Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Dideriduu herätti säveltämään

Kata Bonds julkaisi uuden levyn

Pietarsaaren Sanomat+
To 17.5.2018 klo 10:07

Pedersöre

– Löysin musiikkiliikkeestä dideriduun. Ostin sen ja opettelin soittamaan sitä. Sitten opettelin soittamaan kitaraa, sitten aloin tehdä lauluja.

Kata Bondsin kertomus uuden levyn synnystä kuulostaa yksinkertaisemmalta kuin onkaan. Dideriduu eli aboriginaalien perinteinen torvi ei ole helppo soitin ainakaan, jos haluaa oppia ns. kiertohengitystekniikan.

Musiikintekijänä Kata Bonds ei suinkaan ole aloittelija, pikemminkin paluusoittaja.

– Viimeksi tein lauluja lapsille, mutta siitäkin on vuosia.

Kävi sitten niin, että Kata Bonds teki pitkään kahta työtä, yhtä kahvilan esimiehenä ja toista eläintenhoitajana kotitilallaan Purmolla. Pari vuotta sitten hän huomasi, ettei jaksanut enempää ja jätti kahvilatyön. Puolitoista vuotta sitten hän löysi dideriduun ja pikku hiljaa into tehdä musiikkia palasi.

"Hold on to your dreams" kuulostaa tietyllä tapaa shamanistiselta. Laulut ovat enimmäkseen englanninkielisiä, mutta myös suomea ja ruotsia kuuluu.

Kata Bonds pyysi Bengt Björkiä suunnittelemaan äänitteensä kannet.. Entinen mainosmies teki työtä käskettyä ja enemmänkin. Bondsin musiikki innoitti hänet maalaamaan kokoelman tauluja.

– Muinaisten luolamaalausten tyyli on kiehtonut minua vaikka kuinka kauan ja Katan musiikki innosti minut maalaamaan tuohon tyyliin. Muuten en ole maalannut vuosikausiin.

Bengt Björkin maalauksia on esillä miehen pihagalleriassa, näyttelyyn voi tutustua vielä lauantaina ja sunnuntaina kello 14 - 18. Pännäistentie 69 ei ole aivan Pietarsaaren ydinkeskustaa, miksi näyttely on piharakennuksessa?

– Pietarsaaressa ei ole näyttelytiloja, joihin näyttelyn voisi koota lyhyellä varoitusajalla. Nämä maalaukset syntyivät hyvin nopeasti ja halusin esitellä kokoelman samalla, kun Kata julkaisee levynsä.

#
Fingerpori