Kuntopyöräily kannattaa

Kuva:

MAINOS -

Ei ole salaisuus, että pyöräily on loistavaa treeniä koko keholle. Monet yhdistävät liikunnan arkeen pyöräilemällä töihin tai kouluun ja tämä on sekä kehon että mielen kannalta loistava valinta. Aina pyöräily raikkaassa ulkoilmassa ei kuitenkaan onnistuu – varsinkin, jos vettä sataa kaatamalla tai sää on muuten huono.

 

Kuntopyöräily on tehokas vaihtoehtoinen tapa tuoda pyöräily sisätiloihin kaikkine pyöräilyn tuomine terveysetuineen. Pyöräily parantaa sekä kestävyyttä että lihaskuntoa. Kuntopyörä on siinä mielessä kätevä laite, että sen selkään voit hypätä lähes milloin vain – vaikkapa etätyöpäivän tauolla. Mikään ei myöskään estä sinua treenaamasta samaan aikaan, kun katsot televisiosta lempisarjaasi.

 

Kuntopyöräily harjoittaa koko kehoa

Kuntopyöräily harjoittaa koko kehoa. Aerobisena liikuntalajina se kuormittaa erityisesti alavartalon suuria lihasryhmiä sekä edistää sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Pyöräily saa hengästymään ja auttaa samalla parantamaan kestävyyttä, edistää elimistön aerobista energiantuottoa sekä tehostaa rasva-aineenvaihduntaa.

 

Esimerkiksi juoksusta tai hiihdosta poiketen pyörän selässä ihmisen paino jakaantuu enemmän pyörälle kuin omille nivelille, mikä tekee pyöräilystä myös loistavan liikuntalajin niveloireista kärsiville ihmisille sekä ylipainoisille. Treeniin saadaan helposti tehoa myös polkemalla seisaaltaan, mikä puolestaan vie kuormitusta enemmän alaraajoihin ja tehostaa kalorien kulutusta.

 

Jos edellisestä satulaan istahtamisesta on aikaa, ensimmäiset kerrat voivat tuntua luonnollisesti hieman epämukavilta. Alussa istumaluut joutuvat satulan selässä todelliselle koetukselle, mutta treenin jatkuessa ne tottuvat uuteen lajiin nopeasti. Aerobisena liikuntalajina pyöräily kasvattaa kuntoa nopeasti, jolloin myös jokainen polkaisu tuntuu ajan mittaan helpommalta.

 

Aloita oikein

Treeniä ei tietysti kannata aloittaa liian nopeasti ja liian lujaa, sillä tarkoituksena ei ole viedä kroppaa äärirajoille heti alusta alkaen, vaan tärkeintä on kunnon kohottaminen hiljaa, mutta varmasti. Pyörän selkään tulee kavuta säännöllisesti; aluksi riittää 2-3 kertaa viikossa 30 minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen treenin tehoa voidaan lähteä hiljalleen kohottamaan oman kunnon mukaan.

 

Pyöräily ei harjoita pelkästään alavartalon lihaksia. Tästä syystä keskivartalo kannattaa ottaa heti alusta alkaen mukaan treeniin. Opettele siis ensimmäisistä kerroista lähtien pitämään keskivartalon lihaksia tiukkana liikettä tukien. Tämä on tärkeää senkin takia, että monet jännittävät treenin aikana hartioita ja niskaa, jolloin voit alkaa kärsiä myöhemmässä vaiheessa niska- ja hartiakivuista. Pitämällä vatsan tiukkana, myös yläselkä ja hartiat pysyvät helpommin rentoina, jolloin treenikin tuntuu mukavammalta.

 

Pyöräily itsessään toimii loistavana alkulämmittelynä, joten ennen pyörän selkään nousemista sinun ei tarvitse lämmitellä kroppaasi erikseen. Samalla on kuitenkin syytä pitää mielessä, että muistat venytellä kehosi lihakset monipuolisesti kuntopyörätreenin jälkeen. Erityisesti alavartalon lihakset joutuvat suurelle koetukselle, jolloin ne on hyvä venytellä rennoiksi treenin jälkeen. Tällä tapaa vähennät lihasjumien mahdollisuutta. Muista myös huolehtia nestetasapainosta sekä treenin aikana että treenin jälkeen. Tavalliselle liikkujalle jano- ja palautumisjuomaksi riittää pelkkä vesi, mutta säännöllisesti ja kovaa treenaavalle urheilijalle elimistön energiahukkaa kannattaa täydentää energia- ja proteiinijuomilla.

Katso kaikki kuntopyörät täältä:https://gorillasports.fi/90-kuntopyoeraet