huomattavasti

Isokatu, Alholminkatu, Perämiehenkatu ovat keskustan sakkorysiä tällä hetkellä, sillä niiden varrella on mm. pätkä, jossa pysäköinti on kokonaan kielletty. Myös mm. Prisman edessä Koulukadun varrella vinopaikoituksen takana ja urheilutalon pihassa pysäköinti on kielletty.

Vuonna 2017 pysäköintivirhemaksuja kirjoitettiin 2542, kuukaudessa noin 210. Vuonna 2018 vastaavat määrät olivat 1979 ja 165.

Vuonna 2017 jätettiin 76 oikaisuvaatimusta, joista hyväksyttiin 71. Vuonna 2018 oikaisuvaatimuksia oli 86, joista 75 hyväksyttiin.

Pietarsaaren kaupungin kassaan kilahti pysäköintivirhemaksuja 66 100 euron edestä vuonna 2018.

Kaupunki myy mm. 200 euron hintaan vuoden voimassa olevia B-pysäköintikortteja Maria Malmille. Yksittäisille autoilijoille ne eivät ole menneet lainkaan kaupaksi, mutta kaupungin työntekijöille niitä ostettiin viime vuonna 17 kappaletta. Kuukausikortti Maria Malmille maksaa 30 euroa ja se on ostettavissa automaatista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä