Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Väripaletti koostuu nyt punaisen eri sävyistä: sisustustrendejä seuraavat poimivat matkaansa myös voimakkaan violetin

Pietarsaaren Sanomat+
Su 15.4.2018 klo 10:53 [päivitetty su 10:53]

Vivi Wihanto

Uusi sisustusvuosi tuo mukanaan koteihin punaisen eri sävyt. Ne näkyvät niin isoina pintoina seinissä kuin tekstiileissä ja piensisustuksessakin. Syvempien tummanpunaisten lisäksi trendikkäitä ovat myös sorbettimaiset, pehmeämmät sävyt.

– Tulevana vuonna ehdoton nousija on kuitenkin voimakas violetti, jota näkyy jo paljon maailmalla. Murretut sävyt ovat olleet pinnalla jo pitkään, joten violetti on mielenkiintoinen nousija, jota voisin itsekin kokeilla pieninä ripauksina, sisustusarkkitehti Maija Rasila Sisustuksen Koodista kertoo.

Tikkurilan vuoden väri Ruukku on voimakas ja muistuttaa tiilenpunaista, Pantone nimesi puolestaan vuoden väriksi Ultra Violetin. Niiden lisäksi yksi vuoden trendiväreistä on myös sinapinkeltainen, joka nousee esille erityisesti tekstiileissä.

Suomalaisissa kodeissa sisustus on Rasilan mielestä ollut jo pitkään luonnonläheistä, ajatonta ja hillittyä. Aidot materiaalit, esimerkiksi pellava, villa ja juutti, pysyvät edelleen sisustajien suosikkeina. Materiaaleista puu on vuonna 2018 edelleen vahvasti esillä, mutta näkyy nyt uusissa sävyissä.

– Vaalea puu on klassikko, mutta tummat puulajit nousevat nyt vahvana esille. Ne näkyvät niin lattioissa, huonekaluissa kuin pienemmissä yksityiskohdissakin.

Ruskea puu tuo sisustukseen lämpöä. Pähkinä ja tiikki olivat viimeksi pinnalla 2000-luvun puolivälissä, joten monesta kodista saattaa löytyä sen ajan huonekaluja. Myös konjakin- ja suklaanruskea ovat tämän vuoden värejä.

– Ylellisyyttä sisustukseen tuodaan lasilla, kivellä ja marmorilla sekä paksuilla viskoosimatoilla. Pehmeät pyöreät muodot jatkavat edelleen ja tiukka geometrisuus pysyy taustalla, Pihkala-nimistä sisustusblogia kirjoittava Rasila sanoo.

Ylellisyyttä sisustukseen tuo myös sametti. Se näkyy niin tyynyissä, peitoissa kuin huonekaluissa sohvista nojatuoleihin ja raheihin asti.

Jo monena vuonna suosiossa ollut kierrätys näkyy edelleen vahvana suomalaisissa kodeissa. Rasila uskoo, että kestävä kulutus ja hankinnat ovat tulleet jäädäkseen. Ihmiset ovat koko ajan tietoisempia ympäristöasioista, ja kaappien kätköistä ja kirpputoreilta bongatut esineet ja huonekalut hyödynnetään yhä useammassa suomalaiskodeissa.

Sisustusta ei kannata ottaa liian vakavasti. Maija Rasila vinkkaa pitämään pohjana oman tyylin, jonka kanssa voi leikkiä trendeillä pieninä ripauksina. Kaikkea ei kannata laittaa uusiksi, vaan trendejä voi kokeilla esimerkiksi helposti vaihdettavissa sohvatyynyissä tai pienesineissä.

– Oikeastaan trendiksi ei voi nostaa mitään tiettyä juttua, sillä monet eri tyylit ovat nyt nousussa. Niistä on helppo poimia omat jutut ja luoda yksilöllinen sisustustyyli, Rasila rohkaisee.

#
Fingerpori