keskiviikko 19.12.2018 | 16:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viimeiset syysmarkkinat perinteisin menoin: - Etsimme uutta konseptia, sanoo Cityryhmän toiminnanjohtaja

Pietarsaaren Sanomat+ | To 11.10.2018 klo 16:30

Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Syysmarkkinat levittäytyvät torille, Isollekadulle ja kävelykadulle perjantaista lauantaihin, 12.-13. lokakuuta. Myyjiä on tulossa satakunta; 102 paikasta päälle 90 on myyty. Tarjolla on vielä roppakaupalla perinteistä markkinatavaraa lakusta rinkeleihin, koruista vaatteisiin, leluista pärekoreihin, mutta kukaties seuraavilla markkinoilla painopiste on siirtynyt piirun verran lähellä tuotettuihin elintarvikkeisiin ja erilaisiin käsitöihin.

– Etsimme uutta konseptia markkinoille ja keinoja profiilin noston toteuttamiselle. Ajatuksena on palata juurille. Käytännössä se voisi merkitä erilaisten lähituotteiden ja käsitöiden määrän lisäämistä kestävän kulutuksen hengessä. Toiveena on myös pitää markkinat pelkästään torin alueella paitsi toriperinteen myös kustannusten vuoksi. Kahden yön vartioinnista isolla alueella koituu yhdistykselle aika iso kustannuserä. Jos markkina-alue rajattaisiin torille, voisi vartiointi tapahtua osittain raatihuoneen parvekkeelta, pohdiskelee Cityryhmän toiminnanjohtaja Camilla Nyman.

Esimerkiksi Två gårdar -tilapuoti lanseeraa jo uuden lihakioskin syysmarkkinoilla. Tilapuodin toiminta siirtyy torille kesäkahvila Skorpanin suljettua ovensa talveksi. Lihakioski pyörittää torikauppaa aina huhtikuulle asti.

Lupaus keväästä saadaan syysmarkkinoilla kun lähes 90 lasta kaupungin viidestä eri päiväkodista tulee istuttamaan kaikkiaan 240 tulppaanisipulia neljään isoon ruukkuun. Tempauksen taustalla on mm. Cityryhmän ja Alerten yhteistyö. Yrittäjä Sandra Konttinen kukkasipulien kasvattamiseen erikoistuneesta Garden Florasta oli torstaina tekemässä valmisteluja istutusmaratonia varten ja paikalla piipahti myös Jacob´s Kindergartenin väkeä.

Isoihin ruukkuihin istutetaan aikaisin kukkivia Holland Beauty -sipuleita. Multaa tulee päälle kolme kertaa sipulin koko. Ruukut siirretään talvehtimaan kaupunginpuutarhalle, missä ne peitetään pressulla.

– Eristämiseen peitettä ei tarvita, vaan siksi, ettei ruukkuihin pääse vettä. Kastumisestahan seuraa pakkasella jääkakku, Sandra Konttinen selvensi.

Ruukut tuodaan kukkivina takaisin kävelykadulle äitienpäiväksi 2019.

Puutarhuri vinkkaa samalla, että sipulien istutuskautta on vielä jäljellä niin kauan kuin lapion saa iskettyä maahan.

#
Fingerpori