keskiviikko 19.12.2018 | 16:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koulutoimelta puuttuu miljoona – vuokrat ja siivous kallistuvat, 29resurssikoulu ja aikuisopetus uusia toimintoja

Pietarsaaren Sanomat+ | To 11.10.2018 klo 20:00

Pentti Höri

Sivistystoimelle ensi vuodeksi esitetyt rahat eivät riitä Pietarsaaressa. Koulupuolen talousarviokehykset ylittyvät lähes miljoonalla eurolla, jos sivistyslautakunnan ehdotus menee läpi kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyssä.

Suurimmat kulunlisäykset tulevat kaupungin sisäisistä vuokrista, eritoten siivouksesta. Ne kallistuvat noin puolella miljoonalla eurolla ensi vuonna.

Kustannusten nousua on luvassa myös varhaiskasvatuksessa. Päivähoidossa ja esikoulussa olevien lasten lukumäärä on kasvussa.

Uudet toiminnot kasvattavat niin ikään sivistystoimen kuluja. Resurssikoulua on laajennettu käsittämään myös yläkouluikäiset, ja maahanmuuttajien aikuiskoulutus on aloitettu tänä syksynä.

Sivistysjohtaja Jan Levanderin mukaan toimialan budjettiraamit lyötiin lukkoon puutteellisin tiedoin, jotka eivät vastanneet todellisuutta.

– Jouduimme jo tänä vuonna anomaan noin 600 000 euron ylitystä talousarvioon. Edellisessä budjetissa muun muassa sisäiset vuokrat arvioitiin väärin.

Mikäli ylemmät tahot eivät näytä vihreää valoa kasvaneelle rahantarpeelle, sivistystoimi joutuu Levanderin mukaan tekemään karvaita säästöpäätöksiä, jotka vaikuttavat toimialan kaikkien sektoreiden palveluihin.

– Sisäisiin vuokriin emme voi vaikuttaa, kiinteistöjen käyttöä on jo supistettu. Voidaan siivota vähemmän tai tehokkaammin, mutta sisäilmaongelmista kärsitään kouluissa ja päiväkodeissa jo nyt.

Ruusulehdon koulun sulkeminen ja Vestersundinkylän esikoulun sulkeminen tuottivat noin 200 000 euron kustannussäästöt, mutta ne kuittaantuivat melko tarkkaan resurssikoulun laajentamisella ja sijoittamisella Ruusulehtoon.

Tarvetta resurssikoululle kuitenkin on. Jos erityistä tukea tarvitsevat oppilaat sijoitettaisiin johonkin muualle, kuten esimerkiksi sairaalakouluun, kustannukset olisivat Levanderin mukaan vielä suuremmat.

Uuden, suuren päiväkodin rakentaminen alkaa piakkoin. Sen käynnistyttyä syntyy kustannussäästöjä, mutta vaikutus ei tunnu vielä vuoden 2019 aikana.

Alma-päiväkodin 10 osastolle voidaan ottaa enimmillään 240 lasta, mutta käytännössä luku tulee olemaan hieman pienempi. Pienempiin yksiköihin verrattuna säästöjä syntyy myös sijaisten tarpeen vähenemisenä.

#
Fingerpori