lauantai 11.7.2020 | 01:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuori yrittäjä viihtyy sorvin ääressä ja hakee kovaa kasvua

Pirkko Högkulla Pirkko Högkulla
To 6.12.2018 klo 17:15

Pedersöre/Sansund

Isoisä perusti, isä oli mukana kasvattamassa, poika uudistaa ja laajentaa yhdessä isän kanssa. Perheyrityksen elinkaarta kuvaava sanonta siitä, että ensimmäinen sukupolvi perustaa, toinen kasvattaa ja kolmas tuhoaa, ei oikein istu hirsi- ja puusepäntuotteita valmistavaan firmaan Ratatien varrella. Tosin toimintaa, johon yritysidea perustuu, tehtiinkin harrastuspohjalta siihen asti kun Jani Broo ei lukion jälkeen oikein tiennyt, mikä hänestä tulisi isona ja hän suuntasi isoisän puusepänverstaalle.

Nyt seitsemän vuotta myöhemmin 27-vuotias Jani Broo vetää viittä vaille valmiina rakennusinsinöörinä samassa paikassa pyöröhirsisorvaamoa, joka valmistaa monenlaisia hirsi- ja puusepäntuotteita lähialueella kasvaneesta puusta, tarjoaa sahauspalveluja, polttopuuta, puuntyöstöstä syntyvää sorvaushaketta ja sahanpurua sekä 3D luonnoksia rakennuksista ja tuotteista.

Kasvuhakuisuutta nuorella yrittäjällä riittää ja tarkoituksena onkin, että firma työllistää lähitulevaisuudessa myös sähköasentajaisä Jarin.

– Liikevaihto on vielä pientä, mutta tulen jo itse toimeen. Näkymät ovat valoisat ja kasvun kannaltahan ollaan vasta lähtökuopissa - eikä kasvukivuistakaan ole tietoa. Pelkästään pyöröhirsikalustekauppa on melko lyhyessä ajassa kasvanut puolella ja lisäksi olemme solmineet vuodesta 2019 alkavan jälleenmyyntisopimuksen nettirautakauppaan. Varovastikin arvioiden myynti kasvaa 50 prosentilla oman myynnin lisäksi, Jani Broo veikkaa.

Rivakka tahti ei hirvitä nuorta yrittäjää työmääränkään osalta, sillä hän on jo tottunut tekemään ympäripyöreitä päiviä kiirekausina. Oma koti löytyy tällä hetkellä Kokkolasta, joten pendelöintikin venyttää hieman työpäivää kummastakin päästä.

– Kolme viimeistä vuotta on menty tasaisen kasvun kaavalla. Aluksi keskityimme lähinnä pyöröhirsikalusteisiin ja niitä menee edelleen keväällä aivan älyttömästi, satoja vuodessa. Asiakkaina ovat niin asunto-osakeyhtiöt kuin kunnat sekä yksityiset, kahvilat ja ravintolat. Valmistajiahan ei ole Suomessa kovin montaa, joten kaikille tuntuu riittävän tilaa - ja nettikauppa on aina auki, Broo näkee.

– Saunoja voisi varmaan mennä enemmänkin, mutta toisaalta emme niitä kerkeä juuri tekemään. Toki olemme tehneet päivityksiä saunamalliin mm. korvaamalla löyly- ja pukuhuoneen välisen puuseinän lasisella versiolla, esittelee Jani Broo.

Puusepänverstaan vuotta voisi kuvata niin, että pyöröhirsituotteita kalusteista keinuihin ja saunoihin tehdään keväästä kesään, puusepäntuotteita pöydistä tv-tasoihin ja kaapistoihin syys- ja talvikuukausina.

Tuotteet tehdään pääasiassa mäntypuusta, jota saadaan mm. Jepuan metsäyhdistykseltä ja muutamalta yksittäiseltä toimijalta.

– Mäntyä pihakalusteisiin, haapaa ainakin saunanlauteisiin, koivua puusepäntuotteisiin, Broo listaa.

– Puun käsittelyssä käytetään normiöljyä, jota asiakas pystyy sitten itsekin hankkimaan helposti.

Hirret ilmakuivataan ulkona, kuivumiseen vierähtää aikaa puolesta vuodesta vuoteen. Puusepäntuotteet kuivataan uunissa parissa päivässä tai viikossa. Uuni on siirrettävä, sillä se on kätevästi rakennettu renkaiden päälle.

Verstaan konearsenaaliin kuuluu perinteisten käsityökalujen lisäksi mm. vaakavannesahaa, halkaisu- ja katkaisusirkkeliä, porakonetta ja isosiän aikaista sorvia, jota on modernisoitu matkan varrella.

– Hirret veistetään koneella, viimeistely on puhdasta käsityötä. Puusepän aarretta, käsihöylää, tulee käytettyä päivittäin. Sillä saa kauniit kantit.

ps@pietarsaarensanomat.fi

#