Paikallisuutiset

Etelänummi valmis kuutosten tulla

Se, että tulevat kuutoset jatkavat samalla kokoonpanolla kuin oli viitosellakin, on yksi tapa pehmentää yläkouluun muuttoa vuotta normaalia aikaisemmin.

Pietarsaari

OpettajaSari Weckman istuu pulpetissa tulevassa 6C-luokassa Etelänummella ja päällystää kontaktimuovilla Tutkimusmatkaa ympäristöoppiin. Urakka ei ole hirveän suuri, mutta riittää kolmessatoistakin kirjassa käärimistä. Kaikki muukin oppimateriaali alkaa Weckmanin luokassa olla paikoillaan ja valmista Ruusulehdon oppilaita varten. Yhteensä 63 tulevaa kuutosluokkalaista jatkaa opintietään tutun Ruusulehdon, Itälän, Länsinummen ja Kielikylpykoulun sijaan nyt yläkoulussa Etelänummella

Etelänummella on pitkin viime lukukautta valmistauduttu kuutosluokkalaisten saapumiseen. Tulevat kuutoset siirtyvät samalla eli viitosluokan kokoonpanolla yläkoulun oppilaiksi; alakoulun vanhimmista tuleekin yläkoulun nuorimpia. Etiksellä opintietään jatkavat itäläläiset muodostavat 6A-luokan, länsinummelaiset 6B:n, ruusulehtolaiset 6C:n ja kielikylpykoululaiset 6KK:n. Eroa ei tosin koulun perusteella tehdä. Kaikki Etelänummea käyvät ovat etisläisiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuutosluokkalaiset ovat täysin uusi ikäryhmä yläkoululle. Muutos on suuri niin tuleville kuutosille kuin opettajillekin, edessä avautuu kokonaan uusi maailmaa meille kaikille. Moni asia muuttuu paikasta ja ympäristöstä lähtien kun siirrytään reuna-alueilta lähes ydinkeskustaan reuna-alueilta. Ei vaan koulumatkat vaan myös oppitunnit ja välitunnit pidentyvät. Tukikohtaluokka säilyy ja oma luokanvalvoja, joka opettaa ryhmää pääsääntöisesti. Alakoulussa kuutoset olisivat vanhimpia, täällä he taas ovat koulun nuorimpia, pohdiskelee rehtoriKim Pitkäkangas.

– Se, että tulevat kuutoset jatkavat samalla kokoonpanolla kuin oli viitosellakin, on yksi tapa pehmentää yläkouluun muuttoa vuotta normaalia aikaisemmin. Kuutosia ja seiskoja on muuten jo ensi lukuvuonna hieman enemmän kuin on kaseja ja ysejä, Pitkäkangas laskeskelee.

Rehtori käy vielä ties monnenko kerran läpi valmisteluja ja toteaa, että kaikki tarvittava on tehty.

– Mielestäni olemme valmistautuneet hyvin. On pohdittu, palaveroitu ja tehty pedagogista suunnittelua, mikä tietenkin jatkuu yhä. Käytännön yksityiskohtia hiotaan lisää sitä mukaan kun niitä ilmenee eikä yllätyksiltäkään varmaan vältytä kaikesta funtsaamisesta huolimatta, Pitkäkangas epäilee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On irrotettu tarvittavat neljä luokkaa tukikohtaluokaksi ja samalla tehostettu tilankäyttöä muutenkin, valittu oppikirjat - henkilökohtaisiin laitteisiin ei tässä vaiheessa panostetakaan kun käytössä on yhteensä 25 ipadia ja 40 chromebookia. On junailtu ruokailua ja päädytty lisäämään vuoroja yhdellä. Onpa organisoitu Ylläksen leirikoulukin. Valmiiksi rakennettua pihaa rehtori kuvaa yhdeksi parhaimmista koko seudulla.

– Liikunta helpottuu kun myös uimahalli, jää- ja jalkapallohalli sijaitsevat kivenheiton päässä.

Itälän, Länsinummen ja Ruusulehdon oppilaat sijoittuvat kymmenen tasanteen täytekakkutalossa alatasanteille. Kielikylpy ahkeroi ylimmässä kerroksessa, mistä löytyy sopiva tila pienelle ryhmälle. Koska pulpetissa ei ole säilytysmahdollisuutta, on luokkiin hankittu säilytyslokerot henkilökohtaisia tavaroita varten. Seiska-yseillä ne löytyvät aulasta. Lokeron saa käyttöönsä kympin panttia vastaan - sen verran maksaa teettää uusi avain.

Kaikki nurkat pienryhmätiloista aineluokkiin ovat nykyisillä luokkakoilla lähes maksimaalisessa käytössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Enää ei ole sellaisia koulupäiviä, ettei jokaisessa luokassa olisi yhtään tuntia. Kaikki opetus myös tapahtuu Etelänummella. Takavuosinahan oppitunteja hajautettiin työväenopistolle ja Pursisalmelle oppilasmäärän hipoessa neljääsataa.

Ei toiminta Pitkäkankaan mukaan mene ihan vielä hankalaksi, vaikka oppilaita on yli 300. Kipuraja liikkuu hänen mukaansa 350:ssä.

– Isommat tilaisuudet - kuten päättäjäisjuhlat - on kyllä jatkossa pidettävä jossain muualla. Etelänummen saliin eivät enää mahdu kaikki, oppilaat, henkilökunta ja vanhemmat.

Ruokailu tapahtuu neljässä vuorossa siten, että jokainen ikäluokka syö yhdessä.

– Seiskat aloittavat kello 10:20 ja kuutoset 11:20. Siinä välissä ruokailevat kasit ja ysit.

Ruokalaa on ehostettu ja ateriointihetken viihtyisyyttä on lisätty vähentämällä 30 paikkaa, minkä ansiosta kulku- ja istumatilaa on entistä enemmän. Paikkoja on nyt yhteensä 130. Keittiö kestää ajan hammasta pitkään mittavan modernisoinnin jälkeen; koneet on uusittu ja keittiön työtä helpottamaan on asennettu myös uusi astianpalautustiski.

Pirkko Högkulla

pirkko.hogkulla@pietarsaarensanomat.fi

Etis kasvaa 63 oppilaalla

Etelänummella aloittaa yhteensä 63 kuutosluokkalaista; Itälästä 18, Länsinummelta 22, Ruusulehdosta 13, Kielikylpykoulusta 10. Luokkien kokoonpano säilyy. Oma tukikohtaluokka ja luokanvalvoja. Oppitunti pitenee 70 minuuttiseksi.

Etelänummen oppilasmäärä nousee 317:ään, oppilaiden ikähaarukka on 13-16 vuotta. Opettajia on 30, lisäksi koulussa työskentelee mm. perhetyöntekijä, terveydenhoitaja, kuraattori ja viisi koulunkäyntiavustajaa.

Koulut alkavat 14. elokuuta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä