sunnuntai 31.5.2020 | 17:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yhdeksän henkilöä on asetettu karanteeniin Pietarsaaren seudulla – kieltäytyneet rokotuksista

Tapio Lehtinen
Ti 4.12.2018 klo 16:36 | päivitetty ti 16:52

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yhdeksän henkilöä on asetettu karanteeniin, koska he ovat kieltäytyneet tuhkarokkorokotuksesta.

Karanteenissa olevien tulee pysyä kotona kaksi viikkoa ja he voivat tavata ainoastaan henkilöitä, joilla on täydellinen rokotussuoja. Samassa taloudessa asuvat henkilöt, jotka ovat joko sairastaneet tuhkarokon tai joilla on täydellinen rokotussuoja voivat liikkua vapaasti.

– Seuraamme jatkuvasti tilannetta ja mikäli uusia epäiltyjä tuhkarokkotapauksia ilmenee, on meillä valmius nopeaan näytteenottoon, sanoo Pia-Maria Sjöström, Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston johtava lääkäri.

Terveydenhuollon henkilöstö on tavoittanut 250 tuhkarokolle altistuneeksi epäiltyä henkilöä.

Yksittäisiä henkilöitä on edelleen tavoittamatta.

– Tiedämme, että olemme olleet yhteydessä suurimpaan osaan tuhkarokolle altistuneista.

Mikäli joku epäilee että on ollut tartunnalle altistunut, mutta ei ole ollut yhteydessä terveydenhuoltoon, tulee hänen ottaa yhteys puhelinneuvonnan numeroon 06 786 1234,

– Uusia tapauksia ei ole ilmennyt, vaan lukumäärä on vahvistunut vasta nyt kun olemme ennättäneet tehdä yhteenvetoa tuhkarokkoon liittyvistä käynneistä Soiten ja Pietarsaaren alueen toimipisteissä, sanoo Sjöström

Rokottamattomien ja henkilöiden joiden vastustuskyky on voimakkaasti madaltunut suositellaan edelleen välttävän joulujuhlia, itsenäisyyspäivän juhlia ja muita vastaavia joukkotilaisuuksia.

– Seuraamme jatkuvasti tilannetta ja mikäli uusia epäiltyjä tuhkarokkotapauksia ilmenee, on meillä valmius nopeaan näytteenottoon.

Taudin itämisaika on tavallisimmin 9 – 11 päivää, mutta voi olla jopa 21 päivää.

Tuhkarokon selvittäminen ja hoito toteutetaan ensisijaisesti kotona. Vaikeat tapaukset lähetetään erikoissairaanhoitoon.

Yleiset rokotustilaisuudet muille kuin altistuneille jatkuvat ajanvarauksella Kolpin vastaanotolla ainakin tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina.

Eilen rokotettiin 85 henkilöä. Keskiviikolle ja perjantaille on vielä vapaita aikoja tarjolla.

Henkilöt, jotka eivät ole saaneet MPR rokotetta aikaisemmin asetetaan etusijalle. Kouluterveydenhoitajilla on mahdollisuus rokottaa oppilaita suurimmassa osassa kouluistamme.

– Tarvittaessa voi olla yhteydessä myös omaan kouluterveydenhoitajaan, sanoo Sjöström.

Yleinen puhelinneuvontanumero on 06 786 1234 (vuorokauden ympäri). Myös aiemmin ilmoitettuihin numeroihin voi olla yhteydessä.

#