MAINOS

TOP 5 lainavinkit 2020 - Vältä nämä sudenkuopat

MAINOS
 

Erilaisten lainojen ottaminen on tuttua puuhaa kaikille. Lainoja tarvitaan jos jonkinlaiseen tarkoitukseen aina asunnon tai auton ostamisesta remonttiin, lomamatkoihin tai viikonlopun viihderientoihin. Monessa tapauksessa lainan ottaminen on pitkän aikavälin sitoumus, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja budjetointia. Toisinaan lainoja otetaan sen sijaan nopeasti juurikaan sen enempää suunnittelematta – hyvänä esimerkkinä pikavipit.

Olipa kyseessä minkälainen laina tahansa, huolellisella suunnittelulla teet itsellesi suuren palveluksen ja vältät ongelmia myöhemmässä vaiheessa. Hätiköidyt lainapäätökset johtavat valitettavan usein taloudellisiin ongelmiin ja velkakierteisiin. Juuri siksi lainatarpeesi kannattaa kartoittaa mahdollisimman tarkasti ja erilaisia lainavaihtoehtoja vertailla huolellisesti.  

Seuraavaksi kerromme sinulle muutamia käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla teet koko lainaprosessista helpompaa ja säästyt turhalta stressiltä.    

1. Budjetoi omat kulusi ja lainatarpeesi tarkasti

  Ennen kuin rupeat tekemään mitään hätiköityjä päätöksiä, tutustu omiin menoihisi huolella. Tarkan budjetoinnin tarkoituksena on selvittää esimerkiksi lainan takaisinmaksun aikataulua ja lyhennyserien suuruutta. Laske heti alkuun kuukausittaiset tulosi ja menosi, jotta saat selvitettyä kuinka paljon rahaa sinulla jää yli lainojen takaisinmaksua varten. Muista kuitenkin se, että kulut on parempi laskea hieman yläkanttiin ikävien yllätysten välttämiseksi. Budjetoinnin avuksi voit kysyä itseltäsi ainakin seuraavat kysymykset:  

  • Paljonko lainaa todellisuudessa tarvitset kattamaan tulevat menosi?
  • Missä ajassa voit realistisesti maksaa lainan takaisin?
  • Millaisiin kuukausieriin olet valmis sitoutumaan?
  • Kuinka paljon rahaa tarvitset kuukausittain muihin menoisi? 
  •    

2. Vertaile, vertaile ja vertaile

  Tämä lainavinkki ei vanhene koskaan – lainoja kannattaa ja täytyykin aina vertailla. Idea on tietysti sama kuin mitä tahansa ostopäätöstä tehtäessä, eli haluat varmasti löytää itsellesi halvimman ja kannattavimman ratkaisun.Lainojen vertailu on ehdottomasti yksi lainan hakemisen tärkeimmistä vaiheista. Ilman sitä et voi saada selvää käsitystä siitä, millaisia lainavaihtoehtoja markkinoilta löytyy.  

Lainoissa riittää erilaisia ehtoja ja kustannuksia, joita kannattaa vertailla erityisen tarkkaan ennen päätöksen tekemistä. Ensin sinun täytyy tietysti määrittää lainan käyttötarkoitus, jotta voit tiedät millaisia lainatyyppejä lähdet vertailemaan. Asunnon ostoon on tarjolla luonnollisestikin hyvin erilainen laina kuin viikonlopun lomamatkan kuluihin tarkoitettu pikalaina.  

Nykyään lainojen vertailu on todella helppoa, Lainaguru.fi -sivustolta löydät runsaasti tietoa eri lainoista. Sivustolla voit vertailla eri lainantarjoajia. 

Muista vertailla ainakin seuraavia seikkoja:  

  • Lainan korko
  • Lainan takaisinmaksuaika
  • Lainan muut kustannukset
  • Lainantarjoajan maine ja luotettavuus

Muista myös ottaa VPN-yhteys pois päältä, kun ryhdyt tekemään lainahakemusta.

3. Säästä yhdistämällä lainojasi

  Lainojen yhdistäminen on erinomainen ratkaisu niille, jotka ovat ottaneet monia kalliita pikalainoja. Yksi isompi laina on selkeästi halvempi vaihtoehto kuin monta pientä lainaa, ja siksi lainojen yhdistäminen tuokin helpotusta pikavippien aiheuttamaan velkakierteeseen. 

