Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hyvin suunniteltu ja laitettu piha nostaa myös kiinteistön arvoa

Pietarsaaren Sanomat+
Su 15.4.2018 klo 13:30

Martina Store

Pihasuunnittelu kuuluu talonrakennusprojektiin yhtä lailla kuin itse talon suunnittelu. Kun pihan suunnitteleminen otetaan asiaksi jo aikaisessa vaiheessa, voidaan säästää sekä aikaa että rahaa. Yrittäjä Tiia Ritamäki Taimitaikureilta kertoo, että useita työvaiheita voidaan tehdä jo ennen itse talon rakentamista.

– Talon perustuksia tehtäessä tulee usein tehtyä maansiirtotöitä, ja suuria massoja ajetaan tontilta pois. Sitten huomataan talon valmistuttua, että nyt niille massoille olisikin käyttöä, kun halutaan muotoilla pihaa. Tämä kaikki maksaa tietysti paljon rahaa. Jos pihasuunnitelma on tehty aikaisessa vaiheessa, voidaan massoja ja esiin nousevia kiviä jemmata tontin nurkkaan myöhempää käyttöä varten, Ritamäki toteaa.

– Jos pihaa ryhdytään laittamaan vasta talon valmistuttua, saattaa yhtäkkiä käydäkin niin, että esimerkiksi takapihalle ei enää kaivinkone mahdukaan menemään, hän jatkaa.

Varhaisessa vaiheessa kannattaa miettiä pihan eri alueiden käyttötarkoitukset.

– Olisi tärkeätä olla edes jonkinlainen käsitys siitä, mitä missäkin kohtaa pihaa tulee olemaan. Mihin tulee istutuksia, mihin laatoituksia, mihin esimerkiksi asfalttia. Näiden pohjatöitä voidaan valmistella jo talon perustuksia tehtäessä.

Uudisalueiden pihamaat saattavat näyttää melko paljailta usean vuoden ajan. Ritamäki vinkkaa, että kannattaa ostaa isompia taimia, jolloin piha saa näyttävyyttä nopeammin. Pihaa suunniteltaessa kannattaa myös hyödyntää tontilla jo olemassa olevaa kasvustoa.

– Joitakin isompia puita voisi esimerkiksi halutessaan jättää. Mahdollisuus tällaiseen riippuu tietenkin paljon siitä, onko kyseessä uudisalue vai vanhempi alue. Ostamalla isopaakkuisia puita saadaan pihalle aika nopeasti näyttävyyttä. Myös yksivuotisilla kesäkukilla, amppeleilla, ja laatikkoviljelmillä saadaan pihaan eloa.

Ritamäki muistuttaa, että uudisalueen täytemaa ei kelpaa kasvien kasvualustaksi. Pensaille tulisi kaivaa 40 senttimetrin kuopat, ja puille jopa 70 senttimetrin syvyiset kuopat. Nämä kuopat täytetään ruokamullalla, jotta puut ja pensaat saisivat otolliset kasvuolosuhteet.

– Jokaiseen istutuskuoppaan olisi hyvä kaataa ruokamullan lisäksi pari pussia säkkimultaa. Myös ruokamullan laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Tärkeätä on, ettei ruokamullan mukana pääsisi monivuotiset rikkaruohot leviämään pihamaalle. On myyjän vastuulla antaa tietoa ruokamullan laadusta, Ritamäki kertoo.

Ritamäki toteaa, että pihasuunnittelu jää usein rakennusprojektin budjetoinnin ulkopuolelle, vaikkakin pihaan tulisi budjetoida noin 10 prosenttia uudisrakennuksen hinnasta.

– Usein käy niin, että kun talo on rakennettu, on pussin pohjalle jäänyt vain muutama lantti. Kannattaisi muistaa, että hyvin suunniteltu ja laitettu piha nostaa lopulta kokonaisuuden arvoa, Ritamäki toteaa.

Ritamäki kehottaa hyvän naapurisovun ylläpitämiseksi kysymään myös naapureiden mielipidettä, mikäli omat piharatkaisut olennaisesti vaikuttavat heidän näkymiinsä.

– Tontin omistajalla on toki vapaus suunnitella piha oman makunsa mukaiseksi, mutta ei se naapurin kanssa juttelu mitään maksa. Lähinnä kyseessä on kohteliaisuuskysymys, Ritamäki hymyilee.

#
Fingerpori