perjantai 14.12.2018 | 16:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rauta nousee konepajalla kevyesti tehtaan ainoan naisen käsissä: – Tykkään konkreettisesta, fyysisestä työstä.

Pietarsaaren Sanomat+ | Pe 12.10.2018 klo 06:30

Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Reilu kaksikymmentä kiloa painava rautakappale nousee Katja Lundellin käsissä kevyesti, vuosikausien kokemuksella. Männän yläkappale se siinä siirtyy 3D-mittaukseen Koncentra Pistonsilla.

Oikeastaan Lundell on koneistaja, mutta rupesi tehtaan mittamieheksi jo kymmenkunta vuotta sitten. Ammattinimikkeen "mies" ei Lundellin korvaa häiritse. Tehtaan ainoa naistyöntekijä ja ay-aktiivi haluaa itsestään puhuttavan myös pääluottamusmiehenä - eikä -henkilönä tai -naisena.

Kuva likaisesta ja pimeästä konepajasta ei vastaa tämän päivän todellisuutta pietarsaarelaista konepajaperintöä hartiavoimin eteenpäin vievässä tehtaassa. Yllättävän valoista on, ja paikatkin ovat kutakuinkin järjestyksessä. Näkymää hallitsevat isot työstökoneet ja robotit.

Suuria, 200-500 millisiä mäntiä keskinopeiden kaasu- ja dieselmoottoreiden valmistajille Koncentra Pistonsilla tuotetaan keskeytyvässä kolmivuorossa 28 tuotantotyöntekijän voimin, lisäksi yksiköstä löytyy oma väkensä mäntien suunnitteluun ja markkinointiin.

Mittahuone on eristetty omaksi tilaksi materiaalin lämpötilan vaihtelun estämiseksi, kesäkuumalla työhuone onkin tehtaan viilein paikka. Kasa typetyksen jäljiltä putipuhtaita männän yläosia ja helmoja jonottaa 3D-masiinaan pääsyä kätevästi pyörillä siirtyvällä tasolla. Hiljaista on. Mittaustulokset juoksevat huipputarkasta mittakärjestä tietokoneen näytölle äänettömästi, mittausaika vaihtelee kappaleesta riippuen. Hyvältä näyttää, tismalleen millin tuhannesosan tarkkuudella, Katja Lundell toteaa tyytyväisenä ja naurahtaa, ettei tässä kyllä oltaisikaan, jos huonoa pukkaisi. Kaikkien kappaleiden on läpäistävä mittatesti häviävän pienellä toleranssilla.

Männän valmistuksessa on monenlaista työvaihetta. Lundellin puheessa vilahtavat taonta, koneistus, sorvaus, esikoneistus, jännityksen poisto, hehkutus, teräpalojen vaihto, viimeistelysorvaus, röntgen, magneettinen jauhetarkastus, fosfatointi, liukulakkaus, typetys. Typetyksessä kappaleet käyvät muualla Suomessa. Muu hoituu paikan päällä.

Miesporukassa töitä tekevältä naiselta vaaditaan Lundellin mielestä omanlaista luonnetta. Millaista, sitä hän ei osaa oikein tarkentaa.

– Ei voi ainakaan olla hirveän herkkähipiäinen. Miessakissa ollaan jotenkin suoraviivaisempia eikä selän takana puhuta. Jos on asiasta sanottavaa, siitä sitten sanotaan naamatusten, mikä sopii minulle. Eikä minun ole sentään mieheksi tarvinnut muuttua. Että, olenko viihtynyt? Noh, ei minua ole täällä väkisinkään pidetty, naurahtaa Katja Lundell.

– Tykkään konkreettisesta, fyysisestä työstä.

Ammattiyhdistyksen toimintaan ay-aktiivi ja pääluottamusmies toivoo mukaan lisää naisia ja nuoria.

– Muutenhan puuha rupeaa varsin ukkoutumaan - akkaantumisesta ei sen sijaan ole vaaraa ainakaan Metallikympissä kun hallituksessa on vaan tämä yksi akka, sanoo Lundell pilke silmässä.

Luottamustoimet tuovatkin työviikkoon oman vaihtelunsa. Pääluottamusmiehenä Lundell on toiminut vuodesta 2005 saakka. Lisäksi hän hoitaa työsuojeluvaltuutetun tehtäviä.

– Työtapaturma on pikemminkin harvinaisuus. Välillä menee jollakin lastu silmään, mitä ei tosin tapahdu edes joka vuosi. Tavoite on tietenkin nolla, Lundell huomauttaa.

Lomautuksia ja irtisanomisia on toimikauteen osunut useampi.

– Aloittaessani 2005 Metallin ammattiosastossa silloisen toimikunnan jäsenenä oli jäsenmäärä ainakin 1400, nyt enää 900.

Teollisuusliiton aloille julistettu, 17. syyskuuta alkanut, ylityökielto jatkuu toistaiseksi vastatoimena hallituksen aikeille heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

– Toteutuessaan irtisanomissuojan heikentäminen eriarvostaisi ihmisiä. Ei lisää heikennyksiä, toivoo Katja Lundell.

Enemmistö Pistonsin työntekijöistä on muualta kuten Evijärveltä, Vetelistä, Kokkolasta, jossa myös Lundell asuu.

– Työmatka taittuu suht kätevästi Rantatietä, tukkirekkojen joukossa. Tosin kuudeksi aamuvuoroon lähtiessä on joskus vielä unta silmässä kun pitää herätä ennen viittä, Katja Lundell kuvailee.

Vapaahetkinä sydän sykkii uuden oppimiselle, leipomiselle ja kokkaamiselle, ajan salliessa myös kalastukselle. Liiketalouden aikuisopinnot ovat loppusuoralla ja tarkoitus on valmistua tradenomiksi ensi keväänä. Mottona on, ettei mikään oppi mene hukkaan.

– Opiskelen lähinnä omaksi iloksi. On kiva vaivata päätään.

#
Fingerpori