perjantai 14.12.2018 | 16:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Muutos tulee, halusimme tai emme

Pietarsaaren Sanomat+ | Ke 10.10.2018 klo 06:30

Ilmastonmuutos. Tuttu aihe jo usealta vuosikymmeneltä. Asiaan vihkiytymätöntä keskustelu on saattanut välillä väsyttääkin, mutta tällä viikolla ilmiön vakavuus nousi otsikoihin isolla harppauksella.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi maanantaina raportin, joka sisälsi tylyt madonluvut nykymenolle. Kärjistettynä maapallon pelastaminen vaatii radikaaleja korjaustoimia. Toivoa on, jos muutokset aloitetaan saman tien.

Poikkeuksellinen hellekesä ja kattoja lennättävät myrskyt tuoreessa muistissa auttavat meitä suomalaisiakin ymmärtämään ja uskomaan, että nyt on kyse jostain monin verroin isommasta ja vakavammasta kuin ”satunnaisesta vaihtelusta”, joka on pitkään ollut säätieteilijöiden vakioselitys tavallisuudesta poikkeaville keleille.

Aikanaan tuli ihmeteltyä ja ihailtua lentokoneesta käsin muiden maiden kamaroita, jotka näyttäytyivät kivoina ja vaihtelevina rakennettuine ja viljeltyine ympäristöineen. Suomeen palatessa alla näkyi pelkkää metsää. No, on meillä tuota tilaa ainakin.

Nyttemmin samaa näkyä katselee aivan toisin ajatuksin. Korpimaisema siivoaa katselijankin ylilentojen jäljet. Ei ole mitään järkeä olla pitämättä siitä huolta.

Kriisitietoisuuden kasvaessa ajatteleva ihminen yleensä ryhtyy pohtimaan, mitä voi tehdä tilanteen korjaamiseksi tai ainakin vahinkojen pienentämiseksi.

Kyynisyys nostaa herkästi päätään. Mitä merkitystä yhden ihmisen toimilla on, jos samassa veneessä on koko maailma ja sen kenties vähät välittävä väki?

Kysymys ei ole enää trendeistä eikä mielipiteistä, vaan välttämättömyyksistä. Viime kädessä puhutaan jokaisen yksittäisen ihmisen omista kulutustottumuksista. Ne muuttuvat joko vapaaehtoisesti tai pakosta.

Pentti Höri

pentti.hori@pietarsaarensanomat.fi

#
Fingerpori