  Pikalainojen korot ovat kovat ja takaisinmaksuajat suhteellisen lyhyet. Sen lisäksi jokaiseen lainaan liittyy vielä omat tilinhoitopalkkiot. Kun otat yhden isomman lainan, jolla voit maksaa kalliit pikalainasi pois, säästät sekä korkokuluissa että tilinhoitomaksuissa ja pienennät merkittävästi kuukausittaisia lyhennyseriä.

  Kaikkien edellä mainittujen etujen lisäksi yhden lainan hallinnoiminen on huomattavasti helpompaa kuin usean samanaikaisen lainan. Yhdistämällä lainat  saat laskettua lainanlyhennyskuluja.  

4. Vältä kallista velkakierrettä

  Ihmiset joutuvat velkakierteeseen lukemattomista eri syistä. Jotkut ottavat pikavippejä yksi toisensa jälkeen, kun taas toiset shoppailevat yli varojensa tai pelaavat uhkapelejä. Ikävään velkakierteeseen voi joutua yllättävistäkin syistä, kuten elämäntilanteen muutoksista johtuen.

  Ota aina huomioon oma taloudellinen tilanteesi ja elä varojesi mukaan. Pyri säästämään turhista menoista ja välttämään harkitsemattomia pikalainoja, jotka voivat tulla yllättävän kalliiksi. Omat tulot ja menot kannattaa budjetoida huolella, jotta tiedät tarkalleen, mihin varasi riittävät.

  Nykyajan helpot ja nopeat pikavipit ovat kiehtova vaihtoehto saada lisävaroja ylimääräisiin menoihin, mutta niistä voi usein seurata pitkä ja piinaava velkakierre. Monille pikalainen ottajille korkeat kulut tulevatkin yllätyksenä, eikä lainojen lyhentäminen onnistukaan niin helposti kuin oli tarkoitus. Ota siis aina lainaa fiksusti ja harkiten.  

5. Neuvottele uudet lainaehdot  

Vaikka olisitkin sitoutunut ottamaan lainan tietyillä ehdoilla, voit silti neuvotella lainantarjoajan kanssa uusista lainaehdoista. Tämä voi olla tarpeen, jos esimerkiksi oma työtilanteesi muuttuu ja haluat joko pidentää tai lyhentää lainan takaisinmaksuaikaa. 

  Valitettavasti moni ei edes tiedä, että lainaehdoista voi aina neuvotella uudelleen tarpeen vaatiessa. Jotkut taistelevat hankalan lainan kanssa sen sijaan, että he ottaisivat yhteyttä lainantarjoajaan kertoakseen muuttuneesta tilanteestaan. Jos vaikka menetät työsi, palkkasi alenee tai joudut yllättäen maksamaan muita kalliita kuluja pois, kannattaa ehdottomasti neuvotella lainallesi uudet sopivammat ehdot. Se on aina parempi vaihtoehto kuin tuskailla hankalien lainaehtojen kanssa. Mikäli lainantarjoaja ei ole valmis neuvottelemaan lainaehdoista, kannattaa kilpailuttaa laina.    

Yhteenveto


  Lainan ottaminen on helpompaa, kun suunnittelet kaiken huolella, sen sijaan että lähtisit hätiköimään tärkeiden päätösten kanssa.
Olemme kertoneet sinulle tässä artikkelissa viisi hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla helpotat omaa lainataakkaasi. Olipa kyseessä sitten asuntolaina tai pienempi pikalaina, järkevällä perehtymisellä ja valmistautumisella säästyt turhalta stressiltä.  

Muista aina ensin laskea omat tulosi ja menosi, jotta tiedät millaiseen lainaan sinulla oikeasti on varaa. Lisäksi kannattaa myös määrittää selkeästi, kuinka paljon lainaa tulet tarvitsemaan tulevaan hankkeeseesi.  

Kun perustarpeesi ja budjettisi on kartoitettu voit siirtyä lainojen vertailuun, joka kuuluu koko prosessin merkittävimpiin vaiheisiin. Vertaile erilaisia lainoja ja niiden ehtoja löytääksesi juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.  

Jos olet jo ottanut useita pikalainoja, voit harkita yhden isomman lainan ottamista kattamaan kalliit pikalainasi. Tätä kutsutaan lainojen yhdistämiseksi, ja sillä voit säästää selkeää rahaa.  

Lainoja ei kannata koskaan ottaa niin, että joudut ikävään velkakierteeseen. Näin voi käydä helposti nopeiden pikavippien kanssa.
Älä siis ota lainaa nopeasti, sillä se voi käydä kalliiksi.  Kannattaa myös ottaa huomioon, että jos lainasi osoittautuu liian hankalaksi lyhentää sovittuun tahtiin, voit aina yrittää neuvotella lainaehdot uudelleen.