keskiviikko 19.12.2018 | 16:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Senioripäivässä repäistiin hyvääoloa arkeen: Kesät talvet hiihtäneestä tuli himoliikkuja

Pietarsaaren Sanomat+ | To 11.10.2018 klo 16:32

Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Bocciapallot ja matkailuvinkit lensivät, verenpainemittarille riitti töitä ja tieto erilaisista apuvälineistä teki kauppansa senioripäivässä keskiviikkona. Urheilutalolla järjestetyssä eläkeläisten omassa tapahtumassa suosittuja elementtejä olivat myös toimivatesti, verensokerin mittaus ja käsien hieronta. Muistineuvoja Kristine Ek kertoi miten muistisairauksien riskiä voi vähentää ja ylilääkäri Markku Kautiainen luennoi turvallisesta kotona asumisesta. Paikalla oli näytteilleasettajina eri yhdistysten lisäksi useampi yritys eri aloilta.

Helvi Laurila, 72, nauraa edustavansa sitä kuuluisaa ikäpolvea, joka hiihti kouluun "kesät talvet". Niin tai näin, lapsuusvuosina Ranualla heräsi tähän päiviin asti kantanut innostus liikkumiseen. Hiihto on tosin jäänyt, tai pikemminkin vaihtunut satunnaisiin retkiin erämaatuvalle leveillä suksilla.

Senioripäivässä Laurila veti "Helvin suositun jumpan", joka kerää Kolmosen saliin kerralla helposti parikymmentä osallistujaa.

– Oma liikkuminen on siirtynyt enemmän hyötyliikunnan puolelle; niin ikään metsähulluna ihmisenä käyn Evijärvellä palstalla raivaamassa pikkuviikatteella, teen siellä huvilalla piha- ja puutarhatöitä ja kierrän Sulkajärveä jalan. Metsä on runojen kirjoittamisen ohella parasta sielun terapiaa, totesi Laurila hyväntuulisesti.

– Ja päätä pitää vaivata vaikkapa sudukoilla.

Jokainen päivä on uusi alku ja jokainen aamu alkaa voimistelulla. Kotona nousee myös puntti.

Yhdistyksen ja yhdessä tekemisen merkitystä ei voi Helvi Laurilan mielestä liiaksi korostaa uusien sosiaalisten kontaktien luomisessa.

– Kotiin ei kannata jäädä istumaan, kuvaa Järviseutulaisissa ja Eläkkeensaajissa viihtyvä Laurila.

– Eläkkeensaajiin liityin kun puoliso nukkui pois. Pikkuhiljaa aloin saada uutta sisältöä elämään ja mielekästä tekemistä arkeen. Uusi elämänkumppanikin löytyi sitten myöhemmin Pärnun matkalla ja sillä tiellä ollaan. Elämähän on oikein ihanaa, kun sen oikein oivaltaa, Helvi Laurila hymyilee.

Wärtsilässä koneistajana, trukkikuskina ja hitsaajana urakkatöitä paiskinut rautarouva on aikoinaan vetänyt Pirkka-hiihdon, 90 kilometriä, viidesti. Myös Suomi juoksee -tapahtumassa Utsjoelta Helsinkiin Laurila on ollut mukana taittamassa eripituisia etappeja.

– Pirkan hiihdossa paras sijoitus oli kuudes. Tuolloin 1980-luvun puolivälin paikkeilla meitä oli mukana useampi hiihtäjä tehtaalta. Oma sijoitukseni olisi ollut kolme pykälää parempi, mutta miehet eivät mahtuneet antamaan latua. Tuumivat vaan sitten myöhemmin, etteivät voineet antaa naisen voittaa, mitä siitäkin olisi puhuttu, nauraa Helvi Laurila muistolle.

Pokaaleja kertyi Lapin piirin mestaruudesta lähtien tyttövuosina sitä tahtia, että nuorta hiihtäjälupausta pyydettiin hiihdon Suomen valmennusrenkaaseenkin.

– Siihen meillä ei ollut rahaa ja isäkin oli sairas.

PieHin riveissä Helvi Laurila toimi aktiivisti hiihtoseuran perustamisesta, 1973, asti vuosituhannen vaihteeseen.

Toimivatestin tuloksiinsa Helvi Laurila totesi olevansa lähes tyytyväinen. Puristusteho jäi hiertämään mieltä, vaikka tasapainossa ja jalkavoimissa löytyi senkin edestä ja kymmenen metrin kävelyratakin taittui neljässä sekunnissa.

– Puristusteho olisi voinut olla parempi, mutta hoitaja oli kyllä tyytyväinen 24:n ja 28:n tuloksiin, Laurila juttelee,

Lea Hautala löytää eläkeläisenä hyvääoloa vapaaehtoistyöstä Heinätorikeskuksessa sekä itsestä huolehtimisesta. Kun omat asiat ovat kunnossa ja itse voi hyvin, jaksaa auttaa muitakin ja pitää sydän mukana siinä, mitä tekee.

– Syön terveellisesti, liikun joka päivä ja nukun riittävästi. Kävely, juoksu ja jooga sopivat minulle. Liikunta lisää energiaa ja elinvoimaa ja nostaa elämänlaatua. Keväästä syksyyn hoidan palstaa Aspegrenin puutarhalla.

Terveellinen ruoka merkitsee Hautalalle kevyttä ja hyvärasvaista ravintoa, väliin sopivasti herkuttelua.

– Vältän kovia rasvoja, jotka lihottavat ja ovat terveydelle vaaraksi.

Senioripäivän järjestivät Pietarsaaren liikuntatoimisto, sosiaali- ja terveysvirasto sekä Folkhälsan. Neljännen kerran pidetyn päivän teemana oli "turvallisesti kotona".

#
Fingerpori