Suunnitteletko pientä pintaremonttia tai isompaa urakkaa? - Muista ainakin nämä asiat remontoidessa

Kuva:

MAINOS -

Kesän tullessa monella on edessä pientä pintaremonttia tai suurempaa kunnostustyötä. Osa keskittyy tekemään remonttihommia itse kesälomallaan säästääkseen kuluissa. Osa taas lähtee lomalle palatakseen vasta kun remontin on  suorittanut joku muu. Olipa tilanne mikä tahansa, ennen remonttia tulee miettiä kuntoon budjetti ja mahdollinenremonttilaina, ajankohta, remontin tekijä, sekä remontin luonteesta riippuvat yksityiskohdat. Tämän vinkkilistan avulla pääset alkuun.

1.  Laadi budjetti ja kilpailuta remonttilaina

Tietyissä kuluissa voi hyvinkin säästää. Itse tekemällä voi säästää pitkän pennin, jos remontille löytyy aikaa ja kädentaitoja. Sähkötyöt ja märkätilat kannattaa kuitenkin poikkeuksetta jättää ammattilaiselle. Myös suuremman remontin suunnittelutyöt kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

Kun budjetti on laadittu realistisesti, täytyy sitä varten löytyä rahoitus. Paljonko remonttia varten on säästössä omasta takaa? Ulkopuoliselle rahoitukselle on muutama vaihtoehto: rakennusyhtiön osamaksusopimus, asuntolainan yhteydessä otettava remonttilaina, tai vakuudellinen tai vakuudetonkulutusluotto. Yhtiölainaosuus voidaan myös korvata remonttilainalla, jolloin lainan koroista saa mahdollisesti verovähennyksiä. 

Vakuudettomat lainat remonttiin, tai muuhun tarkoitukseen voi kilpailuttaa puolueettomasti VertaaEnsin.fi:n ilmaisessa lainavertailussa. Vertailun kautta voi hakea lainatarjouksia 500 eurosta aina 60 000 euroon asti, riippuen remonttitarpeen laajuudesta. Vertailun tekeminen ei sido lainan ottamiseen, joten henkilökohtaiset tarjoukset voi selvittää rauhassa ennen lopullisen päätöksen tekoa.

2.  Kilpailuta myös remontin tekijät hinnan, sekä pätevyyden mukaan

Tekeekö remontin kokonaan tai osittain ammattilainen? Kun on kyse suuresta remontista, selvitettävää on huomattavasti enemmän. Pyydä tarjoukset ainakin kolmelta tai mielellään useammaltakin varteenotettavalta yritykseltä. Painota valinnassa referenssejä ja varmista että yritykset kuuluvat ennakkoperintärekisteriin ja että heidän vakuutuksensa ovat kunnossa. Pyydä myös mahdollisimman tarkka kuvaus hintaan kuuluvista materiaaleista ja työstä.

Jos tarvitset ammattilaista vain tiettyyn hommaan, taustatyötä ei välttämättä tarvitse tehdä niin laajasti, mutta kannattaa silti hieman vertailla tarjontaa.

Remontin budjettia ei kannata laatia turhan optimistisesti. Sen sijaan kannattaa varautua yllätyksiin ja lisäkuluihin mahdollisesti ainakin 10% kokonaisremontin suunnitellusta hinnasta.

Olipa kyse suuresta remontista, tai pienestä osasta remonttia, tulee kaikki sopimukset tehdä kirjallisina. Sopimukseen tulee sisällyttää kaikki yrityksen kanssa sovitut asiat ja ohjeistukset. Etenkin laajemman sopimuksen laatimiseen kannattaa käyttää ammattilaista. 

3.  Ilmoita remontista etukäteen ja hoida luvat kuntoon

Pääsääntöisesti taloyhtiössä saa maalata ja tapetoida ilman erillistä ilmoitusta. Tätä suuremmista töistä on yleensä ilmoitettava. Isännöitsijältä kannattaa kysyä etukäteen, miten ilmoitus tulee tehdä, sillä eri taloyhtiöillä voi olla eri käytännöt. Ei kannata alkaa edes valmistelemaan remonttia, ennen kuin luvat ja lausunnot ovat kunnossa.

Jos sisäremontin sijaan on tarkoitus rakentaa omalle pihalle esimerkiksi terassi, huvimaja tai edes aita, tarvitaan tietyissä tilanteissa rakennuslupa kunnalta. Esimerkiksi pienen terassin saa usein rakentaa ilman erillistä lupaa, mutta katettuun terassiin taas tulisi pyytää lupa. Tontilleen saa myös rakentaa matalan aidan, kunhan se on tarpeeksi kaukana naapurin rajasta. Jos kuitenkin kaavailee aitaa rajalle, tai haluaa rakentaa korkean aidan, tästä kannattaa keskustella naapurin kanssa etukäteen ja tähän tarvitaan usein toimenpidelupa.

Jos aikoo rakentaa jotain pihalleen, kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen materiaalien hankintaa saako sen rakentaa ilman erillistä lupaa, vai tarvitseeko vähintään toimenpideilmoituksen tai toimenpideluvan. Suurempien muutosten kohdalla tarvitaan rakennuslupa, jolloin hakemukseen on liitettävä myös valmiit piirustukset.

VertaaEnsin.fi auttaa suomalaisia eri taloustuotteiden valinnassa tarjoamalla puolueettoman ja laajan vertailun usealle taloustuotteelle. Lisäksi sivustolta löytyy kattavasti ajankohtaista tietoa ja vinkkejä oman talouden hallintaan. Ilmaisen vertailupalvelun avulla kuluttaja säästää aikaa ja rahaa esimerkiksi edullisimpien rahoitustuotteiden, sähkösopimusten ja puhelinliittymien löytämisessä.