sunnuntai 12.7.2020 | 02:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuhkarokkoepidemian uhka on yllä vielä viikon – Pohjanmaalla on annettu jo satoja ylimääräisiä rokotteita tautia vastaan

Katariina Poranen
Pe 7.12.2018 klo 13:17 | päivitetty pe 13:29

Viime viikolla paljastuneen tuhkarokkoepidemian uhan vuoksi Pietarsaaren seudulla on annettu jo yli 400 ylimääräistä MPR-rokotetta tautia vastaan. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten puolella rokotteita on annettu hieman alle 300.

Luodossa todettiin viime viikolla tuhkarokko esikouluikäisellä lapsella, jota ei ollut rokotettu tautia vastaan. Muita tapauksia ei ole ilmennyt, mutta joitakin tautiepäilyjä on Pietarsaaren seudulla ollut.

– Epäilyistä on otettu yksittäisiä näytteitä. Kun tilanne on tämä, näytteitä otetaan varmuuden vuoksi hyvin herkästi, Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström kertoo.

Ylimääräisten MPR-rokotteiden menekki on ollut Sjöströmin arvion mukaan hyvä. Pelkästään itsenäisyyspäivän jälkeiselle perjantaille tehtiin yli 100 ajanvarausta rokottamista varten.

Rokotteita on nyt tarjottu muun muassa täysin rokottamattomille ihmisille. Pietarsaaren seudulla rokotteita on annettu myös lapsille, jotka ovat saaneet vasta ensimmäisen annoksen.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva MPR-rokote annetaan kahtena annoksena: ensimmäinen 12–18 kuukauden iässä ja toinen annos kuuden vuoden iässä. Ylimääräisiä rokotuksia jatketaan sekä Pietarsaaren että Soiten alueella vielä ensi viikolla.

Soiten infektiolääkäri Marko Rahkonen on tyytyväinen siihen, että tilanne näyttää nyt rauhalliselta.

– Toki olemme vielä varuillamme ensi viikon, koska tuhkarokko voi ilmetä jopa 21 vuorokautta altistuksesta.

Jos epäily tuhkarokosta herää, tulee potilaan ottaa ensin puhelimitse yhteys omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen.

Helposti tarttuva tuhkarokko aiheuttaa sairastuneelle ensiksi korkeaa kuumetta hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon.

Lue myös: Tuhkarokkotilannetta seurataan tiiviisti ja rokotukset jatkuvat: Sairaalat julkaisivat listat usein kysytyistä tautikysymyksistä

Luotolainen perheenisä: Rokotevastaisuus sai alkunsa yhden naisen blogista

#