Paikallisuutiset

Joulun lauluin tunnelmaa

Laulu-Jaakot esittävät niin perinteisiä kuin uudempia jouluisia sävelmiä konsertissaan.

Pietarsaari

Laulu-Jaakkojen perinteinen joulukonsertti on joulukuun 25. päivän iltana Pietarsaaren kirkossa. Traditio on hyväksi koettu ja yleisö on ottanut tilaisuuden omakseen. Tuolloin ei juuri ole muita konsertteja eli jouluisen musiikin ystävien ei tarvitse olla ristiriitaisissa tunnelmissa, mihin mennä.

– Olemme saaneet joulukonserteista myönteistä palautetta ja kuulijoita on riittänyt. Se kannustaa niitä järjestämään ja lauluja harjoittelemaan, eräs kuorolaisista,Tero Järveläinen sanoo ja muu kuoro yksissä miehin myötäilee näin olevan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alpo Tyni puolestaan toteaa saaneensa vuosia sitten konsertista kipinän tulla mukaan laulamaan.

– Silloin eri ääniä laulavat tulivat ryhminä, laulaen eteen ja se teki suuren vaikutuksen, kuten tilaisuus muutoin. Tuli mieleen, että ehkä voisin minäkin mennä mukaan, hän sanoo. Niinpä hän nyt laulaa kuorossa.

Kuoron taiteellinen johtajaJohannes Ahlvik luonnehtii ohjelmistoa osin perinteiseksi mutta mukana on kevyempääkin, kirkkoon ja juhlapäivään sopivaa musiikkia. Laulut konsertteihin valitaan yhteistyössä. Laulajat voivat myös esittää toiveitaan ja erillinen työryhmä pui vaihtoehtoja keskuudessaan. Taiteellinen johtaja ehdottaa niin ikään lauluja ja näin saadaan sopiva kokonaisuus.

Konsertissa esitetään muun muassa En etsi valtaa loistoa ja Jouluyö, juhlayö. Ne kuuluvat suomalaiseen jouluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Niiden luonne muuttuu tietenkin, kun kuoro ne laulaa, Johannes Ahlvik sanoo.

Niin ikään on kaivettu arkistoista entisen kuoronjohtajan Anna-Leena Salokorven sovittamat Hyvän joulun toivotus ja Kulkuset.

Ohjelmistossa on aina perinteistä, mutta uudempaakin, jouluun sopivaa musiikkia. Uudehko on esimerkiksi Petri Laaksosen tunnetuksi tekemä, Lumivalkeaa, josta on tehty mieskuorosovitus.

– Ruotsiksi esitämme laulun Jul, jul, strålande jul (Joulu armahainen). Sen sanat ovat koskettavat, samoin harmonia, mikä siitä heijastuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Luottobaritonimme Taisto Tamminen laulaa, Oi jouluyö -sävelmän. Se kuuluu jouluun ja sulattaa sydämet, Johannes Ahlvik kuvailee.

Solistisen osuuden ohella muutamia kappaleita esittää kuorosta muodostettu kvartetti. Erilaisilla kokoonpanoilla halutaan tuoda vaihtelua konserttiin.

Joulukonsertteja järjestetään joka toinen vuosi. Tilaisuus kestää suunnilleen tunnin. Sen on ajateltu olevan sopivan mittainen hetki ja tuovan osaltaan tunnelmaa keskitalven juhlan viettoon. Ennen joulua kuoro laulaa vielä 20. joulukuuta seurakuntakeskuksessa järjestettävässä, Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudessa. Sitä ennen käydään viemässä perinteinen ja pidetty musiikillinen joulutervehdys Rauhalan vanhusten palvelukeskukseen.

Laulu-Jaakot -kuorossa on hieman vajaat 30 laulajaa. Muutamia uusia on tullut mukaan, mutta toivomuksena on saada lisää.

– Eri äänet meillä on kuitenkin hyvin balanssissa eli on sopivassa suhteessa kaikkia neljää ääntä, Johannes Ahlvik mainitsee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä